the-happytime-murders-movie-5k-36-2048x1152

The Happytime Murders (2018)

Brian Henson, sin legendarnega lutkarja Jima Hensona, ki nam je polepšal mladosti z znamenitimi Muppetki, je film The Happytime Murders bojda kuhal celih deset let. Ambiciozna kombinacija igranega in lutkovnega filma, vržena v žanr kriminalke z umori je glede na vložena sredstva obljubljala nekaj veličastnega; za film je bilo izdelanih več kot 120 lutk, v glavnim vlogah naj bi nastopili Jamie Foxx, Katherine Heigl in Cameron Diaz, Henson pa naj bi scenarij pilil več desetletij. Nenazadnje pa; film se zgleduje po klasiki Who Framed Roger Rabbit, kjer imamo opravka s svetom, v katerem živijo ljudje in animirani junaki. Tokrat risane junake nadomestijo lutke, ki se obnašajo vse prej kot primerno za otroško zabavo; preklinjajo, se pretepajo, drogirajo in seksajo. Bodimo iskreni; že sam koncept je dovolj močan, da zbudi pozornost gledalca.

Rezultat iskanja slik za the happytime murders facebook

The Happytime Murders je zgodba o detektivki Connie (Mellisa McCarthy) in njenem nekdanjem partnerju, sedaj privatnem detektivu Philu Phillipsu, ki raziskujeta serijo brutalnih umorov bivših članov ekipe popularne televizijske serije The Happytime Gang. Saj veste, kaj temu sledi; duet, ki sprva sovraži drug drugega, se mora naučiti medsebojnega sodelovanja, da bi skupaj razrešila zločin s “šokatnim” razpletom. Predvidljivost kriminalnega dela zgodbe lahko spregledam, saj me je pri filmu bolj kot to zanimalo spoznavanje sveta, v katerem živijo ljudje z lutkami in kakšne norčije si bodo privoščile slednje, glede na to, da nastopajo v filmu, ki ni namenjen mlajšemu občinstvu. Ali je film torej uspel izkoristiti svoj velikanski potencial?

Povezana slika

Na kratko povedano; ne. The Happytime Murders je primer filma, ki vse svoje adute popolnoma spregleda ali pa pokuri pred zaključkom uvodne špice. Prav šokantno je, da je Henson jr. pripravljal ta film več desetletij in na koncu dostavil nekaj, kar bi vsak povprečen filmar posnel v roku meseca dni. Svet lutk in ljudi je presenetljivo nezanimiv in vsebinsko prazen; o njem ne izvemo ničesar drugega kot zgolj to, da so lutke obravnavane kot drugorazredni državljani, vendar se izdelek niti ne trudi obrazložiti, kaj je svet pripeljalo do tako problematičnega odnosa. Humor je kakopak večino časa straniščen in skuša izvabiti salve smeha s ponavljajočimi prizori prostaškega obnašanja lutk. To je morebiti zabavno v prvih petih minutah filma, potem pa postane moteče in dolgočasno. Na vsake toliko časa se uspe razviti kakšna posrečena šala, vendar tej ponavadi sledi vsaj ducat slabih.

Rezultat iskanja slik za THE HAPPYTIME MURDERS

Mogoče bom izpadel kot pretirano občutljiva cmera, ampak celoten film je zaznamovan z nekakšnim “zlobnim” vzdušjem; vsi nastopajoči so izredno antipatični in ne premorejo niti kančka šarma in hudomušnosti. Celo lutke, ki jih film skuša “prodati” kot simpatične barabe, oddajajo zelo negativno energijo, njihovo obnašanje pa spri gledalcu pusti več gnus kot pa smeha. Zato mi je bilo tudi malo mar za samo preiskavo umorov, saj so liki ob koncu enako zoprni in odvratni kot na začetku. Edino, kar je filmu vsaj približno uspelo, je prepričljiv videz, govor in premikanje lutk. Zato je toliko bolj škoda, da je trud lutkarjev šel dobesedno v nič.

Rezultat iskanja slik za THE HAPPYTIME MURDERS

The Happytime Murders je primer velikanskega filmskega razočaranja. Zanimiv preplet igranega in lutkarskega filma za odrasle je imel vse možnosti za uspeh, vendar je ta lenobno zapravil za serviranje najnižje stopnje zabave, ki bo nasmejala zgolj nezahtevno pubertetniško občinstvo in goreče oboževalce umotvorov Adama Sandlerja. In temu primeren je tudi skromen finančni zaslužek. Naj se sliši še tako grdo, ampak… edino pravilno.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *