beasts-0

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)

Drugi izmed petih napovedanih delov zgodbe o magičnih žival iz svetovno znanega čarovniškega sveta, ki ga je ustvarila J.K. Rowling, zgodbo nadaljuje tam, kjer se je zaključil prvi film. Magične živali so zasnovane kot nadaljevanje franšize Harry Potter, a približno 60 let pred dogodki najbolj priljubljene čarovniške zgodbe.

Seveda celotni literarni in kinematografski imperij J.K. Rowling temelji na resnih, moralnih temah, ki jih raziskuje epska, klasična bitka med dobrim in zlim, na način, da so dostopne vsem starostnim skupinam. Kdo so bili člani Hogwartsove hiše Slytherin, če ne kruti, elitistični fanatiki, obsedeni s svojo superiornostjo kot čistokrvni čarovniki in čarovnice? Medtem ko je prvotna saga Harry Potter dosegla veličastno ravnovesje med srce razbijajočim in razburljivo razmišljujočim, se spin-off vesolje še vedno trudi najti svoje mesto.

mv5bmtu2mzaznzi2mf5bml5banbnxkftztgwmjm1ote3njm-_v1_sx1500_cr001500999_al_

To gledalca vsekakor zmede, glede na to, da je Rowling sama napisala scenarije za film Fantastic Beasts and Where to Find Them iz leta 2016 in nato tudi za nadaljevanje Fantastic Beasts: The Crims of Grindelwald. David Yates, ki je režiral zadnje štiri filme v seriji Harry Potter, pa se je lotil tudi režije nove serije filmov. Občutiti je, kot da Rowlingova še ne želi izpustiti priljubljenega sveta iz svojih rok in hkrati ji nihče ni pripravljen predlagati, da je čas za zaključek. Seveda lahko v nadaljevanjih najdemo čarobni svet in je film vizualno osupljiv, a vse to izničijo brez karakterni junaki in okoren zaplet. Film želi preseči predhodnika, ki je bil omejen na naracijo in postavitev zgodbe, oporo pa prevzamejo čudežna bitja, kar gledalcu zagotovi občutek podoživitve čarobnega sveta, a iskreno tega ne moremo predstaviti kot dobro lastnost.

mv5bmtc5njixmda3ov5bml5banbnxkftztgwmdi1ote3njm-_v1_sx1777_cr001777744_al_

Nov film v primerjavi s prvim pretirava s kompleksnostjo pripovedi, kar privede do preveč komplicirane zgodbe in ne prinese pričakovanega vznemirjenja. Ko gledalec zasliši ime, kot je Lestrange, in ko obiščemo Hogwartsa, da si ogledamo mladega in postavnega Albusa Dumbledorja, nas ne popelje v prvotno ustvarjen čarobni svet Harry Potterja in se ne odkupi za nedomišljeno zgodbo. Večno trzajoč in sramežljivi Eddie Redmayne v središču teh filmov kljub neki vrsti prikupnosti ne zagotavlja najbolj stabilnega, močnega elementa. Kot Newt Scamander, magizoolog in avtor titularnega (in fiktivnega) dela, je zmeden in ni ravno najboljši vodnik po zapletenem svetu.

mv5bmty1mjc2mtyyof5bml5banbnxkftztgwmdm2mjk3njm-_v1_sx1500_cr001500999_al_

Film se prične s pobegom temačnega čarovnika Gellerta Grindelwalda (mrzel Johnny Depp kjub talentu za čudaške vloge tokrat ne prinese filmu ničesar dobrega), iz zapora v Angliji. Ta uvodni prizor je edini moment filma, ki prinese potrebno dinamiko in obljublja zanimiv film, a  se k začetni vznemirljivosti film ne uspe vrniti. Grindelwald ima namen zbrati vse čistokrvne čarovnike, da bi zavladali ostalim čarovnikom in ljudem. Kot da narava njegovih namenov (in njihov pomen tako zgodovinsko kot tudi v današnjem času) ni bila dovolj jasna, smo pozneje soočeni s prizori vlakov, masivnih požarov in kupov pepela kot grozljivo napoved pričakovanega. Moram priznati, prikazana situacija ni ravno subtilna.

mv5boti4mjg1mzc1ov5bml5banbnxkftztgwodq1ote3njm-_v1_sx1500_cr001500999_al_

Newt se mora odtrgati od svojih prikupnih zverinic, da bi na zahtevo ravnatelja Dumbledoreja (Jude Law) izsledil Grindelwalda, saj Dumbledore tega ne more storiti sam zaradi svoje preteklosti z glavnim sovražnikom. Newtu se pridružijo junaki iz prvega dela, a četverica tudi v tem delu ne doseže dinamike trojice iz Harryja Potterja. Nazadnje, eden najpomembnejših delov filma je zgodba o Credencu Barebonu (Ezra Miller), ki poskuša najti svojo pravo identiteto, medtem ko ga Grindelwald poskuša najti, da bi ga lahko izrabil kot orožje. Edini resnični prijatelj in zaščitnik Credenca je Nagini (Claudia Kim), ki se lahko spremeni v ogromno kačo. Na nekaterih točkah tako film potegne vzporednice z originalno sago, a izpadejo umetno kot odziv na kritike prvotnega filma, da je preveč oddaljen od sveta Harryja Potterja.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *