fd5c00c69f49dc4f02a74394d80997af75d7fdcb

Bird Box (2018)

Na vsake toliko časa smo priča evforiji, za katero nismo povsem prepričani, odkod in še posebej zakaj obstaja. Nekaj takšnega se je pripetilo konec lanskega leta, ko se je na spletni strani Netflixa pojavila ZF grozljivka Bird Box, ki naj bi rušila vse rekorde gledanosti (videlo naj bi jo več kot 45 milijonov ljudi) in sprožila celo serijo izzivov Bird Box Challenge, kjer pozornosti željani butci postavljajo lastno usodo na riziko z opravljanjem navidez preprostih opravil z zavezanimi očmi. Slednje namreč predstavlja osrednji zaplet filma; v postapokaliptičnem svetu, katerega je “okužila” nenavadna paranormalna sila, ki lahko ubija s pogledom, se preživeli branijo pred njo zgolj z zavezanimi očmi. Ena od njih je tudi novopečena mama Malorie (Sandra Bullock), ki se skupaj s svojima otrokoma skuša prebiti po reki navzdol do zatočišča, ob tem pa se tudi spominja začetkov nenavadne katastrofe.

Rezultat iskanja slik za bird box 2018

Kot že rečeno, se film odvija v dveh ločenih časovnih obdobjih; v prvem spremljamo osrednji tri junake, ki plujejo po reki navzdol in se borijo z divjimi brzicami ter sovražnimi tolpami, v drugem pa se vrnemo v preteklost, ko je tedaj še visoko noseča Malorie priča izbruhu nevarnosti ter se s skupino preživelih zatekla v večjo predmestno hišo in tam obupano čakala na rešitev. Prepletanje preteklosti in sedanjosti v filmih resda ne predstavlja novosti, vendar se Bird Box tega loteva na ambiciozen in nekonvencionalen način, ki pa žal rodi mešane rezultat. Na kratko povedano; če je prvi del zgodbe o Malorie in otrocih, ki se prebijajo po reki do zatočišča, zaznamovan z vrhunsko napetostjo, pristnim srhljivim ozračjem in odlično igro Bullockove, je drugi del bistveno manj vznemirljiv, zato pa toliko bolj razvlečen, klišejski in predvidljiv.

Rezultat iskanja slik za bird box 2018

Razlog za to je ugotovitev, da razen Malorie nihče od nastopajočih likov ni pretirano zanimiv oz. jim film ne posveča dovolj pozornosti, da bi bili kaj več kot zgolj naslednja porcija na jedilnem listu nadnaravnega ubijalca. Preseneča tudi to, da je igralska zasedba dokaj pestra, saj v njej najdemo Johna Malkovicha, Sarah Poulson in Trevanta Rhodesa, vsi pa postrežejo z dokaj medlo in neimpresivno igralsko predstavo. Povrhu tega je del zgodbe o Malorie in skupini preživelih, zabarikadiranih v hiši, posejan s klišeji iz sto in ene postapokaliptične drame o preživetju ter boleče predvidljivimi zapleti. Film bi bil neprimerno boljši, če bi se ga režiserka Susanne Bier odločila skrajšati in svojo pozornost nameniti zgolj Malorie in njenima otrokoma. Nenazadnje je celotna zgodba zastavljena kot simbolni prikaz tega, kako sprva vsega naveličana in osorna glavna junakinja razvije materinski čut in empatijo do otrok.

Dodatno mnenje: Zanimiv koncept nadnaravne zlovešče prezence, ki je velik del sveta porinila v smrt in kaos, a nas film nenehno vrača nazaj v manj zanimivo preteklost, medtem ko se mati in njena dva otroka skušajo prebiti po reki do skupine preživelih in posledično varnosti. Pod nobenih pogojev pa ne smejo pogledati izpod preveze, četudi je zato ogroženo njihovo življenje. Če pogledajo, umrejo. Znanstveno-fantastični postapokaliptični triler, ki ni pretirano grozljiv ali pretresljiv in bi se zlahka lahko znebil odvečne minutaže, je vseeno napet in suveren v svoji tehnični izvedbi. Igralske predstave, težko vzdušje in intenzivna bitka za preživetje rešujejo drugače že poznano zgodbo. Kot Quiet Place, le da tukaj ne smejo videti, tam pa so morali ostati tiho. Brez pošasti, je pa pošatna entiteta.

Gal Jerman

Povezana slika

Bird Box je še en primer filma, ki je povzročil ogromno hrupa za prazen nič. Izdelek resda ni slab, saj tudi v najbolj šibkih momentih deluje gledljivo in kratkočasno, toda film nas podzavestno vztrajno opominja, da se v njem skriva mnogo več, kot se zdi na prvi pogled. Problem je v tem, da bi na to moral biti pozoren že med samim nastajanjem. Z bolj zgoščeno zgodbo in manj obremenjenosti s klišeji in ugajanjem čim širšemu občinstvu bi pričujoči izdelek lahko postal žanrska mojstrovina. Namesto tega pa smo deležni solidnega, toda precej pozabljivega razvedrila.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *