bloody_sunday_t800

Bloody Sunday (2002)

Besedna zveza Krvava nedelja, včasih imenovana tudi pokol v Bogsideu, zajema dogodek, ki se je zgodil 30. januarja 1972 v predelu Bogside, lociranem v severnoirskem mestu Derry. Incident se je zgodil, ko so britanski vojaki med protestnim shodom proti internacijam ustrelili 28 neoboroženih civilistov, od katerih jih je 14 na koncu podleglo poškodbam. Tri desetletja po nesrečnih dogodkih so bili ti ovekovečeni še na filmski trak. Britansko-irski projekt je nastal na podlagi knjige Eyewitness Bloody Sunday, pod katero se je podpisal Don Mullan, ki je poleg Marka Redheada naveden tudi kot producent. Mesto režiserja je zasedel Paul Greengrass.

Film prikazuje potek dogodkov, ki so 30. januarja 1972 na koncu pripeljali do uvodoma omenjenega pokola. In kot se za takšen izdelek spodobi, so v filmu zajeti zorni koti vseh vpletenih. Prvič, zorni kot britanskih vojakov, ki so že skoraj manično čakali na najmanjšo grožnjo, ob kateri bi lahko na udeležence protesta stresli svojo jezo, ki se jim je nabrala zaradi atentatov in drugih saboterskih dejanj, povzročenih s strani pripadnikov IRE. Drugič, skozi oči samih protestnikov, kjer sta režiser in ekipa mojstrsko prikazala, kako hitro se lahko preplah razširi med množico in kakšne so lahko njegove posledice. Poleg opisanega film ne pozabi niti na aspekt organizatorja shoda, severnoirskega poslanca socialdemokratske in delavske stranke, Ivana Cooperja, ki ga je mojstrsko upodobil James Nesbitt. Kjer smo lahko priča odličnemu prikazu, kako se lahko vesel dogodek, zaznamovan z optimizmom in pričakovanji, skoraj v trenutku spremeni v nočno moro zgodovinskih razsežnosti.

qs96e8o287plbbfuwbumozrqoas

Pri omembi filma ne smemo pozabiti niti na uporabljeno glasbo, predvsem tisto z njegovega zaključka. Čeprav predstavljajo besede »U2« in »izogibanje davkom« odlično debatno izhodišče, ustvarjalci za konec ne bi mogli izbrati boljše skladbe, kot je bila izbira Sunday Bloody Sunday’. Katarza in moralna sprostitev ob umetniškem delu v polnemu pomenu besede.

Nesrečni dogodek, imenovan Krvava nedelja, predstavlja resen madež na britansko-severnoirskih-irskih odnosih. Kajti poleg dejstva, da je vojska streljala na domnevno neoborožene protestnike, ki so zgolj uresničevali svoje politične pravice, ne smemo pozabiti tudi na delo britanskih oblasti, ki so udeležene predstavnike vojske sprva nagradile, po preteku skoraj štirih desetletjih pa svoja dejanja v obliki javnega opravičila in posledičnega priznanja, da je do nastalih žrtev prišlo neupravičeno, začele jemati nazaj.

bloodysundayfeat

Film, ki v času, ko nad Evropsko unijo bedi neslavni Brexit, znova pridobiva na svoji aktualnosti. Kajti pri analiziranju posledic morebitnega izstopa Združenega kraljestva je potrebno upoštevati tudi zgodovino severnoirskega konflikta. Ignoranca lahko hitro pripelje do ponavljanja napak iz preteklosti. 

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *