0024

Srpski film (2010)

Miloš (Srdjan Todorovič) je porno zvezda v srednjih letih, ki si tik pred dokončnim slovesom od posla obeta zadnji veliki zaslužek z nastopom v skrivnostnem art filmu, za katerega se izkaže, da je v resnici snuff film oz. film, ki brez cenzure prikaže resnično usmrtitev človeka pred kamero. To je okvirna zgodba surove grozljivke Srpski film, ki je že ob izidu dvignila ogromno prahu zaradi številnih prizorov eksplicitnega nasilja, spolnih zlorab otrok ter nekrofilije in bila prepovedana v več kot sedmih državah. Takšen sloves si film vsekakor zasluži, saj je to, kar si privošči režiser Srđan Spasojević nekaj, nad čimer bi se večini oboževalcev grozljivk obračal želodec.

Rezultat iskanja slik za serbian film

Film najbolj zasije v prvi polovici, ko so nasilje in druge ogabnosti potisnjene v ozadje in je bistveno več poudarka na razvoju precej zanimive zgodbe, ki smo jo resda že videli neštetokrat, toda Spasojevićev občutek za filmski “realizem” ter vzdušna kombinacija skrivnostnosti in temačnosti gledalca nemudoma posrkajo v hladen svet, kjer je človekova eksistenca pogojena z denarjem in sklepanjem sumljivih biznisov. Srpski film se lahko pohvali tudi z dobrimi igralci (še posebej odličen je Sergej Trifunović kot diabolični producent Vukmir), prepričljivimi posebnimi učinki ter suspenzom, ki gledalca že vnaprej opozori, da mu film zagotavlja nepovratno vstopnico v človeški pekel.

Povezana slika

Film začne izgubljati na moči v drugi polovici, ko gledalca bombardira s prizori gnusa in ekstremnega nasilja. Na tem mestu se postavlja vprašanje; so prikazane grozovitosti zgolj cenen šok ali se za njimi skriva neko globje sporočilo o stanju sodobne srbske družbe? Če sem iskren; ne vem in me niti ne zanima preveč. Vem, da zvenim arogantno, toda režiser Spasojević gledalca ne zmotivira dovolj, da bi začel razmišljati o družbenem komentarju, ki se (bojda) skriva za temi odurnimi podobami. Mogoče bodo nekateri v znamenitem prizoru posilstva novorojenčka razbrali politično izjavo o tem, da je bila Srbija že od prvega dne samostojnosti žrtev ideoloških zlorab, toda filmov na takšno temo je na področju Balkana ogromno in ti so isto sporočilo posredovali na bistveno bolj dostopen način.

Rezultat iskanja slik za serbian film

Srpski film je izredno konflikten film. Po eni strani nima veliko napak; je dobro odigran, prva polovica filma je zaznamovana s prepričljivo temačno atmosfero in močno zgodbo, s tehničnega vidika pa mu prav tako ne morem ničesar očitati. A navkljub temu ne vem, komu bi ogled filma sploh priporočil. Morebiti tistim radovednežem, ki želite preizkusiti moč svojih živcev in želodcev ali pogumnežem, ki tekmujejo v tem, koliko časa bodo zdržali ob gledanju ekstremnosti, ki jih film ponuja. Drugi pa lahko film mirno preskočite.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *