43916-the_favourite__la_favorita__-_official_poster-700x182-700x182

The Favourite (2018)

Grk Yorgos Lanthimos je znan po filmih, ki bi jih težko označili za dostopne “povprečnemu” gledalcu, a imajo kljub temu dovolj stila in avtorskega pečata, da jih zlepa ne pozabiš. Dosedaj sem utegnil videti tri njegove filme; Dogtooth me ni posebej navdušil, The Killing of a Sacred Deer je v meni pustil enako mero fascinacije kot zmedenosti (v pozitivnem smislu), sedaj pa sem imel priložnost videti njegov najnovejši izdelek, kostumsko črno komedijo The Favourite. In ko je že bilo govora o pretrgani komunikaciji z gledalci; The Favourite je Lanthimosov najbolj dostopen in lahkoten film, ki pa kljub temu ne izgubi na vsebinski ostrini in postreže z za režiserja značilnimi prijemi kot so inovativna raba kamere, specifična vizualna podoba, izvrstna glasba in pester igralski ansambel.

Rezultat iskanja slik za the favourite 2018 MOVIE

Zgodba je postavljena na začetek 18. stoletja, ko se Anglija znajde na pragu vojne s Francijo, kar pa ne prizadane angleške kraljice Ane (Olivia Colman), ki na svojem dvoru prireja dirke z racami, razkošne pojedine in večino dneva preživi v postelji, saj boleha za putiko. Naskrivaj tudi ljubimka s svojo najboljšo prijateljico Sarah (Rachel Weisz), ki je avtoritativna in pogosto izvaja oblast na dvoru kar v kraljičinem imenu. Njuno razmerje nenadoma razburka prihod služabnice Abigail (Emma Stone), ki se prav tako skuša prikupiti kraljici in prevzeti Sarahino mesto zaupnice. Medtem ko zunaj divja vojna in je ljudstvo vse bolj obremenjeno z visokimi davki, se ljubezenski trikotnik med glavnimi junakinjami vse bolj zapleta.

Rezultat iskanja slik za THE FAVOURITE 2018

Prvo, kar je pri pričujočem filmu treba omeniti, je njegova vizualna podoba. Ne bom lagal, če rečem, da že dolgo časa nisem utegnil uzreti tako razkošnega filma; vsak kader je napolnjen s podobami aristokratskega kiča, ki pa ne deluje neokusno, saj spada v sam zgodovinski kontekst. Lanthimos veliko časa nameni tudi nočnim prizorom, kjer edini vir svetlobe predstavljajo sveče in te napolnijo prostor s tako preprostim, a vendar čudovitim prelivanjem barv. Enako navdušujoči sta tudi bogata kostumografija ter izvrstna klasična glasba, ki uspe zajeti dramatičnost vsakega prizora, ključnega za nadaljni razvoj pripovedi. V oko mi je padla tudi zanimiva raba kamere, saj je mnogo prizorov posnetih skozi “ribje” oko, kar zgodbi doda pridih voajerizma. In glede na to, da imamo opravka z žgečkljivo zgodbo, je takšen pristop povsem razumljiv.

Rezultat iskanja slik za the favourite 2018

Filmi o dvornih spletkah že dolgo časa niso novost, primer moderne klasike iz tega področja pa je romantična drama Dangerous Liaisons, v kateri sta briljirala John Malkovich in Glenn Close. The Favourite potegne nemalo vzporednic z omenjenim filmom, saj se v osnovi posveča vsebinsko podobni zgodbi, čeprav z mnogo več humorja in navihanosti. Prikaz povzpetniških oseb, ki se želijo s telesom in hinavskim prilizovanjem elitam povzpeti po družbeni lestvici, tokrat ni tragičen, čeprav ne ponuja klasičnega srečnega konca. In navkljub temu, da smo takšne zgodbe že nekje videli, ima The Favourite na svoji strani simpatično zlobne like, do katerih čutimo enako mero zgražanja kot tudi sočutja. Stonova, Colmanova in Weiszova postrežejo z odlično igro in prepričljivim ljubezenskim trikotnikom, kjer lahko vsak poljub predstavlja smrtonosen kačji ugriz.

Dodaten vpogled: Provokativni grški režiser Yorgos Lanthimos nadaljuje z bizarnimi dramami in kot jazbec veselo skače naprej s fascinacijo nad živalskimi podobami v filmu. Najprej je bil pasji zob, sledili pa so jastog, jelen in sedaj še zajci. Tokrat naslika Anglijo v 18. stoletju, kjer šibka in bolehna kraljica Anne drži prestol skupaj z bližnjo prijateljico dvorno damo Sarah. Ko se pojavi nova služabnica Abigail, njeni čari prevzamejo kraljico in razkoljejo kraljestvo. Najljubša je študijsko delo poetične kinematografije in navdihnjene uporabe filmskega objektiva, ki namesto konvencionalnosti ujame parado absurda angleškega dvora. Slednji šokira s pompoznostjo, banalnostjo in spolno histerijo. Gonijo se kot zajci. Razuzdani in psihološko neuravnovešeni liki namreč, ki v hladnih sobanah istočasno odločajo o prihodnosti naroda. Nevrotičen svet s pronicljivimi podtoni, ki zadenejo šele ob globljem premisleku.

Prav lahko bi posnel konvencionalno dvorno dramo, ampak Yorgos Lanthimos ne more iz svoje kože. Angleška putika razjeda družbeno meso in ločuje vlado ter dajo moč opoziciji. Ta si želi miru in ohranitve davkov, medtem ko bližnji zaupniki težijo k podvojitvi davkov in nadaljevanju vojne s Francozi. Zmagali so bitko, ampak sedaj jim morajo še pokazati, da jih lahko uničijo, drugače izpadejo šibki. Vsak kader je kot freska na steni, film pa bi zaradi tega prav lahko spremljali tudi brez dialoga. Njegova ideja, kako krhka je v resnici politika, je drzna;  samo en napačen korak se lahko spremeni v kaotično reakcijo in v spremembo vojnega plana. Samo en skupni cilj v bitki samosvojih tajkunov pa lahko sklene zavezništva in obrne vlado.

Film v drugem aktu postane komedija, to pa zato, ker se v prvem še drži nazaj in raje predstavlja like, gradi suspenz in pusti stvari v zraku. Ni jasno, kakšne ima kdo namene, dokler se ti ne razkrijejo skozi njihova dejanja in skrite poglede. Dokler ne padejo njihove maske. Da bi uspeli, so pripravljeni prodati tudi sebe in razpreti noge. Ali pa potlačiti svoj ponos do tiste najnižje točke, kot nas s close up prizorom opozori režiser v čisto zadnjem kadru; medtem ko kraljica nevrotično strmi v prazno, ji Abigail v gnusu in v toku gibov, ki spominjajo na oralno zadovoljevanje (beri: čista moralna prostitucija), še vedno masira nogo in ji nudi oporo. Miruje in se zadržuje. Čaka. 

Gal Jerman

Povezana slika

Po dolgoletni dirki z vsebinsko zahtevnimi filmi se Lanthimos tokrat predstavlja v sproščeni, skorajda navihani luči in postreže s prepričljivo romantično komično dramo o ljubosumju, družbenem povzpetništvu in – kakopak – seksu. The Favourite je hkrati primer filma, ki kostumsko farso predstavi na moderen način, ne da bi pri tem tvegal (preveč) zgodovinskih netočnosti in idejne zaostalosti.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *