dims

Mowgli: Legend of the Jungle (2018)

Četudi smo igrano različico Disneyjeve animirane klasike The Jungle Book, ki je le deloma povzeta po literarni predlogi Rudyarda Kiplinga, videli pred slabima dvema letoma in pol, je letos luč sveta ugledala nova različica pustolovščin “dečka džungle” Mowglija, tokrat v režiji Andyja Serkisa, sicer bolj znanega kot igralca, ki je med drugim upodobil znamenitega Goluma in opičnjaka Caesarja iz trilogije predzgodb Planet of the Apes. Film bi prvotno moral pristati v kinematografih, vendar po spletu nesrečnih okoliščin tega ni doživel, ga je pa zato v svoje roke vzela spletna televizija Netflix in v minulem tednu doživel svojo premiero. Prvi napovedniki za film so podali razloge, zakaj se je Serkis sploh lotil navidez nepotrebnega projektasaj je Mowgli: Legend of the Jungle obljubil bolj zvesto adaptacijo Kiplingove literarne klasike, ki nima nobene povezave z Disneyjevo animiranko.

Rezultat iskanja slik za MOWGLI LEGEND OF THE JUNGLE 2018

Okvirna zgodba je sicer ista: krvoločni tiger Sher Khan pomori družino zdaj ositorelega dečka, ki najde zatočišče pri tropu volkov, ki ga vzgojijo za svojega. Ko deček odraste in prejme ime Mowgli, se znajde na razpotju; po eni strani si želi ostati zvest zakonom džungle in za vedno postati član volčje družine, po drugi strani pa ga nagoni vlečejo nazaj v civilizacijo oz. k ljudem, katere je bil prisiljen zapustiti. Ta fizična in psihična razklanost glavnega junaka predstavlja osrednji motiv Serkisovega filma, ki postreže z bolj temačno, nasilno in “odraslo” različico vsem že dodobra poznane zgodbe. Takšen pristop je lahko hkrati prekletstvo kot tudi blagoslov; četudi se Serkisov film najverjetneje ne bo izognil primerjavam z omenjeno klasično risanko, mu speficični ton in prizemljen pristop hkrati dajeta več identitete in unikatnosti.

Rezultat iskanja slik za mowgli 2018

Kakršenkoli je naš odnos do pričujočega filma, mu nihče ne more očitati, da je vizualno impresiven in to z razlogom; spektakularni prizori afriške divjine namreč služijo kot izvrsten kontrast nevarnosti, ki jih prinaša džungla. Gledalec si lahko odpočije oči ob pogledu na čudovit pragozd, vendar ga kmalu zatem pričaka opomin, da lepota prinaša tudi nevarnosti. To se sklada z osrednjim konfliktom glavnega junaka, ki bi rad ostal “deček džungle”, čeprav ni povsem prepričan, da mu bo uspelo obvladovati njene krute zakone. Narava v pričujočem filmu je hkrati čudovita kot surova in gledalcu daje jasno vedeti, da se za njenimi lepimi podobami skriva umazana resničnost. Iz tega vidika je Serkisov film superioren animiranki, ki je v osnovi pravljica za najmlajše.

Rezultat iskanja slik za MOWGLI LEGEND OF THE JUNGLE 2018

Temu primerno so tudi liki razviti bolj kompleksno in brez vidne karakterne linije med dobrim in slabim; če je bil medved Baloo v risanki dobrohotni šaljivec, je v pričujočem filmu bolj agresiven in nejevoljen, še bolj izrazit kontrast pa predstavlja panter Bagheera, ki tokrat spominja na nekoliko milejšo različico narednika Hartmana iz vojne klasike Full Metal Jacket. Še najbolj pozitivno naravnan je lik Mowglija, ki ga spodobno odigra Rohan Chand, čeprav se tudi ta ne uspe izogniti sklepanju napačnih odločitev, ki so lahko zanj tudi usodne. Edini lik, ki ni pretirano zanimiv in ostaja neizkoriščen, je Sher Khan, ki se v filmu pojavi le na vsake toliko časa in še takrat daje vtis nepomembnega statisa kot pa osrednjega zlikovca. Temu primerno je tudi zaključni spopad med Mowglijem in Sher Kanom medel in antiklimatski.

Povezana slika

Mowgli: Legend of the Jungle je film, katerega uspeh sloni predvsem na gledalčevih pričakovanjih. Tisti, ki želite videti še eno različico Disneyjeve risanke, boste močno razočarani. Tisti, ki pričakujete zabavno pustolovščino za staro in mlado, prav tako. Tisti, ki pa pričakujete zvesto adaptacijo Kiplingovega romana in vas mračen ton, nasilje ter kompleksna vsebina z močnim sporočilom ne odbijajo preveč, pa se boste z veseljem spustili v Serkisovo džunglo.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *