maxresdefault

Robin Hood (2018)

Robin Hood, sloviti izobčenec iz Sherwooda, ki krade bogatim in daje revnim, se na velikih platnih pojavih na vsake toliko časa oz. takrat, ko čezlužni filmski hiperprodukciji zmanjka idej za molžo gledalčeve denarnice v obliki nadaljevanj, predzgodb, predelav itd. Da je tako ikoničen lik postal žrtev požrešnega Hollywooda, je vsekakor sramotno, če bolj nenavaden pa je moj osebni občutek, da čezlužniki v projekte z Robinom Hoodom zmečejo nekaj milijonov proračuna, nato pa na slepo streljajo v upanju, da bodo zadeli ali zgrešili tarčo. In če še sami filmarji niso povsem prepričani v uspešnost projektov, kako lahko potem pričakujemo, da bodo rezultati kaj več kot klavrni? Ironija pa taka; filmi o najboljšem lokostrelcu na svetu so v zadnjih letih močno zgrešili tarčo in žal tudi letošnja adaptacija s preprostim naslovom Robin Hood ni nobena izjema.

Rezultat iskanja slik za robin hood 2018

Da ne bom že takoj črnogled; filma ima eno svetlo točko in to je Taron Egerton v naslovni vlogi. Egerton je dovolj karizmatičen in šarmanten, da lahko zajame všečnost ter navihano barabinskost Robina Hooda, ravno zato pa bi si njegov lik zaslužil bistveno boljši film. Da izdelek ne bo kaj prida, sem sicer slutil že nekaj tednov pred uradnim izidom in verjetno zaradi tega ob ogledu nisem začutil večjega razočaranja. Nasploh se zdi, da je film v prvi vrsti namenjen mlajši publiki z nizko stopnjo pozornosti; zato je izdelek na več mestih zmontiran kot visokoproračunski videospot, akcijske scene pa močno imitirajo duh filmov The Matrix in vojnih streljačin tipa Saving Private Ryan in Black Hawk Down s to razliko, da tu strojnice in naboje zamenjajo lok in puščice.

Rezultat iskanja slik za robin hood 2018

A vsa ta akcija in hiter tempo filmu ne koristita, saj je zgodba izredno predvidljiva in dolgočasna, liki pa enodimenzionalni in nezanimivi. Oskarjevec Jamie Foxx v vlogi Robinovega zaveznika Little Johna igra po liniji najmanjšega odpora, Jamie Dornan in Eve Hewson kot Will Scarlet in Robinova izvoljenka Marion premoreta toliko osebnosti kot najbolj nepomemben statist, medtem ko je Ben Mendelsohn kot šerif iz Nottinghama pričakovano generični zlikovec, ob katerem še barabini iz stripovskega vesolja Marvel izpadejo karizmatični in strašljivi. Nasploh se zdi, da se veliki večini igralske ekipe ni ljubilo vložiti vsaj nekaj truda v svoje predstave in da so v filmu zgolj zato, da dvignejo ček in krenejo k boljšim projektom.

Rezultat iskanja slik za robin hood 2018 movie PICTURES

Robin Hood je tiste vrste film, za katerega se uporablja kratica DOA. Dead on Arrival. Dobesedno prevedeno; mrtev ob prihodu. Da je film kritiško in komercialno pogorel (v prvem tednu predvajanja je zaslužil borih 10 milijonov dolarjev), ne bi smelo nikogar presenetiti. Generična zgodba, prazni liki, reciklirana in pogosto nenamerno komična akcija ter neizrazita igra (z izjemo Egertona) ne morejo prinesti dobrih rezultat. A nikar ne skrbite; Robin Hood se bo nekoč vrnil na velika platna, saj bo Hollywoodu znova zmanjkalo idej. Bolj zaskrbljujoče je vprašanje, če si ikonični tat iz Sherwooda, ki je navdihnil mnoge generacije, zasluži tako podpovprečen tretma.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *