cold-war-pawel-pawlikowski-1200x520

Cold War (2018)

Leto 1949. Poljska si še vedno celi rane 2. svetovne vojne, hkrati pa se nad njo zgrinja senca komunizma, zaradi katerega narod živi v večnem strahu pred oblastjo, ki s svojimi lovkami prodre tudi na področje umetnosti. Med ruševinami “novega” sveta se rodi močna ljubezen med glasbenikom in dirigentom Wiktorjem in mlado pevko Zulo. On je hladen, zadržan in profesionalen, ona pa energična, jezikava in polna ambicij. A zaradi političnih napetosti med vzhodnim in zahodnim blokom se ljubimca vse do sredine 60. let srečujeta in razhajata na različnih lokacijah; od depresivnih ruševin Poljske, mračnega Berlina, eksotičnega okolja Jugoslavije pa vse do glamuroznega Pariza, nakar se njuna zgodba odpelje na sam začetek in poskuša zgraditi nove temelje, ki bi jima omogočali stabilnejšo zvezo in mirno življenje.

Rezultat iskanja slik za cold war 2018

Poljski režiser Pawel Pawlikowski je romantično zgodovinsko dramo Cold War spisala na podlagi spominov svojih staršev, seveda pa si je pri tem dovolil ogromne umetniške svobode, zatorej nimamo opravka s klasično biografijo. Cold War je v osnovi film o rojstvu in negovanju partnerskega odnosa v težavnih okoliščinah, hkrati pa poudari pomembnost sporočila, da iskrena ljubezen ni omejena na določeno časovno obdobje. Wiktor in Zula navkljub političnim pritiskom (ona je ovaduhinja, on naskrivaj zbeži na zahod in postane državni sovražnik) ostajata čustveno povezana in prebrodita marsikatero oviro. To ne pomeni, da je Cold War tipična hollywoodska limonada, saj razgali tako dobre kot tudi slabe plati glavnih junakov; Wiktor je rahlo neodgovoren, težko izraža svoja čustva in daje veliko na svoj javni izgled, medtem ko se Zula spogleduje z drugimi moškimi, tone v alkoholizem in večkrat zbeži od težav, namesto da bi se z njimi soočila. Ljubezen na koncu res premaga vse, vendar za kakšno ceno? Tudi tega vidika pričujoči film ne pozabi omeniti.

Rezultat iskanja slik za cold war 2018

Tisto, kar pri filmu najprej pade v oči, je čudovita fotografija, ki izvrstno zajame atmosfero posameznega mesta, v katerem se glavna junaka nahajata; s snegom prekrita Poljska kakopak izžareva uniformirano družbo in krutost komunističnega režima, Berlin je turoben in zavit v črnino, Jugoslavija pa je mediteransko obarvana in polna radoživosti. Največ poudarka je kakopak na Parizu, ki je zavit v eleganco klasičnih filmov noir in boemskega okolja, začinjenega s seksom, cigaretami in vinom. Film izstopa tudi s pomočjo zelo posrečene pripovedne strukture, ki predstavi življenji glavnih junakov skozi kratke epizode, med katerimi je tudi po 5 let razmika in večkrat ponudijo zelo skope razlage tega, kaj je ljubimca pripeljalo do situacije, v kateri se nahaja. Zulin alkoholizem in Wiktorjevo prestajanje zaporne kazni zaradi izdajstva sta recimo omenjena zelo na hitro, vendar se gledalec ob tem ne počuti prikrajšanega, saj Pawlikowski ostaja zvest prikazu ljubezenske zgodbe, ne pa politiziranju dogajanja. Velja še omeniti, da sta glavna igralca v svojih vlogah perfektna, še posebej Joanna Kulig kot Zula, ki izžareva naravno lepoto in karizmo, ki jo pri današnjih igralkah pogrešam.

Rezultat iskanja slik za cold war 2018

Cold War je lep film; tako vizualno kot po vsebini. Je ganljiv poklon staršem režiserja Pawlikowska, ki sta za ohranitev zveze morala prestati marsikaj. Ljubezenska zgodba se spretno zliva z družbenim ozadjem, s pomočjo nekonvencionalne pripovedne niti, prijetne glasbe in odlične igre pa bo pri gledalcu nedvomno pustil zelo močan vtis. Eden od najboljših filmov letošnjega leta.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *