bergman_02

Bergman: A Year in a Life (2018)

Ingmar Bergman se je rodil 14. julija 1918 v Uppsali na Švedskem. Sin luterantskega duhovnika, ki je verjel v strogo disciplino nad njim in njegovim bratom. Vzgojen v teh okoliščinah je Bergman kasneje vzljubil filme in je začel obiskovati kinematografe, kolikor mu je pač oče dovolil. To je bil njegov pobeg. V fantazijski svet, daleč proč od tam, kjer ni bil razumet in sprejet, čeprav o njegovem življenju dobimo večinoma le nasprotujoče si podatke in izjave. Od njega samega, saj je bil vzgojen, da laže in prikriva. Zato je bilo še toliko večje zanimanje za dokumentarni film, ki se osredotoča na magično leto 1957, ko je bil Bergman na vrhuncu svojih režiserskih moči.

Zanimiv film, ki pa sicer ne stavi na to, koliko informacij bo podal, ampak počasi skicira portret. Specifičen portret, kar mnogim mogoče ne bo povšeči, saj se nekako nenavadno osredotoča na leto ustvarjanja, kasneje pa skozi njegovo delo in izjave tistih ki so ga poznali in delali z njim ter njegovih lastnih intervjujev zapolnjuje vrzeli. Povezuje biografijo, njegove navade, težave, obsesije, travme, otroštvo in romance, njegovo fascinacijo s filmom, njegov strah pred smrtjo, njegov zdravstvene težave, nasilno naravo, obsesivni duh in še bi lahko naštevali. Fascinantna osebnost.

bergman_01

Bergman je imel več karakterja in osebnih značilnosti kot skupina ljudi skupaj. In tisto magično leto, ko je ustvaril več kot drugi v celem življenju! Ne samo ustvaril, spesnil je filmske simpozije, klasike, čudovita dela, ki še danes zdržijo kljub številnim preteklim letom. Ampak, kako mu je uspelo? Človek je enigma, saj kar vemo o njem, izvemo preko njegovih filmov, ki so po letu 1957 postali avtobiografski. Deloholik, ki si ni vzemal časa niti za družnio, o čemer tudi ni lagal. Bil je odkrit in neusmiljeno direkten, predvsem v drugi polovici kariere, kjer je dobil povsem proste roke in je Švedsko postavil na zemljevid. Postal je filmski bog in nič ni šlo mimo njegovega vizionarskega očesa. Če te ni odobril, v tem poslu nisi mogel uspeti. Njegove lovke so segale povsod. Bil je na misiji. Postal je strahospoštovana ikona in mnogi se dela z njim spominjajo kot naporne izkušnje.

Nenehno se je boril za kontrolo in prevlado, zahteval je tišino in perfekcijo, zato so drugi morali trpeti, da je dobil popoln film. Delal je v taktu in živel na filmski sceni. Ljubil je, a ne za dolgo, tako kot filmi, ki so izginili v trenutku, ko jih je posnel. Vsaj takšno razmiljanje je imel. Tudi ženske so odhajale v trenutku, ko jih je poročil, medtem ko se letnic rojstev šestih otrok sploh ni zapomnil. Zato pa je po drugi strani vedel vse datume svojih filmskih premier.

bergman_02

To je film, poln pomenljivih citatov. Poučno je, kako Bergman opozarja na nevarnost filma, kako ta udari po zavesti in podzavesti, brez da bi se lahko upirali. Na setu je vpil in je bil koleričen, a hkrati nasmejan in otročji, zmožen je bil spisati vrhunski scenarij v samo nekaj tednih, film pa posneti in zmontirati v mesecu dni. Takrat so bili drugi časi. Neverjetno, kako velik vpliv je dejansko imel. Dokumentarec zelo lepo prikaže njegovo surovo naravo in težke družinske pogoje, v katerih je odrasel in so ga izoblikovali. Eden izmed gostov na zaslonu pove, da umetnikom mnogokrat odpustimo njihovo kruto, grdo naravo. In res je tako, ker za njimi ostanejo brezčasne klasike, artefakti filmske umetnost – umetnosti nasploh – nekako spregledamo ostalo. Zamižimo na eno oko, da je bil v resnici v svojem ravnanju ostuden, nečloveški, nedostopen, zaprt v svoj svet, ki si ga je ustvaril, da bi se zavaroval. Da bi našel nekaj, kar je manjkalo v njegovem življenju, in da bi se odkupil samemu sebi ter našel odrešitev za nesrečno otroštvo. Neusmiljen garač, poln strahov in nevrotičnih izpadov, ampak pravijo, da največja umetnost pride iz duševnega trpljenja. Bil in še vedno je eden največjih filmskih režiserjev. Ustvaril je največja umetniška dela. Srečo je našel na filmskem traku.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *