prava-700x182

Blade Runner 2049 (2017)

Ko je Blade Runner leta 1982 ugledal luč sveta, je sprva izgledalo, da ne bo pustil močnega sledu v zgodovini filma. Mračnjaški znanstveno fantastični triler, obogaten s cyberpunk in noirovsko estetiko, so filmski kritiki popolnoma raztrgali, občinstvo pa se na izdelek ni odzvalo nič bolj naklonjeno. Kaj je botrovalo tako slabemu rezultatu, je težko reči; morebiti studio, ki se je vmešaval v kreativni proces režiserja Ridleyja Scotta in mu uničil prvotno vizijo ali pa je bil turoben in pesmističen pogled na prihodnost, ki ga film ponuja, pretežak zalogaj za občinstvo v 80. letih, ki je upajoče zrlo v prihodnost in bilo prepričano, da človeštvo preteklih napak iz zgodovine ne bo ponovilo. Kakorkoli že; film je šele tekom let pridobil na veljavi in danes velja za klasiko ZF filma, vsebinsko kompleksen in stilsko dovršen izdelek, ki pritegne s svojo misterioznostjo, izvirno simboliko ter dvoumno zgodbo.

Rezultat iskanja slik za BLADE RUNNER 2049

In verjemi ali ne; popolnoma isto oceno lahko uporabim pri opisu filmskega nadaljevanja Blade Runner 2049 pod režijsko palčko enega najbolj drznih in unikatnih filmskih režiserjev Dennisa Villeneuveja, ki je za seboj pustil cel kup mojstrovin kot so Polytechnique, Sicario, Prisoners in The Enemy. Zgodba se odvija 30 let po razpletu dogodkov iz prvega filma; K. (Ryan Gosling) je policist in lovec na starejše modele humanoidnih robot, imenovanih replikanti in med rutinsko odstranitvijo enega izmed njih naleti na dolgo zakopano skrivnost, ki bi uspela pojasniti njegovo preteklost, hkrati pa pretresti že tako dovolj napete odnose med ljudmi in stroji. Ključ do rešitve predstavlja zgolj ostareli iztrebljvalec Deckard (Harrison Ford), ki je po koncu prvega filma pobegnil v ilegalo.

Rezultat iskanja slik za blade runner wide shots

Četudi je Villeneuve izvrsten filmar, sem bil pred ogledom še vedno skeptičen do tega, kako bo nadaljevanje uspelo doseči ali pa celo preseči Blade Runnerja. Upam si reči, da je Blade Runner 2049 dostojen naslednik izvirnika, ki ga ne preseže, ampak mu samozavestno stoji ob strani kot sin, deležen očetovega ponosa. Villeneuve postreže z vizualno osupljivim, vsebinsko kompleksnim ter privlačno skrivnostnim spektaklom, ki se na zanaša na turbulentno akcijo in hiter tempo, temveč računa na gledalčevo potrpežljivost in osredotočenost na zgodbo. Film pogosto uporabi izredno široke kadre, da zajame zastrašujočo veličastnost mračnega sveta prihodnosti, hkrati pa vanje postavi človeka, ki s svojo majhnostjo in nepomembnostjo spominja na lik iz Kafkovske tragedije.

Rezultat iskanja slik za BLADE RUNNER 2049

Igralske predstave so prav tako idealne; Goslingu se sicer pogosto očita, da igra preveč leseno in brezčustveno, toda s svojo mirnostjo in rahlo odsotnostjo od dogajanja izžareva nenavadno karizmo, še posebej v primeru lika K.-ja, ki je hkrati profesionalen kot tudi čustven junak. Harrison Ford, ki ponovi vlogo starega iztrebljevalca Deckarda, dokaže, da mu kljub letom še ni zmanjkalo energičnosti in karizme, toda prava zvezda filma je Ana de Armas v vlogi Joi, računalniško ustvarjene K. – jeve družice, ki ga razume bolje kot marsikateri človek. Pravzaprav je odnos med K. – jem in Joi tako prepričljiv in poln naravne kemije, da bi si želel, če bi se ves film vrtel zgolj okoli njiju.

Povezana slika

Blade Runner 2049 je nadaljevanje filmske klasike, ki smo si ga oboževalci zaslužili. Je uravnotežena kombinacija vizualnega spektakla in intelektualnega trilerja, ki v današnjem času hitropotrošnih akcij in generične superherojske patetike gledalca opomni na čase, ko so filmi s seboj prinašali vsebino in nagovarjali gledalca na vseh možnih nivojih. Četudi film komercialno ni bil uspešen, sem prepričan, da bo ostal za večno zapisan v zavesti vsakega oboževalca sedme umetnosti.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *