king-arthur-banner

King Arthur: Legend of the Sword (2017)

Uveljavljeni filmski ustvarjalec Guy Ritchie prinaša svoj dinamični slog v epsko, fantazijsko, akcijsko, pustolovščino King Arthur: Legend of the Sword. Po uspešni franšizi filmov Sherlock Holmes je svoj filmski slog le še izpilil in se preizkusil v že nič kolikokrat upodobljeni zgodbi o zgodovinskem kralju. To je četrti film, ki temelji na Arthurievi legendi in ga producirajo in distribuirajo pri Warner Bros. Pictures, po Camelot (1967), Excalibur – Meč kralja Arthurja (1981) in Čarobni meč (1998). S Charliejem Hunnamom v glavni vlogi, ki sledi Arthurjevemu potovanju od ulic do prestola. Po tem, ko Arthurjevega očeta umori njegov stric Vortigern (Jude Law) in ta prevzame krono in oblast, se izobčeni Artur na ulicah bori za pravičnost in proti zatiranju kralja Vortigerna.

mv5bmjm4nzk0mzk2ml5bml5banbnxkftztgwnju1odqxmji-_v1_sx1777_cr001777744_al_

Neobičajno za film o kralju Arturju je, da v filmu nista niti Merlin niti Lancelot (čeprav je prvi omenjen večkrat). Zelo očitno zaradi namena, da jih lahko pričakujemo za načrtovano nadaljevanje filma. Iz podobnih razlogov so bili med post-produkcijo odstranjeni vsi sklici na Mage, ki so bili dejansko Guinevere. Prvotno je bil Joel Kinnaman postavljen kot Lancelot in Kit Harington je bil izbran kot kralj Arthur. Po dolgem odločanju ustvarjalcev je bil film zakasnjen za deset mesecev, ker si je studio zaželel bolj prepoznane glasbene spremljave z manjšim proračunom. Izbor glasbe daje poudarek pretežno na klasičnih inštrumentih, kot so violina, čelo, bobni ipd., sama glasba pa je moderno interpretirana.

This slideshow requires JavaScript.

Pohvaliti je potrebno vzporedno montažo dogodkov in zvočne efekte v samem filmu. Zelo obetajoč je uvodni spopad, v katerem kralj Uther osebno odbije napadalno vojsko in reši svoje ljudstvo pred sovražnikom. Uvodna bitka pa zelo spominja na vojne sekvence iz trilogije Gospodarja prstanov (velikanski sloni napadajo protagonistov dom). Film v kar nekaj prvinah poskuša tudi kopirati legendarno klasiko Ridleyja Scotta, Gladiator iz leta 2000. V določenih akcijskih prizorih ga morda celo prekaša, ampak le zaradi pomoči posebnih efektov v sami post-produkciji filma. Filma je mogoče primerjati zaradi direktorja fotografije Johna Mathiesona, ki je sodeloval pri obeh projektih. Mathieson je moral prilagoditi svoj slog snemanja, ki ob napredku tehnologije v zadnjih letih vse bolj temelji na umestitvi virtualnih podob v sam film. Kljub drugi tehnologiji pa je še vedno razviden njegov dinamičen slog snemanja in hitrih zasukov kamere.

mv5boteznduznzuym15bml5banbnxkftztgwntm1odqxmji-_v1_sx1777_cr001777740_al_

Lik temnega bojevnika, ki ubije Arthurjevo mamo in poskuša vzeti Excalibur iz Uthera, tematsko zelo spominja na »Dark Warriorja« Franka Frazetta. Kopiran je celoten dizajn bojevnika in njegovega slikovitega orožja. Glavna tema, ki je želja po maščevanju Kralja Utherka Pendragona (Eric Bana) pa vodi Arturja naprej do končnega spopada z njegovim izdajalskim stricem. Mu na koncu uspe rešiti ljudstvo pred zatiranjem in prevzeti krono?

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *