bohemianrhapsody_sbgr_02

Bohemian Rhapsody (2018)

Bohemian Rhapsody, biografska pripoved o vzponu legendarne britanske rock skupine Queen in njenega pevca, karizmatičnega Freddieja Mercuryja, je bila v nastajanju več kot osem let in zaznamovana z mnogimi ovirami; v glavni vlogi naj bi sprva nastopil komik Sacha Baron Cohen, vendar je ta zaradi kreativnih nesoglasij z ostalimi člani skupine projekt tudi zapustil, po številnih najavah in menjavah pa je vloga naposled šla v roke Ramiju Maleku, režijo pa je prevzel Bryan Singer. Toda težave se tu niso končale; Singerjevo problematično obnašanje in pogosti spori z ekipo, čemur so sledile še obtožbe glede spolnega nadlegovanja mladoletnikov, so studio prisilile k odločitvi, da v zadnjem trenutku zamenjajo režiserja, film pa je tako moral dokončati Dexter Fletcher. Ob vseh opisanih kolobocijah bi pričakovali, da bo film izpadel kot popolna katastrofa, kar bi v prvi vrsti razbesnilo vse oboževalce skupine Queen in pokojnega Mercuryja.

Rezultat iskanja slik za bohemian rhapsody 2018

Film se začne (in konča) na dan legendarnega nastopa Queenov na dobrodelnem festivalu Live Aid leta 1985, nato pa se vrača v preteklost in na kratek in jedrnat način predstavi skupino od skromnih začetkov pa vse do bliskovitega vzpona med svetovne glasbene zvezde, gledalci pa smo hkrati deležni tudi šaljivih anekdot o nastajanju ozadja uspešnic, kot so rock opereta Bohemian Rhapsody in navijaške himne We Will Rock You.  Film se hkrati dotakne tudi Mercuryjevega zasebnega življenja, njegovega soočanja z biseksualnostjo, zvezdniškega obnašanja, ki je preraslo v aroganco, norih zabav, solo kariere pa vse do dolgoletnega prijateljstva z nekdanjo ženo Mary Austin.

Je torej film postal katastrofa, kot smo se vsi potihem bali? Sploh ne. Bohemian Rhapsody je namreč izredno gledljiv, zabaven, ganljiv in spektakularen vpogled v delovanje legendanih Queenov in razburkano zasebnost njenega pevca. K dobremu rezultatu nedvomno prispeva Malek, ki me v napovednikih sprva ni prepričal, toda v filmu se fantastično zlije v eno z Mercuryjem in na več mestih sem dobil občutek, kot da pred seboj vidim resničnega pevca Queenov. In četudi se film največ posveča Mercuryju, tudi preostali člani skupine dobijo dovolj prostora, da ne izpadejo kot zgolj nepomembni statisti brez osebnosti. Film odlikujejo tudi sapo jemajoči koncertni nastopi skupine, ki kar pokajo od nadživljenjske energije in veličastnosti, ki jo je skupina poosebljala. Kljub temu film najde dovolj časa za bolj mirne in intimne trenutke, ki vedno zaigrajo na prave strune gledalčevih čustev brez pretirane sentimentalnosti.

bohemianrhapsody_sbgr_04

Film sicer ni brez napak. Vsaka biografija si sicer vzame določeno mero umetniške svobode in Bohemian Rhapsody ne predstavlja nobene izjeme. Poleg zgodovinskih netočnosti (v filmu Mercury izve, da ima virus HIV le nekaj dni pred nastopom na Live Aidu, v resnici pa mu je bila postavljena diagnoza šele dve leti kasneje, pesem We Will Rock You pa je nastala leta 1977 in ne leta 1980, kot je prikazano v filmu) se film predvsem v prvi polovici ne more odločiti, če bi raje bil biografija o skupini Queen ali Mercuryjevem zasebnem življenju. Ko naposled svojo pozornost nameni pevcu skupine, so njegovi divji življenjski stil in številni ekscesi prikazani na zelo omiljen način. Za konec bi samo še omenil, da film z izjemo nekaterih šaljivih anekdot iz ozadja snemanja posameznih uspešnic ne razkrije ničesar, kar ne bi o skupini in Mercuryju že vedeli iz številnih dokumentarcev in knjig.


Splošni konsenz filmskih kritikov je preoster, odziv splošne javnosti – nekateri se včasih s tremi priljubljenimi Queen skladbami že kličejo za njihove goreče oboževalce – pa je presladek. Resnica je nekje vmes. Ne bi rekel, da je film zamujena priložnost, saj je ujet v neizbežno past vseh biografskih celovečercev; med opevanjem zapuščine in dokumentarno resnico. Manjka mu kontroverznosti, nepredvidljivosti in novih spoznanj o skupini, ne pa izmišljenih dejstev in prisiljenih čustvenih trenutkov. Manjka mu svež vidik na poznano zgodovino. Rami Malek je izvrsten, medtem ko scenarij zaostaja pri karakterizaciji ostalih članov in dejstvo, da smo dobro seznanjeni z njihovo karierno potjo, jemlje preveč za dano. V kreativni proces in miselnost za skladbami, ki so spremenile svet, se ne spušča. Ne sramuje se Freddijeve spolnosti, a po drugi strani ostane na varni strani in točke raje nabira s predvidljivim “soundtrackom”. Reinkarnirani koncertni prizori niso dovolj za odličen film, ki mora stati sam zase. Bohemian Rhapsody je standardna, sterilizirana biotopična rock drama z izstopajočim vodilnim igralcem.

Gal Jerman


Rezultat iskanja slik za bohemian rhapsody

Bohemian Rhapsody je nekoliko standardna in predvidljiva filmska biografija, ki ponuja precej poenostavljeno in polikano verzijo resničnih dogodkov. Navkljub temu te pomanjkljivosti ne bodo zmotile gledalcev, saj film močno piha na dušo z neustavljivim šarmom, privlačno vizualno podobo, izvrstno energijo, mnogimi čustvenimi momenti in vrhunsko igralsko preobrazbo Malika v eno največjih glasbenih person vseh časov.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *