love-is-a-bracketfield

TOP 50 romantičnih filmov – I. del

Ljubezen vedno zmaga in prav je tako. Romantika pač mora biti. Sprehodimo se torej čez petdeset najboljših romantičnih filmov zadnjih nekaj desetletij. Seznam 50 celovečercev za zaljubljence. Seznam je povzet po drugih spletnih portalih in ne izraža avtorjevega filmskega okusa.

50. About Time

Bill Nighy and Domhnall Gleeson in About Time (2013)

Režiser Richard Curtis, angleški ustvarjalec romantičnih komedij, se tukaj igra z idejo časovno prostorskega kontinuuma na najbolj zapeljiv in odbit način, ki ga pozna. Domhnall Glesson in Rachel McAdams sta popolni izbiri za zaljubljenca in se odlično dopolnjujeta, čeprav je še najbolj izpostavljena ljubezen med očetom in sinom. Bill Nighy v zgodbo vnese čudovito srce parajoči patos.

49. While You Were Sleeping

Sandra Bullock, Bill Pullman, Peter Gallagher, and Monica Keena in While You Were Sleeping (1995)

Seveda je nekaj narobe s tem, da ženska ne popravi družine, ki misli, da je zaročenka pacienta v komi. In se nato zaljubi v njegovega brata! Ampak nekako Sandra Bullock in Bill Pullmann rešita neroden scenarij, medtem ko Peter Gallagher spi. Film koncept raztegne do meje absurdnosti, ampak je tukaj dovolj humorja, da zadeva deluje.

48. Love Actually

Kaj natančno je želel Richard Curtis sporočiti z Love Actually? Da je povsem v redu, če dostaviš ljubezensko sporočilo ravnokar poročeni dami? Da bodo vsi možje sčasoma varali z mlajšimi sodelavkami? Ampak vseeno je film postal najbolj romantičen božični celovečerec. Koga briga sporočilnost, če je večinoma dobra zabava. Dodatni prizor z Billom Nighyjem in njegovim menedžerjem na koncu bo odtajal še tako zamrznjeno srce.

47. Ghost

Demi Moore and Patrick Swayze in Ghost (1990)

Je lahko lončarstvo seksi? Patrick Swayze in Demi More to zmoreta. Jerry Zucker, bolje poznan kot tretji izmed komedijantskega tria Zucker-Abrahams-Zucker, zmeša smeh s pravo količino solz. In Swayze je idealen za romantičnega heroja, ki pride nazaj po tem, ko so ga umorili, da bi rešil žalujočo bivšo. Whoopi Goldberg je celo dobila oskarja za najboljša žensko stransko vlogo.

46. Scott Pilgrim vs. The World

Michael Cera and Mary Elizabeth Winstead in Scott Pilgrim vs. the World (2010)

Večina ljubezenskih filmov bi bila boljša s kung fu udarci in bitkami z bas kitarami. Edgar Wright s svojim hiper stilizirano grafično podobo poskrbi za hudo zabavo. Scott Pilgrim se more boriti proti bivšim ljubimcem simpatije Romen Flowers. Dobesedno. Vseh sedem bo pokazalo svoje super moči in testiralo njegovo samospoštovanje.

45. Bridget Jones’s Diary

Renée Zellweger in Bridget Jones's Diary (2001)

Renee Zellweger je bila v vlogi netipične herojke daleč pred svojim časom. V svojih prevelikih hlačah in patetičnem božičnem puloverju, neurejena, zmedena in izgubljena. Ampak v njej se skriva ženska z veliko željo po ljubezni. Hugh Grant in Colin Firth se borita za njeno naklonjenost, a vprašanje, kdo bo ostal v zadnjem zapisu v njenem dnevniku. Adaptacija knjige Helen Fielding je združila isto misleče ženske po vsem svetu.

44. The Wedding Singer

Adam Sandler in The Wedding Singer (1998)

Mogoče bodo večji cineasti izbrali Punch-Drunk Love kot najboljšo romantično dramo Adama Sandlerja, ampak ostali bodo šli z The Wedding Singer. Pa še Billy Idol se je pojavi. Ampak žaromet je na Drew Barrymore in Sandlerju, ki sta šarmantna in prikupna v igri ali-bosta-par-ali-ne.

43. The Way We Were

Robert Redford and Barbra Streisand in The Way We Were (1973)

V bistvu anti romantična zgodba, melodrama Sydneyja Pollacka, v kateri blestita Robert Redford in Barbra Streisand. Par, ki si nikoli ni bil usojen in nista ostala skupaj. Nasprotja se privlačijo, ni pa nujno, da se takšne zveze obdržijo. Zgodba v prebliskih iz preteklosti še vedno izpelje romantičen ton in demonstrira, da sta vseeno imela nekaj dobrih trenutkov. Nekateri se trudijo obdržati razmerja za vsako ceno.

42. Cyrano De Bergerac

Gérard Depardieu in Cyrano de Bergerac (1990)

“Mon nez! C’est enorme!” Gerard Depardieu v vlogi Edmonda Rostanda v klasični gledališki igri je izvrstna izbira. Režiser Jean-Paul Rappeneau mu je dal prostore roke, medtem ko se je on osredotočil na čudovito pokrajino. Njegova “večja kot življenje” predstava pa je tista, ki v zgodbo vpelje čustva in ljubezen do Roxane. Dolg nos mu preprečuje, da bi bila skupaj, ampak vse se lahko spremeni. Na koncu so vsi srečni, kar je že jasno, ker je tri leta prej Steve Martin posnel ameriško verzijo Roxanne.

41. Sliding Doors

Gwyneth Paltrow and John Hannah in Sliding Doors (1998)

Romantična komedija Petra Howitta temelji na visokem konceptu londonske ženske, katere ljubezensko življenje in kariera visita na tanki nitki. Odvisno od tega, če ujame vlak ali ne. Vidimo namreč obe poti v paraelli. Ona je Helen in sledimo njenim romantičnim spodletelim pustolovščinam preko časovne premice. Oba Gwyneth Paltrow in John Hannah v glavnih vlogah sta odlična.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *