mv5bmzc5yzjiztetzgflns00nwjmltk4mzmtzmrimtjjmwu4mzkyxkeyxkfqcgdeqxvynzywnzaxmjm-_v1_sx1777_cr001777748_al_

Upgrade (2018)

Dejstvo, da nizkoproračunskega znanstvenofantastičnega trilerja z naslovom Upgrade ni bilo v naše kinodvorane, nekoliko žalosti: njegove brezkompromisnost, preprostost in učinkovitost bi nudile izvrstno protiutež poplavi povprečnih, predvidljivih komercialnih izdelkov.

V futuristični Ameriki se je ljubiteljski mehanik Grey Trace (Logan Marshall-Green) po sumljivi prometni nesreči prisiljen soočiti z izgubo žene (Melanie Vallejo) in tetraplegijo, ki pomeni prikovanost na invalidski voziček. Upanje na novo življenje mu daje STEM: eksperimentalni čip, spojen z njegovo hrbtenico, mu omogoča gibanje. Situacija se nekoliko zaplete, ko začne tujek v Greyevem telesu z njim komunicirati in v kritičnih trenutkih prevzemati nadzor nad njegovim telesom.

mv5byzaxody1nzityzzjzi00ngfklwjlzgutngrkytnjmmeznjq4xkeyxkfqcgdeqxvynzywnzaxmjm-_v1_sx1777_cr001777748_al_

To se sprva zdi kot blagoslov; Grey s STEMovo pomočjo postane veliko močnejši in hitrejši, poleg tega z lahkoto izsledi ženine morilce. Sčasoma pa se nenavadna simbioza med človekom in strojem začne krhati – umirjen glas v protagonistovi glavi prične spominjati na HALa 9000 iz Kubrickove Odiseje v vesolju (2001: A Space Odyssey, 1968). Postaja jasno, da ima lastne, zlovešče namene.

mv5bzwm5ythimzutmjc5yy00mtuzltljogetyjm1zda0zdg3ngnjxkeyxkfqcgdeqxvynzywnzaxmjm-_v1_sx1777_cr001777748_al_

Režiser in pisec Leigh Whannell se je s pričujočim celovečercem prvič v karieri oddaljil od grozljivk in utegne se zgoditi, da se k njim ne bo tako kmalu vrnil: čeprav je razplet  filma precej dokončen in ne pušča očitnega prostora za nadaljevanje, je zmes znanstvene fantastike, akcijskega filma, detektivke, filma noir in transhumanizma morda tisto, kar je iskal.

mv5bntriyzgzmzktntljnc00mta3lwfmyzetnjbkzdrhnmzmodqyxkeyxkfqcgdeqxvynzywnzaxmjm-_v1_sx1777_cr001777748_al_

Resnobnemu tonu uspešno parira oster humor (dialog med junakom in njegovim vsadkom je izpeljan mnogo bolje kot v Venomu (Venom, 2018) in nudi osnovo za številne komične situacije), vizualna podoba pa je tako dodelana, da mu nikakor ne bi pripisali pičlega petmilijonskega proračuna. Toda žal Upgrade ni povsem prepričljiv. Njegova glavna težava tiči v dejstvu, da skuša ambiciozno znanstveno fantastiko združiti s cenenim, a neznansko zabavnim akcijskim filmom – pogosto je uspešen, ko ni, pa žal zapade v povprečje obeh žanrov, naj še tako stremi k njunemu vrhu. Pri mnogih gledalcih utegne mešan vtis gotovo izboljšati provokativen konec: v času, kjer se večini režiserjev zdi, da gledalcu dolgujejo potešitev, ga Whannell sili k razmišljanju in problematizaciji.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *