Oscars-1

Filmski komentar oskarjev: Zmagovalci in vtisi

Letošnji oskarji so se bolj kot sami ceremoniji mnogim zapisali v spomin po neskočnih težavah, nespametnih odločitvah in rahlo patetičnemu izboru nominirancev za najboljši film. Da ne bo pomote; Black Panther, Bohemian Rhapsody in A Star is Born so znotraj pripadajočega žanra precej dobri izdelki, vendar pa je vsaj meni osebno jasno, da so bili v tekmo za oskarje vključeni zaradi obupane želje Akademije, da bi tri ure in pol dolgo ceremonijo spremljalo več ljudi oz. tudi tisti, katerim je za omenjene nagrade malo mar. Lahko da se motim, vendar pa se tega občutka ne morem znebiti. Kakorkoli že; glede na vse težave je podelitev stekla mimo brez vidnejših pretresov, z izjemo Spika Leeja, ki je znova dokazal, da slabo prenaša poraze in da mu je za demokracijo bolj malo mar, glede na fehtarjenje, da mora ljudstvo na naslednjih volitvah slediti “pravi” zgodovini (beri; takšni, kot njemu ugaja). Pa si poglejmo letošnje velike zmagovalce;

  • Oskar za najboljši film: Green Book

Četudi je bil moj favorit drama Roma, se nad izbiro Green Book nič ne pritožujem, saj je bil poleg Rome in The Favourite edini film, vreden nominacije. Sicer se že pojavljajo očitki, da je Akademija izbrala “staromodni film za oskarje”, toda moja malenkost meni, da film premore ravno pravšnjo mero navihanosti kot tudi grenkobe, odlikujejo pa ga tudi odlične igralske predstave, živahen tempo in prijetno sporočilo o tem, da se spremembe v družbi začenjajo pri posamezniku. Zelo zadovoljen nad izbiro.

  • Oskar za najboljšo režijo: Alfonso Cuaron (Roma)

Rezultat iskanja slik za alfonso cuaron roma

Tu ni kaj za dodati; več kot zaslužena zmaga Alfonsa Cuarona, ki je z Romo presegel vse preostale nominirance in dokazal, da je v današnjem filmskem svetu še prostora za umetnike s prepoznavnim avtorskim pečatom in drznimi idejami.

  • Oskar za najboljšo glavno moško vlogo: Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Povezana slika

Še ena zaslužena zmaga. Rami Malek je z odliko opravil zahtevno delo in upam si reči, da si je ustvaril življenjsko vlogo Freddieja Mercuryja v biografiji Bohemian Rhapsody. Malek je tudi tisti, ki daje filmu izjemno gledljivost, ki celo uspe odvrniti gledalca od tega, da je film kot biografija precej formulaičen, poln netočnosti in omiljen pri portretiranju resničnosti. In glede na to, da je stopiti v čevlje Mercuryja izredno nehvaležno delo, se je Malek z njim samozavestno spopadel in pometel s konkurenco.

  • Oskar za najboljšo žensko glavno vlogo: Olivia Colman (The Favourite)

Rezultat iskanja slik za olivia colman the favourite

Glej ga, zlomka… še ena zaslužena zmaga. Olivia Colman je predstavljala največje presenečenje večera, saj je za favoritko ves čas veljala Glenn Close, toda ne glede na vse,  si je Colmanova po mojem mnenju kipec zaslužila, saj je njen portret ekscentrične, z realnostjo skregane in prikupno naivne kraljice v The Favourite res nekaj, kar gledalec le stežka pozabi. Super izbira.

  • Oskar za najboljšo moško stransko vlogo: Mahershala Ali (Green Book)

Rezultat iskanja slik za mahershala ali green book

Nerad se ponavljam, toda tudi ta zmaga je več kot zaslužena. Magnetna igra Mortensena in Mahershale Alija je ena od odlik filma Green Book, ki zgodbo o prijateljstvu naredi še bolj gledljivo in navdihujočo. Ali je nedvomno eden najboljših temnopoltih igralcev ta hip in vsaka nagrada za njegovo delo je vredna pozornosti.

  • Oskar za najboljšo žensko stransko vlogo: Regina King (If Beale Street Could Talk)

Rezultat iskanja slik za regina king if beale street could talk

Četudi mi je If Beale Street Could Talk odličen film, mi je bila Regina Kingsolidna, ne pa presežek, še posebej ne v primerjavi z Marino de Tavira, Emmo Stone ali pa Rachel Weisz. Sicer me zmaga Kingove ne moti preveč (morebiti me celo prepriča, ko si film znova ogledam), vendar pa bi nagrado morala pobrati ena od zgoraj omenjen trojice.

Glede na moje veliko razočaranje nad letošnjo izbiro nominirancev, moram ob koncu priznati, da so me oskarji prijetno presenetili. Večina nagrad je šla v prave roke in z izbiro Green Book je Akademija uspela ohraniti nekaj dostojanstva, ki ga je izgubila z nominiranjem formulaičnih biografij in superherojskih spektaklov o rasizmu, ki so po teži na ravni zabave za 12-letnike. Upam, da se bodo naslednje leto oskarji vendarle spravili k pameti, ne pa skakali naokoli kot kure brez glave in preizkusili vsako neumnost, ki jim pade na pamet.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Filmski komentar oskarjev: Zmagovalci in vtisi

  1. He he, zanimivi in nabriti komentarji. Tudi s filmskimi vtisi se bolj ali manj strinjam. Vse štiri igralske oskarje pa so pobrali dva zgodovinska gejevska lika ter dva temnopolta lika. Če to ni politična korektnost in premišljeno matematična porazdelitev, potem pa res ne vem, kaj je. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *