halloween-2018_facebook_cover

Halloween (2018)

“This is the night he comes home.” Po osmih filmih v franšizi in dveh predelavah v režiji Roba Zombieja se po 40. letih v mesto Haddonfield vrača zamaskirani morilec Michael Myers, da bi dokončno obračunal z Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), edino preživelo v njegovem masakru na Noč čarovnic izpred 40. let. Novi Halloween v režiji Davida Gordona Greena je zamišljeno kot neposredno nadaljevanje prvega dela, kar pomeni, da so dogodki iz številnih nadaljevanj preprosto ignorirani, kar je iskreno pametna poteza. Okvirna zgodba se znova vrti okoli Myersa, ki pobegne iz psihiatrične bolnišnice in začne sejati smrt med okoliškim prebivalstvom, njegova glavna tarča pa je kakopak Laurie, ki večino svojega časa preživi zabarikadirana v svoji hiši in izolirana od zunanjega sveta.

mv5bmjqwmdk1nzc2n15bml5banbnxkftztgwntczmjcynjm-_v1_sy1000_cr006661000_al_

Naj že na samem začetku povem, da je Halloween nadaljevanje, ki s(m)o si ga oboževalci izvirnika zaslužili. Režiser Green namreč uspešno “posvoji” duh Carpenterjeve klasike in poskrbi za nemalo presenetljivo učinkovitih trenutkov suspenza in strahu. Michael Myers je znova strašljiv osebek, ki se sprehaja med ljudmi kot neuničljiva prikazen, film pa prav tako ne utruja gledalca z razlagami, po kakšnem principu morilec izbira svoje žrtve. Privlačnost Myersovega lika je bila vedno v tem, da ljudi umori ali pa celo pusti živeti brez pravega razloga. To ga dela izredno strašljivega in v pričujočem filmu je Myers znova tak, kot ga imamo “najraje”; nepredvidljiv, izven kontrole in neustavljiva morilska mašina. Enako osvežujoče je bilo tudi videti vrnitev Curtisove v vlogi Laurie, ki je tokrat oropana socialnega čuta in se v varnem zavetju svoje hiše pripravlja na Myersovo vrnitev, pri tem pa skuša zakrpati odnose s svojo družino. Ves film mineva v pričakovanju epskega spopada med Laurie in Myersom in ta je vsekakor izpolni pričakovanja.

Rezultat iskanja slik za halloween 2018

Kjer filmu najbolj spodrsne je na področju oblikovanja likov. Z izjemo Laurie in Michaela Myersa so vsi nastopajoči v zgodbi precej nezanimivi in kot taki ne pustijo nikakršnega vtisa. Verjetno tudi zato, ker se film v prvi polovici močno posveča razvoju kompleksnih odnosov med glavnimi junaki (še posebej med Laurie in njeno hčerko in vnukinjo), žal pa nekje na polovici vse to potisne na stranski tir in namenja svojo pozornost hitri akciji in prelivanju krvi. Posledica tega je, da usode velike večine likov ostanejo nerazrešene in obvisijo v zraku (morebiti namerno, da bi lahko posneli še več nadaljevanj). Film se prav tako ne uspe izogniti mnogim žanrskim klišejem kot npr. tečni nenadni skoki proti kameri, pospremljeni z bučno orkestralno glasbo, neumne odločitve glavnih junakov ter neprepričljivimi preobrati, ki na srečo ne trajajo dolgo in ne pustijo trajnejših posledic na vsebini.


Najnovejši Halloween, uradno nadaljevanje originala iz leta 1978, ki bo zaradi istega udarnega imena pošteno otežil vse nadaljnje debate o noči čarovnic, trpi za žanrsko neodločnostjo in je ujet med posvetili originalu ter nedodelanimi idejami, ki so jih želeli realizirati na novo. Nestabilnost zgodbe očrni sicer vizualno sličen in presenetljivo suspenziven film o utelešenem zlu v obliki morilskega Michaela Myersa, ki tokrat celo zamenja vlogo in je on tisti, ki postane plen, medtem ko ga preganja Jamie Lee Curtis. Starejša, zaznamovana in pripravljena na maščevanje; Curtisova je v svoji vlogi odlična, a premalo uporabljena. Scenaristi so se raje posvetili stranskim zgodbam, ki zgolj odvračajo od dogajanja in s svojimi nadležnimi humornimi ali pa klišejsko stiliziranimi vložki morijo filmsko izkušnjo. Izvrstna uvodna konceptualna ideja, ki se ukvarja s štirideset let starejšim ubijalskim strojem in posledicami, ki jih je imelo grozovito dejanje tiste daljne noči na Laurie – in pa tudi nanj – je hitro zavržena in odstranjena iz širše slike, tako kot tudi nekaj drugih postranskih dejanj, ki so skupaj z akterji v zgodbo umeščena izključno zaradi ekspozicije in nuje premika zgodbe z ene točke na drugo. Solidno z neizkoriščenim potencialom in zamujeno priložnostjo za nečem bolj strašljivim.                                   

 — Gal Jerman


mv5bmtu3mda3mzkxmf5bml5banbnxkftztgwnjczmjcynjm-_v1_sx1500_cr001500999_al_

Večina kritikov in gledalcev se strinja, da je novi Halloween najboljše nadaljevanje v franšizi, kar glede na kvaliteto vseh preostalih filmov z zamaskiranim Myersom, ni ravno v nebo vpijajoč dosežek. Gre za čisto spodoben slasher, ki na več mestih uspešno obudi duh izvirnika in ga vnese v moderno okolje, hkrati pa zgodbo in like zapusti na določeni točki, ki obeta veliko materiala za številna nadaljevanja. Glede na velikanski finančni uspeh pričujočega izdelka so ta namreč neizogibna.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *