25f80d0c8d03211bf866bc328430769b

Twin Peaks: The Return (2017)

“Se vidimo čez 25 let,” je šepnila Laura Palmer, težavna srednješolka iz idiličnega podeželskega mesta Twin Peaks, katere brutalna smrt je “rodila” istoimensko kultno nadaljevanko Twin Peaks. Ta je v začetku 90. letih dobesedno čez noč spremenila pravila igre televizijske zabave in navkljub kratki življenjski dobi (serija je bila po koncu 2. sezone ukinjena) pustila tako pri stroki kot občinstvu močan pečat. Po kritiškem in komercialnem neuspehu celovečernega filma Twin Peaks: Fire Walk With Me se je “oče” nadaljevanke, mojster surrealnega David Lynch, začel posvečati drugim projektom, mesto Twin Peaks pa je (vsaj za nekaj časa) zaprlo svoja vrata. Glede na odprt konec 2. sezone so oboževalci potihem upali, da se bo zgodba nadaljevala, vendar Lynch dolgo časa ni kazal zanimanja, zato je bilo toliko bolj presenetljivo, ko so okoli leta 2015 napovedali, da se serija vrača na ekrane z novo sezono.

Rezultat iskanja slik za twin peaks season 3

Twin Peaks: The Return je popolnoma avtorsko delo Lyncha in soustvarjalca Marka Frosta, razdeljeno na 18. poglavij, ki se odvijajo točno 25 let po zaključku 2. sezone. Realni svet se je moderniziral in z njim tudi mesto Twin Peaks, njegovi prebivalci pa so postarani, a za enega posameznika se ni kaj veliko spremenilo; posebni agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) je še vedno ujet v brezčasni Beli Loži in čaka na dan, ko se bo lahko vrnil nazaj v realni svet. Slednje predstavlja rdečo nit celotne sezone; Cooperjeva simbolična vrnitev v Twin Peaks in soočenje s svojim zlobnim dvojnikom.

Lynch in Frost sta bila pred velikim izzivom; kako modernizirati nadaljevanko Twin Peaks in hkrati ohraniti njen izvirni duh? Izkazalo se je, da dvojici pri realizaciji 3. sezone ni manjkalo samozavesti, kar je očitno že po prvi epizodi, ki je temu primerno skrivnostna, temačna in zmedena. Nemudoma je jasno, da se Lynch ne želi podrejati modernim trendom televizijske zabave in da ostaja zvest svojemu “imidžu” mojstra, ki realni in sanjski svet poveže tako močno, da nikomur ni povsem jasno, kje – če sploh – med njima obstaja meja. Četudi se nova sezona močno navezuje na predhodnice, se hkrati izogne pasti pretiranega naslanjanja na nostalgijo. Še vedno je moč čutiti vonj po črni kavi in češnjevi piti, vendar pa Lynch sproti subtilno nagovarja občinstvo, da so stari časi minili.

Rezultat iskanja slik za twin peaks season 3 mr c

Ker je sezona zamišljen kot film v 18. nadaljevanjih, je treba na razvoj zgodbe potrpežljivo čakati, kar zna biti za marsikaterega gledalca naporno in nadležno, še posebej, ker Lynch ne sklepa kompromisov z občinstvom in tega včasih načrtno provocira z mnogimi razvlečenimi prizori (znamenita je recimo scena, kjer dve minuti spremljamo čiščenje tal). To je še posebej razvidno v zadnjih epizodah, ki ves čas namigujejo, da bo skrivnostna sestavljanka vendarle prišla do zaključka, vendar se Lynch v svoji značilni maniri v zadnjem trenutku odloči gledalcu pokazati sredinca in ga speljati na popolnoma drugačno pot, ki odpre še več vprašanj kot odgovorov. In ne glede na to, kako “nesramen” zna biti Lynch, ga je treba občudovati, da ves čas nonšalantno vztraja pri svoji viziji.

Rezultat iskanja slik za twin peaks season 3 EPISODE 17

Ravno tu pa pridemo do svojevrstnega paradoksa; četudi bi morali biti na Lynch upravičeno jezni, nas s mojstrskim portretiranjem podob iz najhujših nočnih mor, kompleksnim in izvirnim simbolizmom, prikupno odštekanimi liki in čudaškim humorjem vedno znova potegne v enako skrivnosten kot čudovit svet Twin Peaksa. Spomnim se, da so me podobe zadnje epizode spremljale še več dni potem in me sčasoma vzpodbudile, da si sezono ogledam še enkrat in se bolj osredotočam na podrobnosti, ki bi mi bolje obrazložile dogajanje. In četudi se zavedam, da nove sezone Twin Peaksa verjetno ne bom nikoli dešifriral, me to prav nič ne moti; takšen Twin Peaks mi je namreč najbolj všeč. Rad se vračam v ta svet in z vsakim ogledom odkrijem nekaj novega, drugačno interpretacijo dogodkov in kot naivni detektiv raziskujem misterij, imenovan Twin Peaks. In točno to mi je ponudila tretja sezona.

Rezultat iskanja slik za twin peaks the return

Twin Peaks: The Return je izdelek, ki vas bo enako fasciniral kot tudi živciral. Vprašanja, ki nam jih Lynch zastavlja skozi 18 epizod, v gledalcu zbudijo zanimanje, pa četudi nanje verjetno nikoli ne bo našel pravega odgovora. A pri Twin Peaksu je potovanje vedno pomembnejše od cilja. Pravzaprav je samo potovanje tako navdihujoče, zabavno, strašljivo in čudaško, da si niti ne želimo doseči cilja.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *