summerof84header-700x182

Summer of 84 (2018)

Če slučajno živite v kakšni jami in tega še ne veste; osemdeseta so znova v modi. Synth pop, oprijete hlače, raztrgane kavbojke, Metallica in Duran Duran, vokitokiji, hišice na drevesih, revolucija VHS kaset, računalniškega sistema Commodore, mladostniško razigrani Steven Spielberg na vrhuncu svoje ustvarjalne moči, navihan optimizem, ki se je v 90. letih zvrnil v brezno depresije in obupa itd. Če uporabim krajšo enačbo; za današnje čase so osemdeseta tisto, kar so v osemdesetih bila petdeseta in šestdeseta leta. Nostalgijo po časih hair metala in kričečih oblačil je recimo obujal superherojski spektakel Guardians of the Galaxy, vendar pa je do dokočne popularizacije osemdesetih prišlo z nadaljevanko Stranger Things in lanskoletno grozljivko It. Ta “nostalgični” trend skuša uloviti film Summer of 84 o četverici najboljših prijateljev, ki posumi, da je njihov sosed odgovoren za serijo brutalnih umorov in nepojasnjenih izginotij otrok.

Rezultat iskanja slik za SUMMER OF 84

Zgodba o mulariji, ki je prepričana, da se v njihovi soseski skriva morilec, ni nič novega. Podobnemu zapletu smo bili recimo priča v trilerju Disturbia (2007) in klasiki Rear Window slovitega Alfreda Hitchcocka. A kot sem že omenil pri recenziji kriminalke American Animals, za dober film ni potrebna povsem izvirna zgodba, ampak predvsem to, da se znotraj že videnih zapletov igraš ali pa celo kršiš žanrska pravila. Glavno pravilo je to, da gledalec ne dobi občutka deja vuja, da ne gleda že stote reciklaže prežvečega koncepta.

Ravno na tem mestu  Summer of 84 najbolj zasije; navkljub znani vsebini film ohrani visoko mero suspenza in groze, vse skupaj pa zabeli z naravnim humorjem ter obveznim (vendar ne nadležnim) naslanjanjem na zapuščino 80. let. Film neprestano lovi ravnotežje med tem, da imajo glavni junaki pod drobnogledom pravega morilca ter možnostjo, da so fantje močno zatavali v različne teorije zarote in si z njimi napolnili glavo. To ugibanje gledalca drži v napetosti, tudi zavoljo všečnih glavnih junakov, atmosferične glasbe in živahnega dogajanja.

Rezultat iskanja slik za SUMMER OF 84

Film sicer pesti nekaj težav. Najbolj izrazita je ta, da so osrednji liki navkljub všečnosti premalo raziskani in o njih ne izvemo kaj veliko. Eden od njih ima recimo odtujeno mamo, ki po cele dneve preživi v službi, vendar je to omenjeno zgolj mimogrede, edino dekle v skupini pa se znajde sredi ločitve staršev, čeprav slednjih ni niti na spregled. Zdi se, da so liki v filmu tako zanimivi, da bi si zaslužili nekoliko več globine in vpogleda v njihova življenje, ne pa da so zgolj zreducirani na vlogo lovcev na serijskega morilca. Druga težava filma je bolj subjektivne narave; zna se zgoditi, da bo mnoge gledalce odvrnil pretirano mračen in depresiven konec, ki popolnoma pretrga duh navihanosti preostanka zgodbe. Moji malenkosti je takšen pristop sicer ugajal, saj se je film s tem izognil pretirani predvidljivosti, lahko pa si predstavljam, da bo zakjuček nekatere močno ujezil.

Rezultat iskanja slik za SUMMER OF 84

Z izjemo pesimističnega konca in šibke karakterizacije likov je Summer of 84 presenetljivo zabavna in napeta mladinska pustolovščina, ki gledalca popelje na znan teren, vendar hkrati ne zbuja občutka, da gleda nekaj prežvečenega. Osemdeseta očitno še dolgo ne bodo iz mode.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *