eighth-grade-e1517249842323

Eighth Grade (2018)

Bo Burnham je javnosti poznan predvsem kot stand up komik, letos pa se je prvič predstavil v vlogi režiserja s svojim celovečernim prvencem Eighth Grade. Film postreže z dokaj preprosto zgodbo; gledalci spremljamo osamljeno in introvertirano najstnico Kaylo (Elsie Fisher) v njenem zadnjem tednu čepenja v osnovnošolskih klopeh. V tem času skuša dekle premagati vse značilne ovire pri težavnem odraščanju; sramežljivost, nekomunikativnost, pomanjkanje priljubljenosti med vrstniki, nerodna soočanja z osnovami spolnosti ter tudi strah pred koncem enega in vstopom v novo življenjsko obdobje srednje šole, ki zna biti za tako občutljivo dekle, kot je Kayla, še posebej naporno.

Povezana slika

Tisto, kar najbolj preseneti pri pričujočem filmu je to, kako iskren in avtentičen je. Čezlužniki imajo to nadležno navado, da v filme o najstnikih za glavnega junaka skoraj vedno postavijo nadpovprečno inteligentnega in prikupno čudaškega gobezdača, ki posluša glasbo iz 80. let in venomer strelja monologe s tisoč in eno popkulturno referenco. Kayla ni takšne vrste lik; je povsem običajna najstnica, ki dela selfije, objavlja videoposnetke na You Tube kanalu, se nerodno obnaša v družbi fantov in nerodno komunicira s svojimi sošolkami. Ravna ta običajnost omogoča gledalcu, se poistoveti z njo in njeno eksistencialno krizo, saj smo se kot mulci slej ko prej znašli v enakih situacijah kot Kayla. Navkljub vsakdanjosti pa Burnham in odlična Fisherjeva uspeta predstaviti glavno junakinjo kot bistro in unikatno, še posebej zaradi njenih prikupnih reakcij na pogovore o seksu in čepenju s fantom na zadnjem sedežu avtomobila.

Rezultat iskanja slik za eighth grade 2018

Navkljub očarljivosti pa film ves čas ostaja trdno zasidran na realnih tleh in uspe najti ravno pravšnjo kombinacijo sentimentalizma in realizma. Glavna junakinja se namreč prebija skozi obdobje samospoznavanja in prilagoditve na novo okolje, kar je proces, ki se ne more realizirati v tako kratkem času kot je teden dni. Eighth Grade je zamišljen kot generalka, kot priprava na novo obdobje, ki bo od Kayle zahtevalo bistveno več poguma in samozavesti. Zato tudi ne preseneča, da film ne postreže z vrtoglavimi spremembami v osebnosti glavne junakinje, saj bi to delovalo precej nerealistično in pocukrano. Če povem bolj po domače; poanta tega filma ni v cilju, ampak potovanju. Slednje je obarvano z mamljivo pop elektronsko glasbo, toplim humorjem in odrezavimi dialogi.

Povezana slika

Eighth Grade je očarljiva, zabavna in ganljiva komična drama, ki se resda dotika samo enega tedna v življenju glavne junakinje, vendar se hkrati zdi, da jo poznamo že od nekdaj. To pa zato, ker smo v nekem določnem obdobju vsi pristali v podobno situacijah kot Kayla. Preprost, iskren in čudovit film.

Vtis:

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *