fargoseries

Fargo – 1. sezona (2014)

Fargo je v očeh pisca teh vrstic eden najboljših filmov vseh časov. Mojstrska mešanica črne komedije in krvavega kriminalnega trilerja je leta 1996 obudila nekoliko majavo kariero bratov Ethana in Joela Coena, ki sta tedaj še prebolevala neuspeh njunega prejšnjega filma, komedije Hudsucker Proxy. Film je prava človeška tragedija o malih ljudeh s kratko pametjo in spolzko srečo, katerih edina motivacija v življenju je denar; zato ne preseneča, da imamo opravka z zgodbo o neuspešnem prodajalcu avtomobilov, ki meni, da bo z načrtovano ugrabitvijo svoje žene pokasiral ogromno vsoto denarja, pri tem pa ne računa, da so ugrabitelji neumni kot noč in da jim pohlep večkrat zamegli razum. K temu še dodajmo turobno zasneženo pokrajino s čudaškimi liki in njihovimi vsakdanjimi frazami (“Ya!”) ter neizbežno tragičen konec. Če kje obstaja film z oznako komična tragedija, je to ravno Fargo.

Writer, Producer Noah Hawley On How He Turned 'Fargo' Into An Award-Winning  TV Series | Wisconsin Public Radio

Zakaj torej posneti nadaljevanko, ki temelji na omenjenem filmu? Ali lahko kdo – razen bratov Coen – uspe pričarati vzdušje filma in tega uspešno zapakirati v televizijski format? Ustvarjalec nadaljevanke Noah Hawley je imel pred seboj vse prej kot enostavno nalogo, katere končna cilja sta zgolj dva; zmagoslavje ali poraz. Serija je zasnovana kot antologija, kar pomeni, da vsaka sezona postreže s popolnoma novo zgodbo, ki se zgolj bežno navezuje na prejšnje.

V prvi sezoni, ki se večino časa odvija leta 2006 v majhnem mestu Bemidji v Minnesoti, naključno srečanje nerodnega in nesamozavestnega zavarovalniškega agenta Lesterja Nygaarda (Martin Freeman) ter najetega morilca Malva (Billy Bob Thorton) sproži serijo brutalnih umorov, katere preiskuje ambiciozna policistka Molly (Allison Tolman) in pri tem odkrije sledi, ki vodijo v brlog preprodajalcev orožja in kriminalnega sindikata iz Farga.

Povezana slika

Kot goreči oboževalec filma sem bil do nadaljevanke kakopak sprva optimistično skeptičen, toda že po prvi epizodi mi je bilo jasno, da Hawley ve, kaj počne. Serija Fargo ni samo spoštljiv poklon filmski klasiki bratov Coen, ampak tudi ena najbolj zabavnih, domiselnih, inteligentno spisanih ter napetih nadaljevank zadnjih let, ki uspe posvojiti nekatere prepoznavne elemente filma (široka galerija ekscentričnih likov, odštekan in pogosto politično nekorekten črni humor, krvave sledi v deviško belem snegu), hkrati pa postreči z dovolj svežine, da ohrani lastno identiteto. Gre za nadaljevanko, v kateri ni niti en del zgodbe predvidljiv, razvlečen ali dolgočasen. Gre za nadaljevanko z briljantno razvitimi liki, kjer prav vsak izmed njih pusti močan pečat pri gledalcu. Gre za nadaljevanko, ki prepleta komedijo in tragedijo do te mere, da postaneta nerazdružljivi, meja med smehom in grozo pa je praktično neobstoječa.

Nikakor ne smem zanemariti odlične igralske zasedbe, kjer blesti “sveta” trojica; Thorton kot spletkarski morilec postreže z daleč najboljšo vlogo v svoji karieri, Freeman kot nervozni zavarovalniški agent uspešno imitira lik Williama H. Macyja iz filma, a pravi biser nadaljevanke predstavlja Tolmanova v vlogi prisrčne, naivne in odločne policistke Molly, ki v marsičem spominja na lik visoko noseče policistke Marge iz filma, toda tokrat nimamo opravka z izkušeno predstavnico zakona, ampak začetnico, ki se še uči pasti svojega poklica in spoznava, da po tem svetu hodijo ljudje, ki ne poznajo morale in živijo po prepričanju “ubijaj ali bodi ubit”.

mv5bmwuyy2y2ngmtmdmwmc00mjdllthkyjitogi2ytg4zwu5njm0xkeyxkfqcgdeqxvyodi3otqynjc-_v1_

Kot sem že omenil na začetku recenzije; pričujoča serija bi s tako visoko stopnjo tveganja lahko postala zgolj popolni polom ali zmagoslavje. Na srečo se je razvila v slednje; Fargo je spomenik moderne televizijske renesanse, spoštljiv poklon filmski mojstrovini bratov Coen ter dokaz, da sta lahko zabava in inteligenca idealen par.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *