2019_0038_org

Berlinale 2019: Zlati medved 69. Berlinala drami Sinonimi!

S podelitvijo nagrad je 69. mednarodni filmski festival v Berlinu dosegel svoj epilog in vrhunec. Kljub mrazu nam je letošnja edicija festivala postregla z več kot odlično filmsko letino. Morda res nismo videli izrazito izstopajoče mojstrovine, a če odmislimo 2-urno prepotentno nemško dramo Ich war zuhause, aber, je bila letošnja ponudba vseh sekcij zanimiva, raznolika in predvsem na nivoju festivala takšnega kova. Slednje bržkone potrjuje tudi zelo impresiven podatek o zanimanju za sam program 69. Berlinala; tako med strokovnimi obiskovalci, kot tudi med občinstvom. Akreditiranih je bilo namreč več kot 21.000 ljudi iz okoli 130 držav, za približno 300 filmov vseh žanrov in dolžin pa je bilo prodanih skoraj 400.000 vstopnic.

2019_0039_org
By the Grace of God

Celotna podelitvena slovesnost je bila od začetka pa vse do ganljivega konca v znamenju slovesa direktorja festivala Dieterja Kosslicka, dolgih 18 let prvega obraza in srca ter duše 10-dnevnega praznovanja filmske umetnosti na, kar se razširjenosti dogajanja tiče, največjem filmskem festivalu na svetu. Kot poslovilno darilo je od ministrice za kulturo dobil ne srebrnega, ne zlatega, niti kristalnega, temveč pravega pravcatega živega medveda oz. medvedko, katere boter je postal.

Glavne nagrajence festivala je izbrala 6 članska žirija pod vodstvom francoske igralke Juliette Binoche. Podobno kot že lani (Ne dotikaj se me, 2018) je bilo zopet tudi letos največje presenečenje dobitnik zlatega medveda, najstarejše in najprestižnejše nagrade, izraelski režiser Nadav Lapid (za francosko-izraelsko-nemško dramo Synonymes). Pa ne toliko zato, ker mu nagrade s kolegi novinarji ne bi privoščili, ampak ker ni bil nikoli v ožjem krogu favoritov. A to se v nemški prestolnici rado in pogosto dogaja; da žirija z glavno nagrado predvsem preseneti.

2019_0043_org
So Long, My Son

Srebrni medved za izjemen umetniški prispevek je šel v roke snemalca Rasmusa Videbaeja za norveško-švedsko-dansko koprodukcijo Ut og stjæle hester (Konje krast), ki jo je režiral Hans Petter Moland. Srebrenega medveda Alfreda Bauerja za igrani film, ki odpira nova obzorja, se je razveselil moj osebni festivalski favorit, nemška drama Systemsprenger (Sistemska motnja/Rušilec sistema) o devetletni deklici z vedenjsko motnjo, ki je delo debitantke Nore Fingscheidt.

V kategoriji za najboljšo igralko in igralca sta slavila Jong Mej in Vang Džingčunkot za skupni glavni vlogi žene in moža v epski družinski sagi Di jiu tian chang (Zbogom, sin moj), kitajskega režiserja Vanga Šjaošuaija. Medveda za najboljši scenarij so s seboj odnesli Roberto Saviano, Maurizio Braucci in Claudio Giovannesi za italijanski film La paranza dei bambini (Piranje). Srebrnega medveda za režijo je prejela izkušena nemška igralka, režiserka in scenaristka Angela Schanelec za film Ich war zuhause, aber (Bil sem doma, vendar). Veliko nagrado (ali kot ji v žargonu radi rečemo nagrado za drugo mesto) pa je žirija namenila francoskemu filmu Grace a dieu (Po milosti božji) Francoisa Ozona navdihnjenem po pedofilskem škandalu v Lyonu iz vrst francoske cerkve, ki je pred leti pretresel Francijo in svet.

This slideshow requires JavaScript.

S tem prispevkom se zaključuje moja letošnja berlinska dogodivščina. Upam, da sem vam v preteklih 11 dneh vsaj malenkost približal vzdušje in atmosfero letošnjega filmskega dogajanja v drugem največjem mestu Evropske unije. Morda se beremo na vašem priljubljenem spletnem portalu zopet v maju z 72. mednarodnim filmskim festivalom v Cannesu. Do takrat Vam želim kopico kvalitetnih in ogleda vrednih filmov!

KONČNI SEZNAM IN OCENE FILMOV

Nora Fingscheidt SYSTEM CRASHER 4+/5*

Guy Nattiv SKIN 4+/5*

Quan’an Wang ÖNDÖG 4/5*

Jonah Hill MID 90S 4/5*

Agnes Varda VARDA BY AGNES 4/5*

Hans Petter Molland OUT STEALING HORSES 4-/5*

Lone Scherfig THE KINDNESS OF STRANGERS 4-/5

Teona Strugar Mitevska GOD EXISTS, HER NAME IS PETRUNYA 4-/5*

Zoya Akhtar GULLY BOY 3+/5* (kino izkušnja 5+/5*)

Casey Affleck LIGHT OF MY LIFE 3+/5*

Joanna Hogg THE SOUVENIR 3+/5*

Adam McKay VICE 3+/5*

Marie Kreutzer THE GROUND BENEATH MY FEET 3/5*

Francois Ozon BY THE GRACE OF GOD 3/5*

Chiwetel Ejiofor THE BOY WHO HARNESSED THE WIND 3-/5*

Xaver Böhm O BEAUTIFUL NIGHT 3-/5*

Alan Elliott AMAZING GRACE 3-/5*

Angela Schanelec I WAS AT HOME, BUT 2+/5*

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *