2-berlinale

Berlinale 2019: Malo tudi naša Petrunja zaenkrat še vedno glavni favorit festivala!

V dneh, ko se nismo brali, smo v Berlinu doživeli še premieri obeh slovenskih manjšinskih koprodukciji, obisk največje hollywoodske zvezde letošnje edicije Christiana Balea, nadaljevanje Netflix debate, nov film Tilde Swinton z njeno hčerko Honor Swinton Byrne v glavni vlogi, slovo ene največjih režiserk Agnès Varde in evropski premieri dveh režijskih prvencev za oskarja nominiranih igralcev Jonaha Hilla in Chiwetela Ejioforja.

Najprej je s svojo svetovno premiero rokavico mongolski drami Öndög v boju za zlatega medveda vrgla makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija. V Stipu, majhnem mestecu v Makedoniji, v januarju lokalni duhovnik v reko vrže lesen križ in v lov za njim se vsako leto poda več sto moških. Dobra sreča in blaginja sta zagotovljeni tistemu, ki ga prinese iz reke. Tokrat se v vodo potopi tudi mlada brezposelna diplomirana zgodovinarka Petrunija, ki do križa pride pred vsemi ostalimi. Njeni konkurenti so besni – kako si drzne ženska sodelovati v tradicionalnem moškem ritualu?! Vsi so v zraku, a Petrunija se ne da. Pošteno je dobila križ in se mu ne misli odreči. Po resničnem dogodku posnet boj mlade ženske za pravico in enakost v družbi z mizoginijo, ki jo podpirajo patriarhalne norme, je vsaj zame precej po formuli narejen “film iz bivše juge”, ki pa je kljub temu kinematografski dosežek vreden ogleda. (4-/5*)

petrunja-2
Bog obstaja, ime ji je Petrunija

Sledila je nemška gala premiera za 8 oskarjev nominirane biografske komične drame Mož iz ozadja, ki si jo v Sloveniji na velikih platnih že lahko ogledate od konca januarja. Prav tako lahko na strani Desete umetnosti že najdete recenzijo. Glavni igralec Christian Bale nas je skupaj z režiserjem in scenaristom Adamom McKayjom pustil čakati debelih 40 minut. Prav tako so samo za njiju zamenjali sedeže konferenčne mize, ki so bili do sedaj sicer dovolj dobri za vse preostale udeležence novinarskih konferenc. Potem pa sta končno le prišla. Oba zelo dobro razpoložena. Govorili smo o možu, brez katerega ne bi bilo filma, Dicku Cheneyju, Baleovih nevarnih, a impresivnih fizičnih preobrazbah (shirani The Machinist (2004) se je v 2005 spremenil v mišičnjaka Batmana, v Borcu pet let kasneje nazaj v suhega in telesno zaznamovanega odvisnika, čez tri leta v Ameriških prevarah zopet v zavaljenega prevaranta, potem vmes nazaj v normalno težo za film Eksodus: Bogovi in kralji in zdaj še enkrat v telo “velike debele pošasti”) in filmskih nagradah ter pomenu le-teh.

Mid90s
Mid90s

V sekciji Panorama smo si ogledali evropsko premiero komične drame o odraščanju Mid90s, režijskega in scenarističnega debija dvakratnega nominiranca za oskarja Jonaha Hilla. Igralec, ki je v začetku svoje kariere bil reduciran predvsem na like smešnih debelejših prijateljev, katerih obstoj je upravičeval zgolj potreben komičen vložek, je odrasel. Časi filmov Študent naj bo in Napumpana so mimo, kar je med drugim naznanil tudi na tiskovni konferenci.

Pri njegovem prvem projektu gre za časovno popotovanje nazaj v sredino devetdesetih let. Obdobje, v katerem je rolkanje razburkalo in premikalo meje športnih konvenciji in ko si lahko punco očaral s t.i. mixtapeom. Ljubezensko pismo devetdesetim letom, ki ga je hollywoodska zvezda “zapisala” na 16 mm in ga prepojila z glasbo od kultnih Pixiesov pa vse do Wu-Tang Clana, je nostalgičen, a ne kičast pogled na čas, katerega moda in pop kultura sta danes kultni. Marsikdo se bo ob ogledu zato morda spomnil filma Mularija (zaradi česar je Hill v film v epizodno vlogo vrgel tudi scenarista kultnega filma Harmonyja Korina), ki pa po mojem mnenju nima pol toliko srca in duše kot Jonahov prvi, a upam, da nikakor ne zadnji izlet v režiserske vode. (4/5*)

Slovenski doprinos k festivalu se je zaključil s premiernima projekcijama še dveh filmov iz Panorame Šivi (Šavovi) in Doch wir lächeln zurück. Pri prvem gre za film režiserja Miroslava Terzića, ki je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine in obravnava temo izginulih novorojenčkov iz beograjskih bolnišnic, ki so po pričevanju stotine staršev proglašeni za mrtve, dejansko pa so bili prodani v posvojitev, pri drugem pa za najnovejšo filmsko vlogo slovenskega igralca Marka Mandiča, ki je tokrat samozavestno stopil v velike čevlje smrti same.

Šivi
Šivi

Ob premieri Netflixove črno bele drame Elisa & Marcela o prvi zabeleženi istospolni poroki v Španiji (1901) se je kakopak še enkrat vnela vse od Cannesa 2017 vedno aktualna in kontroverzna tema (ne) distribucije tekmovalnih filmov velikih filmskih festivalov v temnih dvoranah po svetu. Ta trenutek, ko pišem svoj tekst, vroča novinarska konferenca (kot edina iz celotnega festivala) še vedno ni dostopna za vnovično poslušanje, zato je vse, kar berete, zapisano po spominu. Ena najbolj plodnih filmarjev sodobne Španije Isabel Coixet je apelirala, da je skrajno nespoštljivo do vloženega truda in dela v film ter do pomembnosti zgodbe, ki so jo hoteli povedati, etikiranje celovečerca samo na podlagi tega, od koga so dobili denar.

Osebno zagovarja vrtenje filmov na velikih platnih in je redno distribucijo v Španiji kot pogoj postavila Netflixu že na samem začetku pri podpisu pogodbe in ne nekaj tednov pred Berlinom, kot pravijo nekateri zlobni jeziki. Dodala je še anekdoto, da če koga kdaj na avtobusu ali vlaku vidi gledati katerega od njenih filmov na pametnem telefonu ali tablici, pristopi k njemu, se mu najprej zahvali za ogled, potem pa ga prosi, da pri ljubem bogu naj vendarle ima malo spoštovanja do vsega dela vloženega v izdelek in si ga ogleda vsaj na televiziji, če ne že na optimalni izkušnji v kinu. V zaključku je povedala tudi, da je z Netfilxom sodelovala predvsem zato, ker ima hudo bolezen, katere simptomi so ustvarjanje filmov in ji je gigant ponudnikov video vsebin na zahtevo ponudil najhitrejše in (produkcijsko gledano) najugodnejše zdravilo za lajšanje teh simptomov.

Agnes Varda
Agnes Varda

Včeraj smo doživeli globoko in iskreno upam, da še ne “labodjega speva” legendarne v Belgiji rojene francoske režiserke Agnès Varda. Genialna lani končno tudi od ameriške Akademije znanosti in umetnosti gibljivih slik nagrajena filmarka, ki je znana po dokumentarnem realizmu, feminističnih vprašanjih in družbenih komentarjih z izrazitim eksperimentalnim slogom, je ob predstavitvi zadnjega projekta, nekakšnega “masterclassa o film(anj)u”, napovedala več kot zaslužen pokoj. Na navdihujoči, a hkrati tudi malenkost žalostni tiskovni konferenci je spregovorila o tem, zakaj kljub vsem oviram na poti ni nikoli obupala in kako je sodelovala s svojo hčerko, ki je zadnjih nekaj let skupaj z bratom lastnica produkcijske hiše Vardine.

Izdala je tudi skrivnost (kvalitete) njenih filmov. Preprosto jih denar oz. dobiček nikoli ni zanimal. In če komu verjamem to sicer drugače v umetnosti sila zlorabljeno frazo, je to Anges. V celotnem življenju je, kot je sama dejala, imela en samcat filmski hit, pa še ta je bil tako majhen, da je v primerjavi s preostalimi filmi, za katere lahko upravičeno uporabljamo to besedno zvezo, pravi palček. Draga gospa Varda kljub temu ste za vedno z zlatimi črkami zapisana v zgodovino sedme umetnosti in nam s tem še dajete upanje, da denar vendarle ni sveta vladar. Kar se mene tiče, se je od ustvarjanja poslovil najboljši živeči filmar na našem planetu.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *