976658

No Country for Old Men (2007)

Nekega dne v bližini meje z Mehiko. Upokojeni lovec in vietnamski veteran Llewelyn Moss (Josh Brolin) naleti na prizorišče krvavega obračuna med preprodajalci mamil in kovček, napolnjen z denarjem. Da Mossa nemudoma premami želja po ameriških sanjah, verjetno ni treba poudarjati. Da si z odtujitvijo kovčka na glavo nakolje mehiške preprodajalce in psihopatskega najetega morilca Antona Chigurha (Javier Bardem), prav tako. In potem je tu še Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones), vsega naveličani šerif, za katerega se sprva zdi, da skuša preprečiti lov na Mossa, vendar je kmalu jasno, da je že zdavnaj dvignil roke od preprečevanja zločinov in da pasivno čaka na upokojitev.

Povezana slika

Kar sem opisal, se sliši kot zgodba iz povprečnega akcijskega filma, namenjenega za DVD tržišče, toda No Country for Old Men slovitih bratov Ethana in Joela Coena je moderna mojstrovina, katere sporočilo udari gledalca  bolj kot marsikatera jeklena klofuta. V fascinantnem prepletu vesterna in kriminalnega trilerja se razgalja elegična pripoved o umiranju sveta, kateremu na simbolni ravni pripada šerif Bell; svet tradicije, kjer predstavnikom zakona ni bilo potrebno nositi strelnega orožja in je med tudi najhujšimi kriminalci obstajal kodeks časti in empatije do sočloveka. Na drugi strani pa se nahaja novi svet, katerega pooseblja psihopat Chigurh; surovi kapitalizem, kjer se vse vrti okoli biznisa in človekovo usodo določa metanje kovanca, s katerim Chigurh svojim žrtvam prizanese ali hladnokrvno umori.

Rezultat iskanja slik za no country for old men

Chirugh je navkljub odbijajoči naravi najbolj privlačen lik v filmu, saj ni nikoli jasno, kaj se mu plete po glavi. Enkrat na provokacije ljudi odgovori s pokolom, drugič pa se preprosto obrne stran. Četudi daje vtis profesionalca in deluje po nekakšnem načrtu, se zdi, da je poosebljenje Smrti, ki ima moč odločanja o tem, kdo živi in kdo umre. Bardem, ki je mimogrede fenomenalen, s svojo obupno frizuro in okamenelim obrazom hipnotizira gledalca in mu požene strah v kosti. Zato je Lee Jones v vlogi šerifa Bella še toliko bolj dobrodošel, saj v zgodbo, ki jo poganjata pohlep in nasilje, vnaša glas razuma in simbolične sprave s sprevrženim človeštvom. In sredi tega se znajde nič manj karizmatični Brolin kot Moss, mrk srboritež, ki bi lahko zastavljen konflikt lahko rešil na preprost način, vendar je nagnjen k temu, da sklepa neumne odločitve.

Rezultat iskanja slik za no country for old men ed tom bell

No Country for Old Men velja za enega najbolj nenavadnih filmov bratov Coen; za razliko od prejšnjih izdelkov kot so Raising Arizona, Fargo in The Big Lebowski, ki so bili zaznamovani s hitrim tempom, humorjem in razkošno galerijo odštekanih likov, je pričujoči film bistveno bolj minimalističen, tih, resnoben in nevzdržno počasen. Zgodba najbolj zasije v potrpežljivem razvoju prizorov pregona med Chigurhom in Mossom, kjer še tako vsakdanji zvok igra vlogo graditelja suspenza, ki pogosto izbruhne v brutalno nasilje. Gre za enega redkih filmov, kjer boste na trenutke slišali zgolj pospešeno bitje lastnega srca. Upam si iti celo tako daleč in reči, da brata Coen uspeta doseči suspenz na ravni Alfreda Hitchcocka. In ker je pot tako napeta in vznemirljiva, ne moti, da film postreže z antiklimatskim zaključkom, ki povrhu tega zabije zadnji žebelj v krsto upanja za človeštvo.

Rezultat iskanja slik za no country for old men

Če za Oskarje velja, da so preveč ziheraški in da nagrajujejo zgolj filme, ki opevajo Hollywood ali politično korektnost, jim je treba čestitati, da so nekoč imeli toliko poguma in dodelil kipec za najboljši film tako mračnemu, depresivnemu in nasilnemu vesternu kot je No Country for Old Men. Vsekakor ne gre za film, ki bo prijal vsakemu gledalcu, toda sam še vedno trdim, da je najboljši film, ki sem ga videl v svojem življenju. In zdaj lahko zaženete vojno v komentarjih o tem, kako močno se motim. Vsakomur svoje.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *