mandy-movie-2018-10k-l5-2560x1440

Mandy (2018)

Nicolas Cage je v svoji dolgoletni karieri resda igral v marsikaterem zmazku, vendar pa se na vsake toliko časa zanj najde projekt, v katerem dokaže, da je še vedno igralski as in daleč od upokojitve. Pred leti je tako presenetil v mračni drami Joe, letos pa se je spustil iz vajeti s psihadelično strašljivko Mandy, sicer drugim celovečernim filmom režiserja in soscenarista Panosa Cosmatosa. Zgodba, postavljena v leto 1983, spremlja gozdarja Reda (Cage) in njegovo dekle, umetnico Mandy (Andrea Riseborough), ki živita v odmaknjeni koči sredi gozda. Mandy nekega dne med sprehodom naleti na skupino verskih fanatikov pod vodstvom psihopatskega Jeremiahe (Linus  Roache), ki dekle ugrabi in živo žažge pred Redovimi očmi, ta pa se kasneje odpravi na maščevalni pohod.

Rezultat iskanja slik za mandy 2018

Mandy se v prvi uri odvija na način, ki ga težko opišem z besedami, vsekakor pa lahko rečem, da boste ob ogledu dobili občutek, kot da vam je nekdo nehote v pijačo podtaknil kakšno psihadelično drogo. Počasen tempo, hipnotična in temačna synth pop glasba, ostro prelivanje živih barv, odsotni in čustveno otopeli liki, ki korakajo na tanki meji med sanjami in resničnostjo ter umirjeni Nicolas Cage, ki vsaj v prvi polovici ostaja stranski lik. Pravzaprav je v prvi uri večina pozornosti usmerjene na Mandy, introvertirane umetnice z zapletenim obdobjem odraščanja, ki je bilo vse prej kot brezskrbno in idilično. Skozi dolge monologe o nekaterih najbolj travmatičnih dogodkih iz njenega otroštva gledalec podrobneje spozna njen lik in odsotno obnašanje, kar jo nenazadnje tudi privede v težave.

Rezultat iskanja slik za mandy nicolas cage

Ob nastopu drugega dela zgodbe, kjer Red v živo spremlja sežig svojega dekleta in se prelevi v maščevalnega norca, se Mandy spremeni v bolj konvencionalno grozljivko, ki imitira estetiko cenenih eksplotacijskih filmov iz 70. let, hkrati pa ohranja pristni “lynchevski” občutek za surrealizem in grozo. Ta kombinacija se zdi precej nenavadna, toda Cosmatos jo izpelje brez večjih težav in ustvari enega redkih filmov, ki najdejo ustrezno ravnotežje med cenenostjo in umetniškostjo. Seveda pa ne morem spregledati Nicolasa Cagea, ki si znova daje duška kot besnilo na dveh nogah in pri tem ne popušča niti za hip; brez zadržkov se spusti v dvoboje z motornimi žagami, love s samostrelom in celo razkosa člane motoristične tolpe zgolj zaradi tega, ker so mu “umazali najboljšo majico”. Ne vem, zakaj, toda gledati Cagea v vlogi neprištevneža je nekaj resnično magičnega in pričujoči film docela izkoristi.

Rezultat iskanja slik za mandy 2018

Ne bom se pretvarjal, da popolnoma razumem sporočilo filma (če to sploh obstaja), toda dovršena vizualna podoba, odštekani liki, psihadelična atmosfera, prav poseben črni humor in Cage kot dobri stari odpuljeni Cage naredijo iz filma Mandy svojevrstno poslastico, ki ni zgolj film v klasičnem pomenu besede, ampak izkušnja.  Včasih se zgodi, da te nek film zgrabi, pa četudi nimaš pojma, kaj sploh gledaš in si že zdavnaj izgubil rdečo nit zgodbe (meni osebno se je to zgodilo ob zadnjem Lynchevem filmu Inland Empire). Svet, ki ga predstavlja Mandy je tako unikaten in poln drznih domislic, da se mu je nemogoče upreti in zgodba tako bizarna, da je nemogoče kadarkoli predvideti, v katero smer bo krenila. To pa je tudi ena od odlik vsakega dobrega filma.

Rezultat iskanja slik za mandy 2018

Mandy je temačna, nasilna in groteskna grozljivka za izbrane okuse. Če povem bolj po domače; tole je film, ki zraste v vaši glavi, ko pogoltnete za celo škatlo LSD – ja in potem v halucinacijah srečate sadomazohistično motoristično bando in besnega Nicolasa Cagea, ki vas napade z motorko in samokresom. Če vam je takšen občutek všeč, potem je Mandy pravi izbor za vas. Če vas takšna izkušnja ne mika, pa lahko ogled pričujočega filma pusti močne čustvene posledice. Odločitev je vaša.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *