48-2

Suicide Squad (2016)

Suicide Squad je bil za mnoge eden najtežje pričakovanih filmov leta 2016, še posebej po stilsko dovršenih in sila vabljivih napovednikih, ki so napovedovali dobro mešanico akcijske kriminalke in črne komedije, združene z mračno estetiko zadnjih DC filmov. Režijo filma je prevzel David Ayer, ki je v svoji karieri naredil bistveno več dobrih kot slabih filmov, zvezdniška zasedba z Margot Robbie in Willom Smithom pa je bila pravi garant za uspeh. A žal se je vmes zgodil film Batman V Superman: Dawn Of Justice, ki je naletel na precej mešane odzive javnosti, še posebej zaradi za žanr stripovskih spektaklov preveč temačne zgobe ter prikaza superherojev v precej provokativni luči. Studio je kakopak zagnal paniko in svoj naslednji film, Suicide Squad, podvrgel precejšnji prenovi, ki bi zgodbi dodala več sprošenosti in predvsem humorja.

Povezana slika

Posledica tega je sicer kratkočasen in zabaven, vendar hkrati izredno nekonsistenten in pozabljiv izdelek. Že okvirna zgodba o skupini zlikovcev (Deadshot, Harley Quinn, Captain Boomerang, El Diablo, Katana in Killer Croc), ki mora zaustaviti generičnega zlikovca, močno spominja na reciklažo filmov tipa The Dirty Dozen, vse skupaj pa še pokvari nepotrebno bebav humor, ki na več mestih preprosto ne funkcionira s pogosto mračnim in nasilnim ozračjem. DC je več kot očitno skušal kopirati formulo uspeha konkurenčnega studia Marvel, vendar se je pri tem ustrelil v koleno. K temu dodajmo še potrato talenta Jareda Leta v vlogi znamenitega zlikovca Jokerja, ki se v filmu pojavi za celih deset minut in tako ne uspe pustiti globjega vtisa. Zakaj film ni izbral Jokerja za glavnega zlikovca, ne pa dolgočasno in medlo Enchantress, mi ni povsem jasno, a verjetno se je DC bal, da bo Jokerjeva prisotnost naredila zgodbo preveč mračno.

Rezultat iskanja slik za SUICIDE SQUAD joker

A vse le ni tako črno, kot se zdi. Film se lahko pohvali s karizmatično igralsko zasedbo, v kateri najboljši vtis pustita Margot Robbie kot navihano sadistična Harley Quinn in Will Smith kot smrtonostni ostrostrelec Deadshot. Všeč so mi bili tudi nekateri mirnejši trenutki kot je posedanje v zapuščeni gostilni, kjer junaki pridobijo nekaj osebnosti in postrežejo s presenetljivo ganljivimi življenjskimi zgodbami. In kljub pogosto zmedeni videospotovski montaži ter generični vsebini je dogajanje dovolj kratkočasno in razgibano, da se gledalec ne dolgočasi.

Rezultat iskanja slik za SUICIDE SQUAD

Suicide Squad ni ravno katastrofa od filma. Nekaj posrečenih šal, kratkočasno dogajanje in nekateri igralski vložki (predvsem Robbijeve in Smitha) pustijo dober vtis, žal pa kot celota zgreši veliko zastavljenih ciljev. Če nič drugega, je film zgovoren dokaz, kaj se zgodi, če kravatarji ob prvem spodrsljaju zaženejo paniko in začnejo uničevati izdelek samo zato, da bi ugajal širšemu občinstvu. To pa se v večini primerov nikoli ne konča dobro.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *