b63b7627_1280px

Posledice (2018)

Andrej je 18 – letni upornik brez razloga. Cele dneve preživi zunaj, kjer popiva, se drogira in pretepa, njegovi starši pa ga niso več zmožni kontrolirati, zato ga pošljejo v vzgojni zavod za mladino. Tam se spoprijatelji z nasilnim Željkom, ki ne čuti spoštovanja do nikogar, ustrahuje tako sovrstnike in vzgojitelje, izsiljevanja za denar, popivanje, snifanje in pretepanje pa mu predstavljajo vsakdanjo rutino. Andrej je sprva impresioniram nad Željkovo podivjano naravo, ki v njem prebudi spolno privlačnost, vendar mu kmalu postane jasno, da njuno prijateljstvo morebiti ni tako iskreno kot se zdi.

Rezultat iskanja slik za posledice film

Posledice, celovečerec režiserja in scenarista Darka Štanteja, diplomanta Fakultete za socialno delo, je večplastna zgodba, ki prikaže težavno odraščanje problematičnega najstnika, hkrati pa se osredotoči na njegovo “drugačnost” in soočanje s težkimi življenjskimi lekcijami, ki od njega zahtevajo sprejemanje odgovornosti za lastna dejanja. Naslovu primerno se namreč film vrti okoli posledic Andrejevih dejanj, ki slej ko prej zahtevajo krvav davek. Štante na zelo odgovoren, vendar hkrati nesentimentalen način prikaže “preobrazbo” glavnega junaka iz samozavestnega divjaka v tragično figuro, ki se mora naučiti pomembnih življenjskih lekcij na najbolj okruten način. Andrejev lik je zastavljen tako, da je nam, gledalcem, jasno, da ga bo srečal pamet zgolj takrat, ko bo priča osebni tragediji, zato nam žal ne preostane nič drugega kot čakati na ta neprijetni trenutek.

Rezultat iskanja slik za posledice film

Slovenski film je v zadnjih letih močno napredoval, kar se pozna tudi na igri, ki je vse manj gledališka in toliko bolj sproščena in življenjska. S slednjim se lahko pohvali tudi film Posledice, kjer je “naravna igra” ključnega pomena, saj zgodba temelji na interakciji med različnimi liki in razvoju njihovih kompleksnih odnosov. Matej Zemljič je v vlogi Andreja odličen, še posebej, ker enako prepričljivo odigra mačističnega kretena kot občutljivega mladeniča, ki se boji samega sebe. Njegovo popolno nasprotje je Timon Šturbej kot Željko, ki nič manj prepričljivo odigra vsem dobro poznan lik egoističnega nasilneža, kateremu se že na obrazu piše, da je baraba, vendar zaradi svoje dominance uspe obvladovati ljudi okoli sebe.

Rezultat iskanja slik za POSLEDICE

Četudi sama zgodba o podivjanem mladeniču, ki spozna svojo drugačnost, ne predstavlja novosti v svetu filma, jo Štante prikaže na svež, domiseln in provokativen način. Kamera je izrazito “akcijska”, kar pomeni, da venomer sledi glavnemu junaku kot simbolični glas njegove vesti. Film prav tako uspe najti dovolj časa, da prikaže kakšne razmere vladajo v vzgojnih zavodih in gledalcu poda dovolj informacij za lažje razumevanje dogajanja. A tisto, pri čemer se film najbolj izkaže, je njegov strogo realističen, vendar hkrati niti malo hladen prikaz Andrejeve moralne in čustvene krize.

Rezultat iskanja slik za posledice

Posledice je odlično odigran in surovo realističen portret sodobnega uporništva brez razloga in posledicah, ki jih takšen način življenja slej ko prej pustil na posamezniku. Gre za slovenski film, ki z lahkoto predstavlja konkurenco svetovnim filmskim produkcijam in znova dokaže, da je svet domače sedme umetnosti v kreativni renesansi. Upam le, da bodo slej ko prej to ugotovili tudi gledalci.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *