jw

[Pozor, hud prizor] – Jurassic World (2015)

Dve desetletji po spodletelem poskusu stvaritve Jurskega parka je svet dinozavrov naposled postal največja svetovna turistična atrakcija. Da bi zadovoljili vedno bolj zahtevne obiskovalce, vodja znanstvenikov Claire odobri stvaritev povsem novega dinozavra – genetskega hibrida, ki bi združeval surovo moč tiranozavra in inteligenco raptorjev. Ker podcenijo krvoločnost in zmožnost učenja novega dinozavra, se otok znajde v popolnem kaosu, edini, ki lahko prepreči pokol turistov, pa je neustrašni paznik Owen.

3321321

Zgodba četrtega dela prinaša marsikatere novosti, kot so dresiranje dinozavrov, igranje boga s stvaritvijo prvega gensko spremenjenega hibrida in spoznanje, da lahko ta veličastna bitja iz pradavnine med seboj komunicirajo. Večno človeško hrepenenje po čim večjem zaslužku in manipulacija zakonov narave očitno še vedno uspešno kljubujeta zobu časa in prinašata dramatične posledice, ki bodo našo vrsto ponovno opomnile, da bi se morala vesti veliko bolj ponižno.

jurassic-world-2015-stills-wallpapers

Steven Spielberg je res zaznamoval devetdeseta leta prejšnjega stoletja! Šele v retrospektivi in ob podobnih filmskih obuditvah starih dobrih klasik se zavemo, kako prodorne filme je v resnici posnel. Popeljal nas je v čas, ko so Zemlji vladali dinozavri. Na otoku Isla Nublar je človeku uspelo obuditi staroselce in naše zverinske prednike, ampak kot je v naši človeški naravi, so šli vodilni predaleč. Pohlep je še enkrat več prevladal in T-Rex je bil na prostosti. Jurski svet, ki v svoji blockbuster obiki za mlajše občinstvo cilja predvsem na nostalgični občutek, glede zgodbe ne ponudi nič inovativnega, je pa zato toliko močnejši pri računalniško generiranih podobah. Prizor, kjer obiskovalci parka prvič vidijo mogočnega mosasaurusa skočiti iz vode, je mogoče res močan, če je udarnejši od tistega znanega iz Spielbergovega prvega dela, ko ekipa prvič stopi v stik z dinozavri, pa presodite sami.

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *