king-kong-2005-28-g

[Pozor, hud prizor] – King Kong (2005)

Po zaslugi Petra Jacksona, režiserja trilogije Gospodar prstanov, je na filmskem platnu ponovno oživela najbolj znana gorila King Kong. Piše se leto 1933 in igralka Ann Darrow se tako kot številni njeni someščani v času velike gospodarske krize znajde brez službe. Ker se kljub nezavidljivim razmeram ni pripravljena ponižati in nastopiti v odrski burleski, kjer je razgaljenost veliko pomembnejša od nadarjenosti, ji ne ostane drugega, kot da tava po mestu in razmišlja, kaj naj stori. A lakota je prehuda in nazadnje le podleže skušnjavi – na stojnici ukrade jabolko. Seveda jo zalotijo in slabo bi se ji pisalo, če je ne  bi rešil filmski ustvarjalec Carl Denham.

kingkong2005-still2

Carl, ki je v hudi časovni stiski, mora do večera najti novo glavno igralko in z vso ekipo in opremo odpluti na skrivnostno lokacijo, kjer želi dokončati svoj film. Mlada igralka se najprej ni pripravljena podati v neznano, a ko izve, da je scenarij za film napisal izjemno cenjeni scenarist in pisec Jack Driscoll, vseeno pristane. In tako se ekipa, skupaj s scenaristom, ki mu ne uspe pravočasno zapustiti ladje, odpravi naproti usodi, ki je nihče od udeleženih niti v sanjah ne sluti.

Fantazijska pustolovščina z imenitno igralsko zasedbo je pravi vrtiljak akcijskih prizorov in krasnih prizorov otoka, kjer prebiva in vlada kraljeva gorila. Vzporedna romantična zgodba je ravno dovolj, da ohrani pri zanimanju, medtem ko avanture druščine v režiserjevem ekscesnem stilu včasih zaidejo že v območje pretiravanj. Tako jih skorajda poteptajo dinozavri, preluknjajo domorodci, Ann pa se brezskrbno pogovarja z večnadstropno gorilo, pred njo pleše in jo celo okara.

Scenarij na trenutke postane zgodbica, a King Kong je pač že v osnovi lahkotna zabava za vso družino. Eden izmed razlogov za to so pričakovano nadpovprečni posebni učinki, ki temeljijo na predstavi Andyja Serkinsa, katerega gibanje so zajeli za računalniško generirane podobe. Ko se udarita King Kong in T-Rex, takrat govorimo o hudem prizoru.

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *