romaposter2

Roma (2018)

Če bi kdo preletel spisek mojih najljubših filmov letos, bi med njimi našel zelo malo komercialnih naslovov. Ne zato, ker bi se imel za snobovskega filmofila, ki bi dvigoval nos nad vsem, kar je popularno, ampak bolj zaradi tega, ker je med raznimi akcijskimi spektakli, supeherojskimi kozmetičnimi avanturami in eksplozivnimi trilerji res vse težje najti nekaj, kar bi zbudilo moje zanimanje ali pa sprožilo čustva kot so veselje, žalost ali jeza. Vizualna enoličnost, vsebinska površinkost, nadležna politična korektnost in patološka bojazljivost pred vsem, kar diši po unikatnem, se v blockbusterjih oz. medijsko bolj izpostavljenih filmih vse pogosteje pojavljajo. A na srečo se na vsake toliko časa najde kakšen naslov, ki se uspe prebiti v ospredje in hkrati ohraniti edinstveno in močno umetniško prezenco in letos je to Roma, napol avtobiografska drama režiserja in scenarista Alfonsa Cuaróna (širšemu občinstvu poznan po režiji spektakla Gravity).

Rezultat iskanja slik za roma cleo

Kot že rečeno; film delno temelji na režiserjevih spominih na otroštvo v Mexico Cityju na začetku 70. let minulega stoletja. Glavna junakinja je sramežljiva Cleo, služkinja pri družini iz srednjega družbenega razreda, ki ji vsaj na prvi pogled nič ne manjka; družina, pri kateri je zaposlena, jo ima rada (še posebej otroci), njen fant je postavni učenec borilnih veščin, večino dneva pa preživi v družbi svojih prijateljic, gledanja filmov v kinu itd. A ko Cleo ugotovi, da je zanosila, jo fant nenadoma zapusti in je tako prepuščena oskrbi svojih delodajalcev, Mehiko pa v istem času začnejo pretresati notranji politični nemiri.

Kdor misli, da je Roma film z močno politično ali aktivistično noto, se moti; gre za intimno in toplo človeško dramo, ki navkljub mnogim težkim trenutkom ohranja upanje in poudari moč medsebojnih vezi, ki uspejo premagati še tako neprijetno življenjsko oviro. Cleo se namreč nahaja v okolju, kjer ni zgolj nepomembna delavka, ampak enakopraven del družine, ki do nje čuti globoko naklonjenost in spoštovanje. Ob tem bi pričakovali, da bo film zašel v portretiranje liberalne utopije, kot to rado počne Hollywood, vendar Cuarónu uspe skreirati resničnost, kjer se gledalec lahko brez težav poistoveti z glavnimi junaki in sledi njihovim prepričljivo razvitim medsebojnim odnosom.

Rezultat iskanja slik za ROMA TRAILER

In na tem mestu pridemo do največje odlike filma; ta namreč pusti gledalcu dihati. Cuarón se poslužuje počasnega premikanja kamere skozi široko zastavljene kadre, ki gledalcu omogočajo, da vase posrka okolje, v katerem se zgodba odvija in se posledično tudi zlije z njim. Zgodba pred nami se odvija počasi in od gledalca zahteva nekaj zbranosti, a je za to bogato nagrajen, saj mnogi kadri spominjajo na umetniške fotografije, ob katerih si lahko spočije oči. In če znotraj te lepote spremljamo zgodbo o ljudeh, ki kljub napakam in težkim preizušnjam v sebi ohranijo humanost, se je šarmu Cuarónove mojstrovine nemogoče upreti.

Rezultat iskanja slik za roma 2018 movie

Roma je trenutno eden od glavnih favoritov za oskarja v najpomembnejših kategorijah (najboljši film in najboljši tujejezični film) in to povsem upravičeno. Gre za film, ob katerem se ohranja upanje, da svet sedme umetnosti ne bo v celoti prevzela čezlužna plehka mašinerija. In hkrati gre za film, ki slavi življenje in ohranjanje človečnosti, pri tem pa ne postane sentimentalen ali pridigarski. Gre za film, od katerega bi se Hollywood lahko marsikaj naučil.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *