slender-man

Slender Man (2018)

Za tiste, ki se sprašujete, kdo ali kaj za vraga je Slender Man; gre za nadnaravno bitje, urbano legendo, ki se je prvič pojavila leta 2009 na spletnem forumu Something Awful in po zaslugi številnih video blogov, grozljivk z najdenimi posnetki in računalniških iger postala del internetne pop kulture. Bitje naj bi bilo visoko več kot tri metre, brez obraza, z dolgimi lovkami, njegova tarča pa so večinoma otroci in najstniki, katere sprva zalezuje z varne razdalje, sčasoma pa prevzame nadzor nad njihovim umom. In četudi gre za izmišljen lik, je njegova popularnost vodila do resnične tragedije, ko sta leta 2014 v Winsconsinu dve 12 – letnici zabodli svojo vrstnico z namenom, da bi jo žrtvovali Slender Manu. Ta dogodek naj bi menda služil kot inspiracija za grozljivko Slender Man, katero je že pred uradnim izidom zaznamoval sloves filma, ki skuša z omenjeno tragedijo kovati zaslužek.

mv5bmjuwmtyxntkwnl5bml5banbnxkftztgwmjc4ntmwnjm-_v1_sy1000_cr0014981000_al_

Na tem mestu se ne mislim spuščati v debate  o tem, če je obstoj pričujočega filma res sporen ali ne, ampak se bom raje osredotočil na sam izdelek; ta pripoveduje dokaj preprosto zgodbo o štirih najstnicah, ki si med zabavo preko spleta nehote ogledajo nenavadni videoposnetek, ki obudi nadnaravno bitje Slender Mana. Vem, kaj vas zanima; ali nismo nekaj povsem identičnega videli v grozljivki Ringu oz. ameriški predelavi The Ring? Da, popolnoma prav imate. Slender Man je v osnovi isti film, le da tokrat namesto dolgolase deklice najstnike preganja Slender Man. To hkrati pomeni, da boste tekom filma videli mnogo obrabljenih klišejev (edino, kar je manjkalo, je blebetava mehiška starka, ki verjame v duhove), preverjenih nenadnih skokov pred kamero in kričečega tekanja pred Slender Manom, ki se običajno konča z off-screen smrtjo.

7

Kot že rečeno; film v ospredje postavlja štiri najstnice, o katerih tekom razvoj zgodbe ne izvemo ničesar. Ena od njih ima očeta alkoholika, vendar to ne igra nobene pomembne vloge znotraj same zgodbe, druga je zaljubljena v fanta, ki se brez pravega razloga pojavi nekje na sredini filma in kmalu tudi izgine, tretja je temnopolta, četrta pa večino časa nosi na glavi kapo. Zakaj izpostavljam te malenkosti? Ker so mi te omogočale, da sem jih razlikoval med seboj, tako prozorni in nerazviti liki so. Kot da je njihov edini cilj biti na jedilnem listu Slender Mana. Mogoče res, saj se ne morejo pohvaliti s pretirano inteligenco in se večkrat zdi, kot da bi zlobnežu dobesedno skočile v objem. V vsako situacijo se spustijo nepremišljeno in nikoli jih ne prešine, da bi kontaktirale starše ali policijo. Saj vem, da se ne smem preveč ukvarjati z logiko v grozljivkah, ampak vse ima svoje meje.

3

Kljub vsem napakam in neizkoriščenemu potencialu pa se film lahko pohvali z dosežkom, ki ga mnoge grozljivke ne uspejo doseči; kreiranje prepričljive atmosfere. Film najbolj zasije v trenutkih, ko se zgodba ustavi in začne ustvarjati temačno ozračje z nepričakovanim dobrim občutkom za suspenz ter domiselno uporabo minimalistične glasbe, ki uspe gledalca vsaj za nekaj trenutkov posrkati v dogajanje, da ta začuti strah in paranojo, ki spremlja glavne junakinje. Slender Man resda ni pretirano zanimiv zlikovec (če smo iskreni, tudi nikoli ni bil),  vendar pa ga film v prvi polovici premeteno skriva v ozadju in ga bežno pokaže zgolj na vsake toliko časa. Res škoda, da film tega aduta ne izkoristi do popolno in predvsem v drugi polovici začne gledalca bombardirati s posebnimi učinki in drugimi cenenosti, ki ne prestrašijo nikogar več.

5

Slender Man je grozljivka, ki je ne boste ohranili v trajnem spominu. Kljub nekajkrat prepričljivemu vzdušju ter obetavni prvi polovici, ki se zanaša na skrivnostnost in minimalistično grozo, se kmalu spremeni v precej generično in otročjo strašljivko, ki bo morebiti zabavala zgolj najstniško publiko. Slednje je verjetno botrovalo k odločitvi, da so prvotno, precej bolj brutalno različico filma predelali v nekaj bolj “sprejemljivega”. Hollywood, pač.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *