sharp-objects-degournary-amy-adams

Sharp Objects – 1. sezona (2018)

Novinarka Camille Preaker (Amy Adams) se vrne v domače mesto Wind Gap na ameriškem jugu, da bi raziskala brutalni dvojni umor najstnic. Primer se zanjo izkaže kot zelo oseben, saj mora znova navezati stike z odtujeno in posesivno materjo Adoro (Patricia Clarkson) in neodgovorno polsestro Ammo (Eliza Scanlen). Ob vsem tem se mora se soočiti z lastnimi demoni iz preteklosti, kroničnim alkoholizmom, promiskuitetnim obnašanjem ter vse bolj skrhanim psihičnim zdravjem. To je zgolj lupina 8 – delne miniserije Sharp Objects, posnete po istoimenskem romanu ene najbolj priljubljenih pisateljic krimičev ta hip, Gillian Flynn, ki je zaslovela z romanom Gone Girl in njegovo filmsko adaptacijo, ki jo je režiral sloviti David Fincher.

Povezana slika

Flynnova se od ostalih pisateljic, ki pišejo žanrsko literaturo, razlikuje po vodenju tekoče pripovedno niti ter široki galeriji antiherojskih likov, s katerimi se bralec do določene mere vedno identificira. Poleg tega imajo njene zgodbe močan psihološki naboj, s katerimi razkriva nekatere najbolj temačne predele naših osebnosti ter redke psihične bolezni, kar je razvidno tudi v pričujoči nadaljevanki. Četudi je ta v osnovi zastavljena kot kriminalni triler, sama preiskava umora najstnic ni toliko v ospredju kot natančen psihološki portret glavne (anti)junakinje, ki je Adamsova odlično odigra in postreže s svojo najboljšo vlogo v karieri. V današnjem času pokroviteljskega glorificiranja žensk na velikih in malih platnih je osvežujoče videti ženski lik, ki ni zgolj nasmejana lepotička z neokrnjeno moralo, ampak se sooča z realnimi težavami in s svojo nepopolnostjo deluje kot oseba, katero smo na tak ali drugačen način srečali vsaj enkrat v življenju.

Rezultat iskanja slik za sharp objects

Nadaljevanko odlikuje tudi nekonvencionalna struktura, kjer se preskoki med različnimi časovnimi obdobji zgodijo brez značilnih prehodov, kar začudoma ne izpade nadležno in neorganizirano. Pravzaprav je nenavadna pripovedna nit povsem nemoteča in se gledalec nanjo zelo hitro navadi, poleg tega pa ga ves čas drži v napetosti, saj se umazane podrobnosti pretekosti glavne junakinje razkrivajo zgolj po koščkih. Ker se zgodba odvija v konzervativnem mestecu na ameriškem jugu, kjer moški delajo v klavnici, ženske pa so gospodinje, se serija ne izogne obravnavi aktualnih problematik kot so prikriti seksizem, razpad patriarhalne družbe in starševska posesivnost, vendar to počne na zelo subtilen in niti malo vsiljiv način.

Povezana slika

Sharp Objects je kompetentno narejen kriminalni triler in psihološka študija karakterjev, ki svojo bolečino in strah pred izgubo uglednega statusa v skupnosti globoko potlačijo in izražajo na najbolj sprevržene in nasilne načine kot so alkoholizem, samopoškodovanje ali pa celo umor. Mračna, kompleksna, vendar izredno zasvoljiva nadaljevanka.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *