44304-pre_opening_der_golem____la_biennale_di_venezia_-_foto_asac

Beneški filmski festival: Cuaron s črno belo vrnitvijo h koreninam segel po zlatem levu!

Devetčlanska žirija pod vodstvom mehiškega režiserja (in lanskoletnega nagrajenca) Guillerma del Tora je v soboto zvečer na zaključni slovesnosti podelila nagrade najboljšim filmom, njihovim ustvarjalcem in preostalim posameznikom, ki so tako ali drugače sodelovali pri le-teh. Na koncu prispevka pa še seznam vseh videnih filmov s pripisanimi ocenami.

48192-red_carpet_-_22_july____la_biennale_di_venezia-_foto_asac__15_

Z ugibanjem nagrajencev smo nekoliko izkušenejši novinarji pričeli že v soboto zgodaj zjutraj. Kako? Preprosto! Opazuješ, kdo od udeležencev festivala je sploh še v Benetkah (op. p. predvsem v »festivalskem« hotelu). Zelo preprosta, a učinkovita formula. Nagrajence namreč o nagradi predčasno obvestijo in razen kakšne izjeme (ki pa zgolj potrjuje pravilo oz. v tem primeru formulo) vsi bodisi ostanejo ali pa se vrnejo v Benetke. Do 16. ure (štiri ure pred samo podelitvijo) se je moja napoved tako glasila: Roma – zlati lev, Yorgos Lanthimos – najboljša režija, Joel in Ethan Coen – najboljši scenarij, Jennifer Kent – velika nagrada žirije, Willem Dafoe – najboljši igralec in Olivia Colman – najboljša igralka. Kot boste opazili v nadaljevanju sem v šestih glavnih kategorijah tako predčasno pravilno napovedal kar štiri nagrajence (oz. kar pet dobitnikov s pomoto le v kategorijah). Že zgodaj zjutraj sem namreč srečal režiserko kultnega Babadoka, kako je oboževalcem razlagala naj vendarle počakajo le do popoldneva s selfiji, saj bo takrat veliko bolje oblečena in urejena.

49570-award_ceremony_-_venezia_75_-_roma_-_alfonso_cuaron____la_biennale_di_venezia_-_foto_asac__35_

Slabo uro po tem je mimo mene švignil režiser kultnega »Jaz pa tebi mamo« in kot se je kasneje izkazalo sedaj še drugi (po Del Toru) od t. i. mehiške svete filmske trojice oz. treh mehiških filmskih amigov, ki je v zadnjih dveh letih osvojil najvišjo priznanje Benetk. Če stavite in se lahko malo pošalim, bi vam priporočil, da svoj vložek za prihajajoče leto že sedaj vplačate na Alejandra Gonzaleza Inarrituja. Tekom dneva sem v podobnih okoliščinah srečal še Tima Blakea Nelsona (za katerega sem preprosto vedel, da je prišel po nagrado v imenu bratov Coen, saj slednja že med svojim prvim obiskom ob premieri filma nista nič kaj uživala, njegova vloga pa je bila v antologija za nagrado seveda premajhna), Yorgosa Lanthimosa, Olivio Colman in Willema Dafoeja.

Pa preglejmo nagrajence. Glavne in hkrati najstarejše festivalske nagrade zlatega leva se je drugič v samo dveh letih razveselil Mehičan; tokrat Afonso Cuaron za svoj delno biografski in boleče človeški, a hkrati tudi živahen in čustveni portret »borbe« v soseski srednjega razreda in socialne hierarhije sredi mehiških političnih pretresov v sedemdesetih letih; Roma. Z nagrado žirije, ali kot ji radi rečemo z nagrado za (nehvaležno) drugo mesto, se je moral zadovoljiti glavni favorit za večino grški mojster bizarnega in absurdnega Yorgos Lanthimos z njegovim The Favourite. Srebrnega leva (najboljša režija) je kot lani prejel francoski režiser Jacques Audiard za vestern The Sisters Brothers.

49478-award_ceremony_-_venezia_75_-_the_favourite_-_yorgos_lanthimos____la_biennale_di_venezia_-_foto_asac__56_

Najboljši scenarij prihaja izpod »peresa« Joela in Ethana Coen za še eno vestern antologijo The Ballad of Buster Scruggs. V kategoriji za najboljšo igralko je slavila britanska igralka Olivia Colman iz kostumske drame Najljubša (The Favourite), za najboljšega igralca pa ameriško-italijanski igralec Willem Dafoe za svojo upodobitev nizozemskega umetnika Vincenta van Gogha v francosko-ameriški koprodukciji At Eternity’s Gate. Igralec je letos v Berlinu (očitno nekoliko prerano) že prejel zlatega medveda za življenjsko delo. Na beneški Mostri vsako leto podelijo tudi nagrado Marcella Mastroiannija za najboljšega mladega igralca. Letos so jo namenili 32-letnemu Baykaliju Ganambarrju za predstavo v filmu Nightingale avstralske režiserke Jennifer Kent, ki je dobila letošnjo posebno nagrado žirije ali t. i. nagrado »radi bi te omenili, ker ne boš dobil nobene od pomembnih nagrad«.

img_4176
Nagrajenec festivala Alfonso Cuarón in naš poročevalec Matej Patljak (Foto: osebni arhiv)

S temle prispevkom oz. poročilom se zaključuje moja beneška dogodivščina. Upam, da sem vam v preteklih 11 dneh vsaj malenkost približal vzdušje in atmosfero letošnjega filmskega dogajanja na »mestu na vodi«. Če boste tako želeli in seveda, če je moje delo vsaj približno povrnilo zaupanje urednikov (hvala Gal in Anže za še eno nepozabno izkušnjo) se beremo na vašem priljubljenem spletnem portalu že februarja z 69. mednarodnim filmskim festivalom v Berlinu. Do takrat Vam želim kopico kvalitetnih in ogleda vrednih filmov! Bodite veličastni in prijazni; do sebe, drugih in sveta! Preden se do naslednjega festivala dokončno poslovim, pa sem za vas pripravil še seznam vseh videnih filmov s pripadajočimi ocenami (op. p. naslovi so angleški/mednarodni; filmi pa razvrščeni od meni najbolj pa do najmanj ljubega filma).

KONČNI SEZNAM IN OCENE FILMOV

Joel in Ethan Coen THE BALLAD OF BUSTER SCRUGGS 5/5* , Afonso Cuaron ROMA 5-/5*, Yorgos Lanthimos THE FAVOURITE 4+/5*, Jennifer Kent THE NIGHTINGALE 4+/5*, Rick Alverson THE MOUNTAIN 4/5*, Eroll Morris AMERICAN DHARMA 4/5*, Luca Guadagnino SUSPIRIA 4/5*, Damien Chazelle FIRST MAN 4-/5*, Mike Leigh PETERLOO 4-/5*, Nick Hamm DRIVEN 3+/5*, Eric Darnell CROW: THE LEGEND (VR animacija) 3+/5*, Paul Greengrass 22 JULY 3+/5*, Zhang Yimou SHADOW 3/5*, Brady Corbet VOX LUX 3/5*, Olivier Assayas DOUBLES VIES 3/5*, Julian Schnabel AT ETERNITY’S GATE 3-/5*, Laszlo Nemes SUNSET 2+/5*

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *