lords-of-chaos-film

Lords of Chaos (2019)

Tisti, ki ste vsaj okvirno seznanjeni z zgodovino metal glasbe, se verjetno spomnite enega njenih najbolj zloglasnih obdobij; drugi val norveškega black metala. Do konca 80. let je bila Norveška relativno mirna država, četudi so jo pestile alkoholizem, droge in porast samomorilnosti med mladimi. Vse te okoliščine so prišle v poštev ob izbruhu novega zvoka black metala, ki je pojmom kot so brutalnost, surovost in primitivnost dodal povsem nov pomen. Na čelu omenjenega vala se je nahajala skupina Mayhem, katero je ustanovil kitarist Euronymous; kolektiv je bil znan po divjih nastopih, na katerih ni manjkalo satanistične ikonografije, nasilja, drog in alkohola. Vse je še bolj ušlo nadzoru s prihodom sprva sramežljivega Varga Vikernesa, ki je z množičnimi požigi cerkva mnoge mlade metalce h kršenju zakonov, med drugim celo k izvajanju sovražno motiviranih umorov.

Rezultat iskanja slik za lords of chaos movie

Biografija Lords of Chaos režiserja Jonasa Akerlunda (bolj poznan kot nekdanji bobnar legendarne Bathory in režiser videospotov za Metallico, Madonno in Rammstein) ni zastavljena kot zgodba o vzponu in padcu skupine Mayhem, ampak večino svoje pozornosti namenja Euronymousu (odlični Rory Culkin) in njegovemu prijateljstvu z Vikernesom (Emory Cohen). Dvojec sprva deluje prijateljsko in z ljubeznijo do ustvarjanja glasbe, ki simbolizira “zlo, bolečino in smrt”, kmalu pa Vikernes po popularnosti in vplivu (še posebej zaradi svojih škandaloznih dejanj) prehiti Euronymousa, kar posledično vodi v vse pogostejše konflikte in rivalstvo. Akerlund neolepšano, brez cenzure in sentimentalizma in iskreno prikaže kaotično vzdušje na norveški black metal sceni, ki je postopoma bolj kot na glasbeno izražanje prisegela na ekscese, hkrati pa uspe razgaliti tragične posledične takšnega načina življenja.

Povezana slika

In ravno slednje je tisto, kar film ves čas dviguje nad povprečjem; moja malenkost se je bala, da se bo izdelek slej ko prej zatekek k pretirani “romantičnosti” grozot kot so požigi cerkva, samomori in pokoli homoseksualcev, vendar na srečo do tega nikoli ne pride. Kljub temu pa je mojo malenkost zmotilo, da je film na več mestih preveč nazoren (npr. prizor s samomorom prvega vokalista Mayhem meji na ceneno eksplotacijo) in da bi mogoče več pozornosti namenil glasbi oz. njeni moči, ki je združila norveško mladino. Nekateri aktivni člani norveške black metal scene so film sicer skritizirali zaradi mnogih napak in zgodovinskih netočnosti, vendar pa se po drugi strani s takšnimi očitki srečuje skoraj vsaka filmska biografija.

Rezultat iskanja slik za lords of chaos movie

V šali bi lahko rekli, da je Lords of Chaos umazana različica Bohemian Rhapsody tako v pozitivnem kot žal tudi negativnem smislu. Film si privošči veliko umetniške svobode, prirejene resnice in nekaterih čudaških odločitev (npr. da vsi v filmu govorijo z ameriškim naglasom, četudi naj bi predstavljali Norvežane), toda po drugi strani je zelo gledljiv, nikoli dolgočasen, dovolj informativen ter fascinanten vpogled v verjetno najbolj temačno poglavje v zgodovini metal glasbe.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *