the-pact-5ab00428b415f-e1523276517645

Blockers (2018)

Na vsake toliko časa si pogledam kakšno čezlužno komedijo z namenom, da ugotovim, čemu se Američani najraje smejijo. Glede na pohvale kritike in splošno popularnost sem tokrat izbral Blockers, zabavno pripoved o trojici zaskrbljenih staršev, ki po spletu okoliščin izvejo, da so se njihove hčerke odločile skupaj izgubiti nedolžnost na maturantskem plesu. S podobnim zapletom smo se že srečali v uspešnici American Pie, le da tokrat pakt o izgubi nedolžnosti sklenejo tri dekleta, ne pa fantje in ta preobrat film uporabi za ozaveščanje o družbeni problematiki neenakosti med spoloma z vidika staršev; če se fant odloči za prvi seks, je to vredno pohvale, če pa ta korak opravi ženska, pa nemudoma izbruhne panika in prepričanje, da gre za recept za katastrofo.

Rezultat iskanja slik za blockers 2018

Čeprav ne maram tega, da me film utruja s politično korektnostjo in hollywoodsko sproduciranimi liberalnimi pridigami, moram priznati, da sem se med ogledom prve polovice pričujočega filma zelo zabaval. Presenetili so me nekoliko umirjen tempo, simpatični liki (še posebej John Cena v vlogi strogega očeta, ki se znova izkaže z odličnim komičnim timingom) ter zelo posrečeni humorni vložki, ki nekajkrat resda zaidejo v vode pretirano vulgarnega, vendar so na srečo ti trenutki bolj redki. Kar rahlo zmoti, je zgolj to, da film skuša omenjene hčerke predstaviti kot tipične najstnice, vendar s svojim obnašanjem in pogovori o seksu spominjajo bolj na zavržke iz nadaljevanke Sex and The City. Mogoče je moja malenkost prestara, da bi razumela, da se časi spreminjajo.

mv5bmtk3odkwodiynv5bml5banbnxkftztgwmtyxmdk4mzi-_v1_sy1000_cr0014981000_al_

Film me je začel izgubljati v drugi polovici, ko se je začel polniti z najbolj nadležnimi klišeji, značilnimi za moderne ameriške komedije. Sofisticiran, topel in ravno prav odrezav humor naglo nadomestita vulgarnost in sila površinske šale, ki vse redkeje zadanejo v polno. Ne da bi imel kaj proti vulgarnosti in surovim šalam v komedijah, je pa res, da so te dandanes izpeljane po liniji najmanjšega odpora. V stilu: “Hej, nekdo bruha skozi okno. Glej, nekdo nam kaže golo rit. Nekdo seksa. Nekdo je fasal cevko v rit. Smešno, kajne?” Čezlužniki bi si res morali vbiti v glavo, da kazanje riti in bruhanje samo po sebi ni smešno, ampak za to potrebuje nek ustrezen kontekst (glej South Park). Res škoda, se pričujoči film po tako obetavni prvi polovici ni uspel izogniti tem pastem, saj zaradi tega izpade ceneno, predvidljivo in butasto.

mv5bmjiwntg1ntuzov5bml5banbnxkftztgwnji0mdk4mzi-_v1_sy1000_cr0014981000_al_

Druga težava filma, o kateri bom spregovoril, pa potrebuje nekoliko obširnejšo razlago. Se še spomnite časov, ko so se komedije trudile biti zabavne in nas niso obremenjevale s političnimi komentarji in po piflarsko pogrevali ene in iste politično korektne pridige o tem, kako se moram obnašati v svetu? Da, pogrešam te čase. Blockers je namreč še ena od tistih komedij, ki podcenjuje gledalca in trmoglavo vztraja pri prepričanju, da mora na vsake toliko časa pritisniti na zavore in gledalca ozaveščati o težavah neenakosti med spoloma, seksizmu ter homofobiji (da, ena od hčerk je lezbijka, ker… no, ker). Res je nadležno, ko se recimo naravni dialog med junaki nenadoma pretrga in tega nadomestijo odlomki iz besedil kakšnega liberalnega mitinga. Zaradi takšnih šlampastih potez film izpade nenaravno in vsiljivo za gledalca, ki bi rad užival v zgodbi. Sploh pa… smo gledalci res tako neumni, da ne moremo sami od sebe ugotoviti, kaj nam film sporoča?

mv5bmtcwmtcxodqzmv5bml5banbnxkftztgwodu3mdk4mzi-_v1_sy1000_cr0016671000_al_

Blockers je zabavna in kratkočasna komedija, ki uspešno zadane v zlato sredino, vendar se hkrati od nje nikoli ne pomakne naprej, da bi pri gledalcu lahko pustila trajnejši vtis. Dobro igro, umirjen tempo ter galerijo všečnih likov pokvarijo večkrat nepotrebno vulgarne in lenobne šale ter hollywoodsko kozmetično pridiganje o perečih družbenih vprašanjih. In ne gre se za to, da ozaveščanje o neenakosti med spoloma ni potrebno, samo Hollywood tega ne zna početi drugače kot na najbolj zoprn in nedomiseln način.

Vtis:

MDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *