5c18282c817c1

Alita: Battle Angel (2019)

Če bi Elysium in Avatar imela otroka, bi nastala Alita. Na Zemljo odvržen kiborg, ki ga skorajda uničenega na odlagališču najde sočutni kiberfizik in doktor Ido (Christoph Waltz). Spravi jo k življenju s pomočjo telesa, ki ga je oblikoval za svojo umorjeno hčerko. V Aliti poleg svoje izgubljene najdrajžje vidi nekaj, česar drugi ne. Njeni človeški možgani so še nedotaknjeni, za prijaznim in ljubeznivim videzom pa se skriva bojevita junakinja. Nekje v tem zavrženem kiborgu prebivata srce in duša mlade ženske z izredno preteklostjo. Duh z neba padle bojevnice se hitro prebudi, ko spozna fanta Hugota, s katerim postopoma odkriva, kako zelo nevaren je ta novi svet. Ob tem pa se Alita začne spominjati starih občutkov, gibov in prebliskov, ki ji pravijo, da je namenjena za nekaj več. Oborožena z najnevarnejšo tehnologijo prejšnjega sveta, Alita postane smrtonosno bitje, in čeprav se še ne more spomniti, kdo točno je in od kod prihaja, je resnica za doktorja Ida več kot jasna. Je edina, ki lahko razbije krog smrti in uničenja, ampak da bi dosegla svoj cilj, se mora boriti in ubijati.

alita-2

Angelski obraz in borbeno telo je kombinacija, ki je najbolj privlačna pri Aliti, za katero ob vrhunskem delu mojstrov posebnih učinkov hitro pozabimo, da je drugačna. Ambiciozen digitalni lik v letu 2563, po tem ko je katastrofalna vojna Zemljo pustila opustošeno, v Železnem mestu raziskuje okolico in svojo preteklost. Zelo privlačen del filma, ki bi mu lahko ustvarjalci namenili še več časa, saj gledalec nov svet scenarista Jamesa Cameron in režiserja Roberta Rodrigueza opazuje in spoznava skupaj z Alito skozi njene oči. Na ulicah vladata beda in nemorala, ki sta močna protiutež njeni nedolžnosti. Skupaj s simpatijo Hugom, čigar življenjske sanje so priti na bogato nebesno mesto Zalem, se podamo na pustolovščino, na kateri si Alita nakoplje nemalo sovražnikov. In čeprav obstaja že veliko podobnih futurističnih zgodb, Alita: Bojni angel ostane svež in inovativen, tako z vizualno podobo kot z dobro razvitimi liki.

Če zgodba zveni znano, je to zato, ker film temelji na azijski seriji Yukita Kishira z naslovom Gunnm, poznani tudi kot Battle Angel Alita. Če je kvalitetno, potem bo prirejeno s strani Hollywooda. Tako nekako gre v zadnjih letih, ko manjka originalnih idej in progresivnih vizij. Toda James Cameron nas je v preteklosti redko pustil razočarane. Tudi tokrat je v zgodbo dihnil življenje in čustveno noto ter jo približal širšemu občinstvu, po zaslugi dinamičnega režiserja Rodrigueza pa je film neprisiljeno natempiran in udaren. Koreografski akcijski prizori so brezhibni in domiselni, film pa vseskozi izziva, do kje lahko gre pod filmsko oznako 12A (otroci pod 12 let morajo film gledati v spremstvu). Nič drugega ne bi pričakovali od zmešanca, ki je posnel filme, kot so Desperado, Planet Terror in From Dusk Till Dawn.

Rodriguez je imel že od začetka v mislih samo enega glavnega igralca, in sicer Christopha Waltza, ki je tokrat za spremembo zavzel vlogo pozitivca. Za iskanje Alite pa je bilo potrebno veliko več kastingov. Vodilni so si želeli nekoga, ki pooseblja majhno osebo z ogromno osebnostjo, ki ima izjemne telesne spretnosti in je hkrati odprtega duha. Končno so našli odlično Roso Salazar, ki v spremstvu Jennifer Connelly, Mahershale Alija, Eda Skreina, Jackieja Earlea Haleyja in Keeana Johnsona poskrbi, da je njen lik prepričljiv. Posledično verjamemo temu, kar vidimo. Zaradi njene človeškosti najnaprednejše orožje vseh časov izpade ranljivo.

To je bila vojna, ko se je tresla Zemlja in gorelo nebo. Tisto, kar je ostalo, pa je prašno mesto, kjer močnejši prežijo na šibke. Da bi preživel, se moraš znajti, včasih celo ubijati. Tehnologija je način življenja, tolpe na ulici pa ropajo in plenijo. Paralizirajo kiborge in jim režejo stran uporabne dele, ki jih nato prodajo naprej. Univerzum, ki sta ga ustvarila Cameron in Rodriguez, je najbolj zapeljiv in privlačen zaradi zabavne, tekoče akcije in izjemne, super ekspresivne realizacije Alite same.

aba_dtlra_stills_pull01-06_rec709_120517-086213_preview

Vmes je vključen še veličasten, krvav spopad v baru, ki kaže na Rodriguezov gonilen in prodoren način snemanja ter podajanja zgodbe. Vsaj v prvi polovici filma. V zadnjem aktu se koherentnost zgodbe namreč začne rušiti; pomembne ideje, ki jih film vzpostavi uvodoma, so porinjene na stran, karakterji se začnejo pojavljati na nelogičnih mestih, vzgibi likov so na trenutke nejasni, romanca med Alito in Hugom pa postane vse manj verjetna. Konec očitno nakazuje nadaljevanje filma, ki neprijetno zadrži in prestavi revolucionaren razplet dogodkov, ki si jih Alita zasluži.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *