the-old-man-and-the-gun-poster

The Old Man & The Gun (2018)

Avgusta lansko leto je legendarni igralec Robert Redford naznanil dokončno upokojitev od poklica in se poslovil v zase dokaj značilnem slogu; s filmom The Old Man & The Gun, biografijo ostarelega kriminalca Forresta Tuckerja, znanega po svojih številnih pobegih iz zaporov ter bančnih ropih, ki so iz njega v 70. letih ustvarili medijsko zvezdo. Tucker je bil namreč znan kot “gentlemanski ropar”, ki je kršil zakon s starošolsko eleganco in brez uporabe nasilja; s seboj je vedno nosil pištolo, vendar je ni nikoli uporabil, oropane stranke pa je bolj kot prestrašiti skušal pomiriti. In tudi ko ga je policija dokončno prijela, se je po odsluženi zaporni kazni znova vrnil na stara pota in z nasmehom na obrazu oropal tudi po štiri banke na dan. Tucker namreč ni ropal bank iz želje po zaslužku, ampak bolj zaradi tega, ker je bil po duši avanturist in mu je takšen podvig pognal adrenalin po žilah.

Rezultat iskanja slik za the old man and the gun movie

V času kriminalk, ki so polne nasilja, mrkih obrazov in povsem fatalističnega vzdušja, je po svoje osvežujoče videti navihan, zabaven in nepretenciozen izdelek, kot je The Old Man & The Gun. Film je namreč primer starošolskega krimiča, ki se ne jemlje preveč resno in postreže z dobršno mero humorja in šarma, ki ga danes občutno primanjkuje. Za tako dober rezultat se je potrebno zahvaliti predvsem odlični igralski zasedbi, kjer poleg Redforda šarmirajo veterani Sissy Spacek, Tom Waits in Danny Glover. Vidi se, da gre za prekaljene igralske mačke, ki so uspeli že zdavnaj posvojiti kamero in jo obravnavati kot nekakšnega družinskega člana, pred katerim se lahko sprostijo. Moja malenkost je še posebej uživala ob prisrčni romanci med Spacekovo in Redfordom, ki je polna prepričljive kemije, pa četudi se oba lika nahajata v precej neverjetni situaciji.

Rezultat iskanja slik za the old man and the gun movie

Težko bi rekel, da je film sam po sebi mojstrovina, vendar po drugi strani se niti ne trudi, da bi bil kaj več kot slabo uro in pol dolga zabava, ob kateri želi predvsem Redford obuditi spomine na zlate čase njegove dolge kariere, ko se je v epskih vesternih tipa Butch Cassidy and the Sundance Kid podil v družbi s Paulom Newmanom po širnih puščavskih planjavah in skušal ubežati roki zakona. Takšen pristop bi resda lahko ustvaril film, ki bi bil Redfordu bolj v posmeh kot ponos, toda režiser in scenarist David Lowery modro ugotovi, da bo igralčevo vitalnost zamenjal za šarm in bogat besedni zaklad, zato je bila zgodba o uglajenem roparju več kot primerna zanj. Če k temu dodam še živahen tempo, topli humor in nepretenciozni način pripovedovanja, dobimo film, ob katerem lahko gledalec uživa in hkrati ohranja visoko mero inteligence.

Rezultat iskanja slik za the old man and the gun movie tom waits

The Old Man & The Gun ni film, ki bi želel premikati žanrske okvirje in gledalca razvajati z grandiozimi idejami, globokimi filozofskimi pogledi na življenje in kompleksno karakteristiko likov. Je pa film, ki s svojo navihanostjo in starošolskim šarmom obudi spomin na čase, ko so se ravbarji in žandarji uspeli zabavati. Hkrati pa je film, s katerim se Redford dostojno poslovi od svoje kariere in hkrati dokaže, da lahko tudi na stara leta podoživiš razburljivo avanturo, ne da bi ob tem izpadel kot pomilovanja vredna karikatura.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *