spiderverse_cropped-0

Spider-Man: Into The Spider-Verse (2018)

Ker sem se za letos prenažrl s superherojskimi kozmetičnimi spektakli, me ogled animirane pustolovščine Spider-Man: Into The Spider-Verse ni pretirano mikal. Tudi zaradi tega, ker gre za že četrto različico popularnega lika iz Marvelovih stripov v zadnjih 15. letih; Tobey Maguire, ki mi je bil čisto simpatičen, Andrew Garfield, za moje pojme še vedno najboljši Peter Parker / Spider-Man ter Tom Holland, ki mi je kot blebetavi najstnik rahlo zoprn, četudi sem se nanj uspel navaditi. Kot že rečeno, se pajkovski heroj letos predstavlja z animiranko, ki jo kritiki niso uspeli prehvaliti, vendar pa to moje malenkosti ni polnilo z upanjem. Nenazadnje se glede superherojskih filmov s kritiki skoraj nikoli ne strinjam, povrhu tega pa mi ni bilo povsem jasno, kaj lahko Sonyjev risani film doseže, česar nismo videli v že omenjenih celovečercih o superheroju z ogromnim srcem in smislom za humor.

Rezultat iskanja slik za spiderman into the spider verse

Zgodba filma Into The Spider-Verse je presenetljivo kompleksna. Osrednji junak je najstnik Miles Morales, veliki oboževalec Spider-Mana, ki ga doleti podobna usoda kot Petra Parkerja; ugrizne ga radioaktivni pajek, s katerim pridobi vsem poznane supermoči, postavljen pa je pred zahtevno preizkušnjo, saj naleti na Spider-Manove različice iz številnih časovnih dimenzij, s katerimi mora združiti moči in premagati nevarnost, zaradi katere je ogrožena tudi njegova realnost. Into The Spider-Verse ni strogo gledano film o Spider-Manu, ampak se osredotoča predvsem na idejo, da je lahko vsakdo izmed nas Spider-Man oz. superheroj, ki pomaga ljudem v stiski. Takšen pristop omogoča, da se animiranka distancira od vseh že videnih filmov o Spider-Manu in v utrujeni žanr filmov o superherojih prinaša ogromno svežine.

Rezultat iskanja slik za spiderman into the spider verse

Pri pričujočem izdelku bosta gledalcem v oči nemudoma padla čudovita, dinamična in barvita animacija, ki najbolj zaživi v spektakularnih akcijskih prizorih in širokih planih vijuganja glavnega junaka nad mestom New York. Zgodba kompetentno prepleta elemente fantazijskega trilerja in akcijske komedije, kjer šale skoraj vedno zadanejo v polno in delujejo popolnoma naravno in nevsiljivo. A tisto, kar sem pri animiranki najbolj cenil, je to, da se zna jemati resno in na vsake toliko časa postreže s presenetljivo mračnimi in čustvenimi momenti. Ti niso nikoli prekinjeni s kakšno otročjo šalo (kot to radi počnejo igrani filmi iz Marvelovega razširjenega vesolja), ampak se zavedajo nevarnosti pred seboj in zaradi tega se tudi gledalci lažje vživimo v dogajanje in trepetamo skupaj z glavnimi junaki, da bodo rešili svet pred katastrofo. Impresivno pa je tudi to, da animiranka kljub široki galeriji likov (in kar petim različicam Spider-Manov) uspe vsakomur izmed njih nameniti dovolj minutaže, da pri gledalcu pusti močan vtis.

Rezultat iskanja slik za spiderman into the spider verse NOIR

Spider-Man: Into the Spider-Verse je najboljši superherojski film letošnjega leta. Obogaten z barvito animacijo, toplim humorjem, simpatičnimi liki, vznemirljivo akcijo in prepričljivimi temačnimi trenutki gledalca popelje v svet, ki ga dosedaj še ni uspel uzreti. Hkrati je daleč najboljši film o Spider-Manu in v kreativno precej podhranjen žanr prinaša ogromno svežine, drznosti in prepričljive kombinacije družinske zabave in atraktivne akcijske avanture.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *