venom-poster-new-1200-1703-81-s-700x182

Venom (2018)

Za začetek nekaj iskrenosti; navkljub temu, da sem odraščal z branjem stripov in pustolovšinami supeherojev kot sta Batman in Spider-Man, mi je navdušenje za tovrstne filme v zadnjih letih močno upadlo. Dandanes redko naletim na superherojski film, ki bi ga pogledal več kot enkrat, večina jih je namreč tako formulaičnih in pozabljivih, da dobesedno zletijo mimo mene in mi uidejo iz spomina že nekaj ur po ogledu. Včasih se sprašujem, če sem morebiti tekom odraščanja postal cinična baraba, ki se mu superheroji zaradi svojega idealizma in pozitivnih vrednot postali dolgočasne karikature, ali pa jih je mogoče filmska industrija zlikala do te mere, da spominjajo na tovarniške artikle.

Rezultat iskanja slik za venom movie

Kakorkoli že; prvi napovedniki za najnovejše superherojsko akcijo Venom so me polnili s prijetnimi pričakovanji, saj sem bil prepričan, da bomo deležni nekoliko bolj mračnega, kompleksnega in nasilnega filma. Zaenkrat je žal ostalo zgolj pri pričakovanjih, saj je Venom v prvi vrsti bučna, absurdna in neumna imitacija superherojskih filmov iz 90. let, ko je Hollywood še premišljeval o tem, kako tovrstne izdelke prodati širšemu trgu. To pa ne pomeni, da gre za zanič izdelek. Pravzaprav bi rekel, da film spada nekje v zlato sredino, med produkte, od katerih ne dobiš živčnega zloma, po drugi strani pa ne ponudijo ničesar, kar bi te vrglo iz stola.

Rezultat iskanja slik za venom movie

Rešilno bilko celotnega filma predstavlja Tom Hardy in njegov lik odrezavega novinarja Eddieja Brocka, katerega telesa se polasti nezemeljski stvor in ga spremenil v Venoma, ubijalsko bitje z apetitom za obglavljanja ljudi. Kemija med Brockom in Venomom je izredno prepričljiva in naravna, predvsem zaradi Hardyjeve teatralne igre in humorja, ki nekajkrat resda izpade nekoliko otročje, povečini pa služi svojemu namenu. Za spodoben rezultat poskrbijo tudi vznemirljivi akcijski prizori (ki bi bili še boljši, če bi se film znebil oznake PG-13) in kratkočasen tempo, ki je uspešno preprečeval, da bi med ogledom gledal na uro in čakal, da se agonija naposled konča.

Novinarski preiskovalec Eddie Brock (Hardy) dela na razkritju znanstvenika Carltona Drakea, ki brezdomce San Francisca zlorablja za človeške poskuse v upanju, da bi združil človeka in višje razvitega nezemljana. Po tem, ko vdre v njegov laboratorij, se Eddie okuži in postane simbiot, zaradi česar dobi nadnaravno moč in nepotešljiv apetit, ki na svojem jedilniku zahteva tudi človeško meso. V njegovi glavi sliši glas Venoma, ki ga nagovarja in pri tem uporablja sarkazem, govori šale in je bolj človeški kot večina drugih likov. Na trenutke posrečen humor je tako zasenčen z nekompetentnim scenarijem, ki nenehno išče pot med lahkotno zabavo in grozljivim znanstveno fantastičnim trilerjem. Hardy v žanrski zmešnjavi izbere teatralno predstavo, ki pa ni njegov najbolj prepričljiv adut. Film zato ni niti uspešen niti polomija, gre za še eno dokaj povprečno ekranizacijo stripovskega junaka, ki bi lahko s takšno ekipo in ekspozicijo postala veliko več kot le akcijski parazit.

Gal Jerman

Rezultat iskanja slik za venom movie

A tisto, kar film tudi v najsvetlejših trenutkih vedno znova pribije na tla, je šibak scenarij. Gledalcu je sicer mar za glavnega junaka, mu pa je zato toliko bolj vseeno za vse, kar se dogaja okoli njega. Zgodba, ki vključuje nezemeljske parazite in zlobne znanstvenike, ki želijo novoodkrito tehnologijo zlorabiti v pohlepne namene, ni samo polna lukenj in nelogičnosti, ampak prav trmasto vztraja na pripovedništvu B-akcijske robe, ki je v 90. letih ob izidu nemudoma (in upravičeno) romala na video trg. Kot že rečeno, je tudi humor nekajkrat na ravni kakšnih Telebajskov in zgodbi odvzame še tisti drobec mračnosti, katero smo tako močno pričakovali. In četudi film nikoli ne dolgočasi, se v zadnji tretjini spremeni v ničkolikokrat videno bunkanje dveh nezemeljskih goril, ki se niti ne trudi pustiti kakšnega vtisa, ampak zgodbo čimprej pripeljati do konca.

Rezultat iskanja slik za venom movie

Venom je v enaki meri uspešen kot tudi spodletel poskus lansiranja novega superherojskega vesolja. Film postavi dovolj temeljev in potenciala, da navduši gledalca za nadaljevanja franšize, vendar pa bo za ohranitev uspeha moral najti formulo, ki bo med drugim vključevala tudi boljši scenarij in več ambicioznosti.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *