mv5bmwmxmdzhnjetyja3zs00mze5ltkwn2mtnmnhmzjinjqwmzq1xkeyxkfqcgdeqxvymjm4ntm5ndy-_v1_

Future World (2018)

Za igralca, režiserja, scenarista in še kaj Jamesa Franca mi še vedno ni popolnoma jasno, če bi ga lahko označil za ekscentričnega genija ali zgolj mazača sedme umetnosti. Njegova determinacija, da snema filme kot po tekočem traku (kot režiser ima za seboj že skoraj 40 projektov), lahko spominja na gorečo strast do ustvarjanja ali pa zgolj sredstvo, s katerim se želi dokazovati pred publiko, ki ga še vedno dojema kot ne pretirano bistrega lepotca. Kako si drugače razlagati to, da se je v svoji filmografiji dotaknil adaptacij zahtevnih literarnih del velikanov kot sta Cormac McCarthy in William Faulkner? Včasih se zdi, da Franco deluje po principu: “Če nihče drug noče, bom pa jaz!” In to mu včasih koristi, žal pa (pre)večkrat tudi škoduje. Zato ni presenetljivo, da je Franco po zabavni in ganljivi biografski komediji The Disaster Artist posname smeti, imenovane Future World.

264013802-1

Film je namreč izredno cenena in dolgočasna kopija kultne postapokaliptične avanture Mad Max (s poudarkom na zadnjem poglavju Fury Road), ki spregovori o potovanju mladega fanta Princa (Jeffrey Wahlberg) in robotske seks lutke Ash (Suki Waterhouse v vlogi, ki bo feministkam dvignila pritisk) skozi puščavo, da bi odkrila zdravilo za Princevo umirajočo mater. Zgodba že okvirno spominja na zaplet tisoč in enega žanrsko podobnega filma, kar pa ni njena največja težava; posejana je namreč s toliko luknjami in nesmisli, da se bo gledalec nekje pri polovici nehal ubadati z njimi. Ena od večjih neumnosti filma je recimo “čustvena” preobrazba Ash iz neusmiljene morilke in seksulje, katero z glasom nadzoruje vodja motoristične tolpe Warlord (Franco) v dobrosrčno humanitarko, ki se zgodi kar na lepem in brez kakršnekoli razlage.

futureworld4648

Šepava vsebina pa ni edina težava pričujočega filma. Ta neverjetno veliko časa posveča razvoju odnosu med Princem in Ash, vendar pa sta glavna igralca tako lesena in neizrazita, da bo še najbolj potrpežljivemu in naivnemu gledalcu vseeno za njuni usodi.  Nič boljši ni Franco, ki postreže z daleč najslabšo igralsko predstavo v svoji karieri, kot da bi gledal močno zakajenega najstnika, ki bi rad imitiral Jokerja Heatha Ledgerja. Edina igralka, ki deluje vsaj napol zainteresirano, je presenetljivo karizmatična Milla Jovovich, ki se sicer obnaša kot da bi ušla iz nekega drugega, bistveno bolj zanimivega in kompetentno narejenega filma. Povečini slabe igralske kreacije pa bi lahko spregledali, če bi bilo vsaj dogajanje za silo vznemirljivo in akcijski prizori razburljivi, vendar tudi na teh področjih filmu močno spodleti. Ne pomnim, kdaj bi videl tako mrtev film, da se kljub skromni dolžini slabe ure in pol kar noče končati.

futureworld11617

Future World težko označim za film, saj daje vtis amaterskega domačega videa, ki ga je Franco posnel tekom enega vikenda v družbi svojih najboljših prijateljev, ki so verjetno že od nekdaj sanjali, da bi lahko igrali v filmu, v katerem se lahko podijo naokoli v zaprašenih cunjah in na starih motorjih. Samo to lahko obrazloži popolno pomanjkanje ambicij, številne luknje v zgodbi, porazno igro ter splošni amaterizem, ki se držijo teh postapokaliptičnih smeti. In to vam piše človek, ki je celo največjim zmazkom Uwe Bolla pogledal skozi prste.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Future World (2018)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *