rev_1_asib_03547rv3_high_res_jpeg_2040-0

A Star Is Born (2018)

Režijski prvenec sicer igralca Bradleyja Cooperja je že tretja predelava ameriške klasike A Star Is Born, le da je tokrat prilagojena sodobnemu (beri; mlajšemu) občinstvu, tudi obrazloži rekrutacijo ekstravagantne pop dive Lady Gaga v glavni vlogi. Mešanica romantične drame in glasbenega filma prikazuje odnos med ostarelim rockerjem Jacksonom (Cooper), ki se kljub kariernim uspehom utaplja v alkoholizmu in samopomilovanju ter sramežljivo natakarico Abby (Gaga) s čudovim glasom, ki nemudoma zbudi pozornost javnosti najprej kot spremljevali vokal Jacksonove skupine, nato pa kot pop artistka. Seveda pa z turbulentnim uspehom pridejo tudi težave v njunem odnosu, ki z leti postajajo vse bolj neobvladljive ter mučne za vse vpletene.

07-l

A Star Is Born je film, ki cilja predvsem na gledalčeva čustva, četudi načenja nekatera zanimiva vprašanja o stanju v današnji glasbeni industriji. To, da med glavnima junakoma vlada večja starostna razlika, ni naključje, saj se film na več mestih dotakne njunih različnih pogledov na glasbeno ustvarjanje, ki razgaljajo generacijski razkol med staro rock tovarišijo in mladimi ambicioznimi pevci. Film prav tako nekje na polovici poskuša problematizirati Abbyjino ujetost v kletko pop industrije, ki jo bolj kot talent zanima profit in prodajanje lepega videza. A vseh teh problemov se režiser Cooper dotakne zgolj bežno, saj ga bistveno bolj zanima romanca med Jacksonom in Abby. S tem sicer ni nič narobe, saj je v film v osnovi romantična drama, toda vseeno se zdi, da bi film lahko bil manj ziheraški in si upal gledalca zbosti s kakšnim provokativnim družbenim vprašanjem.

06-l_gpichbk

In zgodba ravno v teh trenutkih najbolj zasije, z njo pa tudi celoten film. Cooper in predvsem Gaga postrežeta z odličnimi igralskimi predstavami in prepričljivo kemijo, še posebej na skupnih odrskih nastopih. Glasba v filmu je fenomenalno odigrana in pospremljena z Gaginim presunljivimi vokalnimi sposobnostmi, s katerimi znova dokaže, da se za njeno odštekanostjo in zbujanjem pozornosti skriva resnični glasbeni talent. Cooper se sicer izkaže kot dober vokalist, vendar se njegova moč skriva v virtuoznem igranju kitare in odrski prezenci, ki pa začne zaradi alkoholizma in ostalih zasebnih težav kmalu bledeti. Ljubezenska zgodba Jacksona in Abby je zaznamovana z močnim čustvenim nabojem, ki bo marsikaterega gledalca ganil do solz, glavna lika pa sta kljub nekaterim osebnostnim napakam zelo všečna in zato nam je še kako mar za srečen razplet njunega odnosa.

Bradley Cooper in Lady Gaga sta združila talenta v strastni glasbeni zgodbi umetniških duš, ampak tako kot je to že v navadi, so tudi tokrat mnogi na vlak pohval in pozitivnih kritik skočili prehitro. Zgodba po prvi polovici, v kateri vidimo čudovit pripovedni lok, čutno kemijo med dvema igralcema in izvrsten vpogled v zakulisje glasbenega muziciranja v živo, razpade in se porazgubi. Film sicer odlično zajame vzdušje nastopov, življenje za odrom in pasti slave, ampak v nadaljevanju opusti zmagovalno formulo in postane prevelik za svoje okvirje. Intimni dialogi, ki rišejo njun obris in so srce zgodbe, so vse bolj redki, scenarij pa naleti na oviro, kam naprej. Ampak kljub temu, da zgreši kakšen akord, film ostane znotraj oktave, ki je samo dvanajst poltonov. Ti se nadaljujejo v neskončnost, zato je pomembno, kako jih slišiš. Želel bi si bolj razdelano drugo polovico filma, ki pa izgubi rdečo nit in postane klišejsko depresivna zgodba o ljubosumju in zlorabi substanc. Bradley Cooper postane Jeff Bridges iz Crazy Heart (2009).

Gal Jerman

02-l_bonpb75

A Star Is Born morebiti ne ponuja realističnega vpogleda v ozadje glasbene industrije in večkrat računa na to, da se bo gledalec prepustil čustvom in s tem odmislil predvidljivost zgodbe in njene vsebinske luknje. Toda zaradi močnih igralskih predstav, dinamičnih glasbenih performansov Cooperja in Gage ter ganljivega prikaza iskrene ljubezni med glasbenikoma iz različnih svetov, lahko filmu vse pomanjkljivosti odpustimo.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *