mv5bmjmwotq1mzm3m15bml5banbnxkftztgwodqyndqxnjm_-_v1_

Hold the Dark (2018)

Russel Core (Jeffrey Wright), pisatelj in strokovnjak za volkove, se decembra 2004 odpravi v odmaknjeno vasico Keelut na Aljaski, ki je prizorišče nepojasnjenih izginotij in domnevnih umorov otrok. Eden od njih, šestletni Bailey, je izginil pred kratkim, njegova mati (Riley Keough), pa je prepričana, da za vsem stoji trop volkov, ki naj bi bili odgovorni tudi za ostala izginotja. Core se nemudoma odpravi na lov za fantkom, vendar njegovo truplo odkrije v kletnih prostorih hiše matere, ki povrhu tega izgine neznano kam. Morečo situacijo še dodatno poslabša vrnitev očeta Vernona (Alexander Skarsgard), ki je služil vojsko v Iraku in se spremenil v brezčutni morilski stroj. Kmalu po njegovem prihou Keelut napolni brutalno nasilje, kateremu ni videti konca.

Rezultat iskanja slik za hold the dark 2018

Hold the Dark je najnovejši film režiserja Jeremyja Saulnierja, ki se je predtem proslavil z mračnim vesternom Blue Ruin in trilerjem Green Room, sodeč po prvih precej mešanih odzivih na pričujoči film, pa se zdi, da mu uspeha predhodnikov ni uspelo ponoviti. Da so se kritiki in gledalci zmedeno praskali po glavi, ni sicer presenetljivo, saj je Hold the Dark izredno skrivnosten, nasilen, temačen in pesimističen pogled na večni kontrast med človekom in zverjo, med civilizacijo in divjino ter med razumom in norostjo. A navkljub mnogim nenaklonjenim kritikam gre za Saulnierjev vsebinsko najbolj dovršen izdelek doslej, ki prepriča s čudovito fotografijo, prepričljivo skrivnostnim in morečim “twinpeaksovskim” ozračjem, odlično igralsko zasedbo ter nekonvencionalno pripovedno nitjo.

Rezultat iskanja slik za hold the dark 2018

Hold the Dark združuje elemente pustolovske drame, kriminalnega trilerja in ruralnega vesterna, ki se ga verjetno ne bi sramovala niti Taylor Sheridan in celo Clint Eastwood. Saulnier nam predstavi svet, kjer ni dobrih ali slabih fantov, kjer je vsaka odločitev pospremljena s tragičnimi posledicami in kjer je obnašanje ljudi pogosto neracionalno. Nasproti jim stojijo volkovi, ki ohranjajo svoj nagon po preživetju, hkrati pa večkrat izpadejo kot živali, ki se držijo zase in se povsem naključno znajdejo sredi nasilja, katerega izvaja človek. Hold the dark ni film, ki bi gledalca ujčkal in prepričeval o obstoju simbolične luči na koncu tunela; v ospredje namreč postavlja pesimistično sporočilo, da se je človek svoji divji naravi povsem prepustil in da je možnost o povratku v “miselno civilizacijo” iz dneva v dan manjša.

Rezultat iskanja slik za hold the dark 2018

Četudi je Hold the Dark eden boljših filmov, ki sem jih videl letos, ne verjamem, da bo prepričal veliko gledalcev, še posebej pa ne tistih, ki od sedme umetnosti pričakujejo zgolj neobremenjeno zabavo za preganjanje dolgčasa. Mojo malenkost pa je navdušil zaradi samosvojega stila in trmaste želje po tem, da bi gledalca seznanil z realnim stanjem današnjem družbe, ne pa ga vodil za roko skozi svet hitropotrošnih superherojskih pravljic za lahko noč.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

2 comments on “Hold the Dark (2018)

    1. Če se ne motim, v filmu ni nikoli eksplicitno rečeno, da sta Vern in njegova žena v resnici brat in sestra, tako da me je tole zdaj malce presenetilo. :) Tvoja intepretacija mi je sicer zelo na mestu in daje zgodbi bistveno več smisla (še posebej motiv za umor otroka postane bolj jasen, ker to me je po ogledu najbolj begalo). Je pa res, da gre za film, ki ga moraš videti večkrat, da se ti stvari začnejo postavljati na svoje mesto. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *