mv5bmjm5mdk2ndixmf5bml5banbnxkftztgwnju5ndk3ntm-_v1_

The Predator (2018)

Franšiza Predator, ki jo je začel istoimenski legendarni akcijski film iz leta 1987 v režiji Johna McTiernana, ima že od nekdaj težave z nadaljevanji, ki ne uspejo najti skupnega jezika s stroko in občinstvom. Predator 2 ni dosegel podobnega uspeha kot njegov predhodnik, o filmih iz serije Alien Vs. Predator niti ne bi izgubljal besed, leta 2010 pa so izvirni duh franšize skušali obuditi s presenetljivo solidnim akcionerjem Predators, ki je resda vključeval nekaj vprašljivih potez (kdo točno je mislil, da je Adrien Brody primeren za akcijskega heroja?), vendar hkrati uspel stkati vez med starimi oboževalci Predatorja in mlajšim občinstvom, ki z zapuščino vesoljskega lovca ni bila tako seznanjena. Kljub dobremu končnemu produktu je bil Predator v naslednjih osmih letih na dopustu, šele letos pa se je vrnil s filmom The Predator slovitega režiserja in scenarista Shana Blacka.

mv5bmjq2otiyndc2mf5bml5banbnxkftztgwotq0odqwnjm-_v1_sy1000_cr0015021000_al_

Glede na to, da je Black nastopal v originalem Predatorju in velja za pisca nekaterih akcijskih klasik iz 80. in 90. let (Lethal Weapon, Last Action Hero), so bila pričakovanja občinstva nekoliko višja kot sicer. Osrednja zgodba se vrti okoli avtističnega dečka Roryja (Jacob Tremblay), ki v last dobi Predatorjevo ikonično masko, kmalu zatem pa na Zemljo trči nezemeljsko plovilo z ubijalskimi Predatorji, ki se želijo polastiti maske in z njo uničiti človeštvo. Kot je že iz opisa razvidno, zgodba ni pretirano izvirna in od gledalca ne zahteva preveč možganske telovadbe, vendar gre za akcijski film o lovu na nezemeljske plenilce, zato nisem niti pričakoval neke globoke vsebine. Težava je bolj v tem, da The Predator kot celota ni pretirano zanimiv, vzdušen, napet in kompetentno narejen film. Brez kančka dvoma ga lahko razglasim za veliko razočaranje in potrato talenta za vse vpletene v projekt.

Rezultat iskanja slik za THE PREDATOR 2018

Film postreže s široko galerijo likov, od že omenjenega avtističnega dečka pa do skupine vojnih veteranov, ki vsi po vrsti bolehajo za posttravmatskim stresom, a se hkrati na Predatorjevo prisotnost vedno odzovejo s pokanjem šal. In slednje je tisto, kar film najbolj ubija; majav kontrast med bebavim humorjem ter mračnim in nasilnim vzdušjem. V enem trenutku smo recimo priča prizoru, kjer Predator brutalno umori svojo žrtev in jo razreže na koščke, sekundo zatem pa v nas butne otročja šala ali fizični gag, ki deluje nevmesno in razbije napetost. Zdi se, da je Black na vsak način želel posneti komedijo in je v zadnjem trenutku vanjo zbasal lik Predatorja, ki tokrat ne požene strahu v kosti in na več mestih spominja na lik iz slabe parodije. Da ne bo pomote; nič ni narobe, če se v še tako mračen film vnese nekaj humorja (tudi originalni Predator je imel te momente), toda The Predator ne najde primernega ravnotežja med dramo in komedijo.

Rezultat iskanja slik za the predator soldiers

Poleg zbeganega tona film pestijo odbijajoči glavni junaki, z izjemo znanstvenice (Olivia Munn), ki mora zavoljo komičnega učinka večino časa prenašati utrujajoče in pogosto nevmesne seksistične pripombe, ponavljajoči in niti malo vzdušni akcijski prizori, ki pridejo do izraza zgolj v prvih desetih minutah filma ter bizarno dogajanje, ki včasih spominja na risanko kot pa akcijsko grozljivko o Predatorju. Gledalcu je preprosto vseeno za vse, kar se dogaja pred njegovimi očmi in tudi prisotnost ikoničnega nezemljana ne pusti nekega globjega vtisa, saj ga tudi film obravnava kot drugorazrednega klovna in to v franšizi, kjer bi moral po vseh pravilih biti v ospredju.

mv5bmtc5otkxote0mf5bml5banbnxkftztgwmdawotg0ntm-_v1_sx1777_cr001777999_al_

Je napočil čas, da franšiza Predator zapre svoja vrata? Zaenkrat žal ne vidim druge možnosti. Če niti človeku, ki je aktivno sodeloval pri prvem filmu iz 80. let ne uspe podoživeti vsaj malce izvirnega duha in nam postreči s pravo kombinacijo grozljivke o preživetju in starošolske akcije, potem močno dvomim, da jo lahko kdo drug. Razen če se Hollywood spravi k pameti (kar se verjetno ne bo) in prepusti režijo takšnih projekov ljudem, ki vsaj približno vedo, kaj bi radi dosegli in bodo Predatorju namenili film, kot si zasluži.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

2 comments on “The Predator (2018)

  1. No, zaenkrat se mu bo kar lepo izognil oz. se mi k ogledu ne bo mudilo, čeprav je originalni Predator (1987) eden mojih najljubših akcijskih filmov vseh časov. Tudi drugi del pravzaprav ni bil tako napačen, sploh v primerjavi z vsem, kar je prišlo pozneje. Trivia: pokojni Bill Paxton (naj počiva v miru) je edini, ki so ga ubili terminator (že v začetnem prizoru originala), predator (v drugem delu) in še alieni (v Cameronovem sequelu).

  2. Pa tako sem se veselil tega Predatorja, sedaj pa sploh ne vem, če bi ga šel gledat. Se strinjam, original iz leta 1987 je pod režisersko taktirko Johna McTiernana (Die Hard, The Hunt for Red October, The 13th Warrior) še akcijska klasika. Obvezen nakup blurayja :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *