mv5bm2i2y2vlnjgtmjaxyi00odvilwe0yzctnzkymwvhmmvim2fixkeyxkfqcgdeqxvynzyxoti5odm-_v1_sx1777_cr001777965_al_

The Ballad of Buster Scruggs (2018)

Vsakič, ko se v šovbiznisu napove najnovejša filmska instalacija režiserjev bratov Coen, smo upravičeno vznemirjeni. Tandem, izpod rok katerega je izšla marsikatera klasika novejše zgodovine filma (kot Fargo, The Big Lebowski in No Country for Old Men), je pod okriljem Netflixa, enega največjih spletnih portalov za pretočno predvajanje zabavnih vsebin, izdal svojo najnovejšo kreacijo. Ballad of Buster Scruggs se rigorozno drži vseh tematskih norm, ki so nepogrešljiv del vsakega filma bratov Coen.

Črn humor, s katerimi se obravnava tragične situacije, liki, s katerimi se kljub zelo karikirani karakterizaciji zlahka poistovetimo, in precizen, vsaketolikrat tudi absurden dialog, kjer se  komične replike s kirurško natančnim tajmigom pojavljajo ob ravno pravem času in gledalce puščajo v negotovosti, nevedoč, ali bi se smejali ali jokali.

mv5bodc3yjrlmgytmgixys00zje1ltliymmtztazmjcwmzzjywezxkeyxkfqcgdeqxvyntk1otc5mtq-_v1_sx1777_cr001777960_al_

Film sestavlja kolaž najrazličnejših kratkih zgodb vsakodnevnih pripetljajev, ki so se dogajali na ameriškem divjem zahodu. Izpostavljeno je vse od nepogrešljivih kavbojev do iskalcev zlata in čisto navadnih ljudi. Zgodbe so med sabo zelo ohlapno povezane s temo smrti, sicer globje povezave med njimi ni, ampak hitro postane očitno, da gre pri tem za namerno stilistično izbiro. Posledično se med sabo ne povežejo v večjo celoto, ampak obstajajo vsaka zase, vsaka v svojem unikatnem svetu.

Nabor zgodb pokriva nadvse širok spekter različnih tem in motivov. Če pa sta brata Coen v svojem preteklem ustvarjanju te različne teme uspešno povezala v en cel film, pa jima je tokrat fragmentarna struktura filma dopustila, da sta vsako izmed njih zapakirala v svojo zgodbo.

mv5bndllyzk5zwmtzgvloc00ote2ltg5y2etymjhzwi5n2nmndjhxkeyxkfqcgdeqxvymti2ntuxote-_v1_sx1777_cr001777999_al_

Kot smo navajeni, smo v filmih bratov Coen vedno deležni omembe vrednih igralskih predstav. Prijetno je presenetila Zoe Kazan v vlogi Alice Longabaugh, ženske ki ravno na poti do novega doma v spremstvu karavane izgubi svojega brata. Tako se mora prvič v življenju brez pomoči spoprijeti s svojimi težavami in nalogo, ki ji jo dodatno otežuje njena čustvena nerodnost. Skozi igralkino subtilno izpeljavo lika Alice smo bili priča tudi bolj tenkočutnim trenutkom, ki se v filmih bratov Coen pojavljajo le redko. Tudi James Franco, ki s svojim obnašanjem tako pred kamerami kot za njimi deli mnenja, je v film integriran na okusen način.

Brez ekstravagantnih vložkov je igralec vlogo neimenovanega kavboja, ki mu spodleti rop banke, odigral povsem naravno. Po vsej verjetnosti gre za Francovo najbolj zrelo predstavo v njegovi karieri. Med šestimi zgodbami pa je brez dvoma najboljša All Gold Canyon, v kateri v glavni vlogi blesti glasbenik Tom Waits, ki skozi večino zgodbe ob potoku osamljen išče zlato. Vloga je bila zaradi tega nedvomno zahtevna, sicer pa je tudi Waits že večkrat v svojem življenju zašel v igralske vode.

mv5bnzmymdy4yjatzjblny00zmzkltg1mzctnze2y2e1ytcynjm0xkeyxkfqcgdeqxvynze3nzg0ody-_v1_sy1000_sx1500_al_

The Ballad of Buster Scruggs ima sicer veliko dobrih lastnosti in nezamenljiv dotik bratov Coen, a se ob pogledu na njun ustvarjalni opus le stežka primerja z njunimi najboljšimi filmi. Že ob prvem pogledu na zaslon se pozna odsotnost Rogerja Deakinsa, enega najbolj dovršenih direktorjev fotografije, ki z bratoma pogosto sodeluje, njegov velik doprinos h končni podobi filma pa je prevečkrat spregledan. Vprašanje je, če bi mojstrovine bratov Coen vse do danes ohranile tako kultni status, kot so ga, če v kreativen proces nebi bil vključen tudi on. Če potegnemo črto; gre še za eno solidno filmsko kreacijo bratov Coen, ki si jo je vredno ogledati.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *