mv5bm2uzmgfjzwytzdi2os00mtvhlthiytgtywjmzjrlogrky2yzxkeyxkfqcgdeqxvyntc5otmwotq-_v1_sy1000_cr0014991000_al_

Instant Family (2019)

Situacijska komedija, ki humor prelaga na stranske like, v središču zgodbe pa išče družinsko dramo o sprejetju in brezpogojni ljubezni. Film Instant Family je več, kot morda deluje na prvi pogled.

Zakonca Pet (Mark Wahlberg) in Ellie (Rose Byrne) prenavljata veliko hišo, o naraščaju pa zaenkrat še ne razmišljata. Ko pa ju družinski član spodbode, da otrok tako ali tako ne bosta imela, se pričneta poigravati z idejo, da bi otroka posvojila iz rejništva. Ko se odločita za posvojitev najstnice, ugotovita, da ima ta še brata in sestro, ki sta bila odvzeta biološki materi zaradi njene odvisnosti od drog. Tako se odločita, da bosta posvojila kar vse tri. Ob prihodu v hišo pa se prične razburljivo privajanje na nov dom in drug na drugega. Ne preveč izvirna zasnova, ki pa jo film nekako reši s presenetljivo resnejšim tonom in zrelim pristopom.

mv5bzjq0zju2nmytmdrmoc00ntvllwe4n2mtmtixodhlzguwzgm2xkeyxkfqcgdeqxvyntc5otmwotq-_v1_sy1000_cr0014991000_al_

Instant družina je film, ki si škodi z lastno napačno usmerjeno promocijo, saj je ta v stilu urgentno slabih romantičnih komedij, medtem ko gre pravzaprav za humorno dramo, ki se loteva resnih tematik. Težkih idej, ki so še kako aktualne. Ampak je poteza ustvarjalcev logična, saj takšni filmi privabljajo občinstvo, sploh če dodam, da je scenarij spisal Sean Anders, ki je odgovoren za Hot Tub Time Machine, Horrible Bosses 2, We’re the Millers in oba dela Daddy’s Home. Z Markom Wahlbergom sta v bistvu že sodelovala, in sicer ravno pri komedijah Očka proti fotru in Očka proti fotru 2 – prvi kot režiser, drugi kot glavni igralec“Marky Mark” tako kot mnogo drugih igralcev njegovega ranga zaigra v nekaj zahtevnejših projektih, nato pa za sprostitev posname še kakšno neškodljivo lahkotnico. Da zadovolji studio, ki mu v zahvalo financira naslednji projekt. Morda. Ugibam. Ampak tokrat je očitno verjel v projekt toliko, da se je podpisal tudi kot producent.

Podobno velja za Rose Byrne, ki se je do sedaj že kar nekako uveljavila v dotičnem žanru, vsake toliko pa se preizkusi tudi v temačnejših vodah grozljivke. In igralska zasedba je v Instant družini povsem na mestu. Celo stranski liki in pa najpomembnejše posvojeni otroci so prepričljivi, simpatični in ljubeznivi. Človeški odnosi so namreč jedro. Pričakovano se situacija zaplete, ampak film vseskozi kaže na njihovo dobro naravo (samo bolečina je prevelika). Tudi v najtežjih trenutkih, ki vsekakor pridejo in težijo življenje premožnima belima staršema, ki ne delata veliko, a pridno opominjata, kako sta garala, da sta prišla do te točke. Ameriška pravljica. Khm, khm.

mv5bmwi5mzy4nzatndk0ny00ztjmlwi4owutmwvmoweymdllntuyxkeyxkfqcgdeqxvyntc5otmwotq-_v1_sy1000_cr0014991000_al_

Že pri klasični postavitvi družine je težko, kaj šele pri odprti posvojitvi treh različno starih otrok. Vključno z najstnico, ki spremembe dojema drugače kot najmlajša dva. Težka tematika, ki nosi posebno mesto v mojem srcu in bi morala biti obravnavana s spoštovanjem. In res se film procesa posvojitve loti pohvalno premišljeno, relativno poglobljeno in ne povsem plehko, kot bi morda pričakovali. Potrebno je razumeti, da še vedno ostajamo znotraj žanra romantične drame in komedije, kar pomeni, da bodo še vedno trapaste situacije, nerealno družinsko okolje, popolne ameriške hišice in prikupni sosedi, zaščitniške babice in dobrosrčni sodniki. Še vedno pride do absurdnosti in prisiljenih zapletov, ki se končajo z objemom ali razsvetljenim govorom o starševstvu.

Ampak … to je nekako očitno, še preden se vstopi v kinodvorano. Kar pa preseneti, je kar nekaj korektno zajetih življenjskih slik posvojitve. Sprejemanje težkih odločitev, nudenje brezpogojne ljubezni, kontroliranje čustev in medsebojno razumevanje, predvsem pa psihologija biološkim materam odvzetih otrok. Razočarani, umaknjeni vase, oropani zaupanja in ljubezni ter izgubljeni v sistemu. Preveč je otrok in premalo staršev, ki bi bili pripravljeni posvojiti. Film se zgolj dotakne resničnega stanja, ampak vsaj poskusi.

mv5bndrindi4nwmtytdins00zgyylwi1mwutotrhowyymzg1ztrlxkeyxkfqcgdeqxvyntc5otmwotq-_v1_sy1000_cr0014991000_al_

Brez kozmične povezave ali višjega pokazatelja prave poti; socialno starševstvo je nekaj najtežjega za vse vpletene, kar film kljub svoji lahkotni naravi in pričakovano srečnemu, obupno pocukranemu koncu vsaj opomni in predstavi v luči, ki je zadovoljivo korektna. Morda to prav zato, ker je navdih za komedijo režiser in scenarist črpal iz lastnega življenja. Več let sta bila z ženo prepričana, da na otroka nista pripravljena, ko pa sta resno začela razmišljati o naraščaju, sta se odločila, da ga posvojita. Posvojila sta kar tri – sestro in dva bratca, ki so bili v rejništvu, saj je njihova biološka mati imela težave z drogami. Ob začetnih strahovih in zadržkih sta novopečena starša kmalu spoznala, koliko otrok je v reji in čaka na starše, ki lahko skrbijo za njih. »Izkušnja s privajanjem otrok na skupno življenje je bila naporna, nerodna, razburjajoča, neprijetna in frustrirajoča, a vse to je v redu,« je režiserjevo sporočilo, ki ga želi deliti s svetom.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

3 comments on “Instant Family (2019)

 1. Whoa,™ tega filma si sicer nisem nameraval ogledat (ker mi Marky Mark ni baš neki thespian in ga komaj gledam), ampak tole je spisano tako doživeto in zanimivo, da si ga mogoče pa celo bom. High five, resno.

 2. Upam, da ne boš preveč razočaran, mene je film prijetno presenetil, ker sem pričakoval čisto sranje. Verjetno tudi zaradi tega pozitivnejša ocena, drugače pa hvala za kompliment!

 3. Meni osebno zelo neprepricljiv film.
  kr nekaj nametano skupaj…nic ne stima
  mark whalberg kr nekaj njegova zena kr nekaj.
  zelo slab film.
  kot da bi namontiral 100 prizorov skupaj.
  nic ni doreceno…vse napol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *