carol-danvers-tambien-conocido-como-el-capitan-marvel-papel-pintado-5760x1620-14766_79

Captain Marvel (2019)

Spet je napočil tisti čas v letu, ko v kina prispe nov superherojski film in spravi občinstvo na noge; v pozitivnem kot tudi negativnem smislu. Captain Marvel, 21. film franšize studia Marvel, je poseben tudi zaradi tega, ker gre za prvi ženski superherojski film (vsaj v Marvelovem vesolju) in kot tak pričakovano cilja na to, da bi ustvaril novo feministično ikono, kot je to uspelo Gal Gadot s filmom Wonder Woman izpred dveh let. Tokrat spremljamo zgodbo nekdanje pilotke Claire Denvers (Brie Larson), ki se leta 1995 znajde sredi galaktične vojne med dvema nezemeljskima rasama. Družbo ji delata še neiznakaženi Nick Fury (Samuel L. Jackson) ter mačka Goose, tekom iskanja odgovorov na vprašanja o njeni preteklosti pa začne Claire spoznavati svoje nadnaravne moči.

Rezultat iskanja slik za captain marvel 2019

Napovedniki za filmme niso prepričali; film je deloval generično, Larsonova pa je s svojo čustveno otopelo, leseno in nekarizmatično prezenco dajala vtis, kot da nastopa zgolj zaradi visokega honorarja. Končni rezultat sicer ni daleč od resnice, navkljub temu pa ni popolna izguba časa. Če Captain Marvel vzamete za neumno zabavo, namenjeno preganjanju dolgčasa in ob kateri ni potrebno preveč tuhtati, boste v filmu uživali. Če ste oboževalec filmov iz Marvelovega vesolja in uživate v iskanju “velikonočnih jajčk” in namigov na povezave z ostalimi poglavji v franšizi, prav tako ne boste razočarani. A če pričakujete izdelek, ki bo za ženske like v superherojskih filmih storil nekaj tako prelomnega kot Wonder Woman, potem vas najverjetneje čaka razočaranje. Captain Marvel je namreč film, ki meni, da je za širjenje “girl power” sporočila dovolj zgolj to, da v glavni vlogi nastopi ženska z ostrim pogledom in živahnimi pestmi, ne glede na to, če njen lik premore kakršnokoli osebnost, globino ali karizmo.

Rezultat iskanja slik za captain marvel 2019

Brie Larson je odlična igralka, ki je pred leti upravičeno snela Oskarja za nastop v filmu Room, toda kot Claire oz. Captain Marvel deluje nekoliko leseno, zdolgočaseno in brez občutka dominance na velikem platnu. Za to težavo ne bi krivil Larsonove, ki na vsake toliko časa pokaže nekaj emocij, ampak predvsem šibak scenarij, ki ji ne dovoljuje, da bi se distancirala od furanja imidža “feministične barbike” in se pred gledalci predstavili kot… no, človek. To je bila namreč prednost mnogih prejšnjih Marvelovih filmov; da so uspeli humanizirati ikonične superheroje in jih s tem tudi približati širšemu občinstvu. V primeru Captain Marvel pa se zdi, da film hodi kot slon v trgovini s porcelanom in s strahom, da bi naslovno junakinjo preveč “poženščil” in jo s tem naredil preveč ranljivo.

Rezultat iskanja slik za captain marvel 2019

Nasploh bi si upal reči, da je Captain Marvel precej neizstopajoč in bled film. Akcijski prizori, ki so bili skoraj vedno najboljši del vsakega Marvelovega filma, tokrat niso pretirano vznemirljivi, posebni učinki (z izjemo zelo prepričljive Jacksonove “pomladitve” obraza) povprečni in zgodba osredotočena zgolj na razlaganja in rutinsko tekanje od enega kraja do drugega. In glede na to, da se film odvija leta 1995, sem bil presenečen nad slabim nostalgičnim vzdušjem, ki bi uspelo prebuditi utrip takratnega obdobja. Na vsake toliko časa film pokaže kakšen star računalnik ali v nas vrže glasbenega zimzelenčka (Garbage, Nirvana, No Doubt), večino časa pa se zdi, da je letnica dogajanja popolnoma nepomembna in da bi se to lahko odvijalo tudi danes.

Rezultat iskanja slik za captain marvel 2019

Captain Marvel je ambiciozen film, ki poskuša uloviti in preseči vpliv, ki ga je na ženske pustila Wonder Woman, a pri svojem pokroviteljskemu pihanju na dušo “nežnejšemu” spolu pozabi na pomemben element vsakega filma; dušo. In glede na to, da Marvel želi naslovno junakinjo postaviti za vodilni obraz “novega” obdobja superherojskega vesolja, je tole precej neobetaven in šibak začetek. Je pa tudi res, da sem 34 – letni beli moški, kar verjetno pomeni, da moje mnenje v tem primeru ni pretirano relavantno.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *