dumbo_2019-wallpaper-1920x1200

Dumbo (2019)

Dumbo. Slonček, ki so ga bila sama ušesa. Vizionarski režiser temačnega Tim Burton se je tokrat preizkusil v bolj družinsko obarvani avanturi, ki je veličastno slikovita, a hkrati korak vstran od njegovega značilnega zloveščega opusa. Po drugi strani pa je morda celo njegov najboljši izdelek po Alice in Wonderland (2010). Ekscentrični stvaritelj filmov, ki so za večno zapisani v filmsko zgodovino, je na starejša leta ponudil manjša razočaranja v vrstnem redu Dark Shadows (2012), Frankenweenie (2012), Big Eyes (2014) in Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016).

mv5bmjixmju3mji5mf5bml5banbnxkftztgwmjcymdeynzm-_v1_sx1777_cr001777960_al_

Tokrat pa se je s studiom Disney lotil zgodbe o življenju najbolj znanega slona na svetu, ki delno sledi tisti klasični pravljici iz leta 1941 in v kateri se spoštuje raznolikost ter družinske vrednote. Prisrčen film, ki najmlajše obiskovalce kinematografov na pustolovski način uči o ljubezni do živali in pomembnosti sledenja svojim sanjam. Kljub oviram je mogoče prav vse. Tudi poleteti visoko v nebo na krilih velikanskih slonjih ušes.

Zgodba: Lastnik cirkusa, Max Medici (Danny DeVito) zaposli bivšo zvezdo, Holta Farriera (Colin Farrell) ter njegove otroke Milly (Nico Parker) in Joeja (Finley Hobbins), da skrbijo za novorojenega slonjega mladička, zasmehovanega zaradi prevelikih ušes, v cirkusu, ki se že tako bori za preživetje. Ko družina odkrije, da lahko Dumbo leti, to cirkus s pridom izkoristi, da si povrne slavo v javnosti in privabi podjetnika V.A. Vandeverea (Michael Keaton). On zaposli posebnega debelokožca v svojem največjem zabavljaškem podjetju– Deželi sanj. Dumbo se v Deželi sanj povzdigne v višine s šarmantno in spektakularno cirkusantko Colette Marchant (Eva Green), sve dokler Holt ne odkrije, da se pod sijajno površino Dežele sanj nahaja ogromno temačnih skrivnosti.

Kjer ne prepriča zgodba, pa to uspe prikupnemu slončku Dumbotu. Njegov nedolžen pogled je dovolj, da je mogoče spregledati nekatere nekonstantnosti v scenariju, ki je v polni meri namenjen mlajšemu občinstvu in se dostikrat požvižga na zakone znotraj realnih okvirjev. Slonček z velikimi iskrenimi očmi in najlepšim srcem, ki se dvigne v višave in opomni, da je drugačnost sprejemljiva in zabavna, ter da so družina in prijatelji vedno na prvem mestu, bi moral biti dovolj, kar se tiče fantazijskega pripovedovanja, toda film pogosto odjadra še naprej v polje malo verjetnega. Očarljivo sporočilo vendarle zasenči enoplastne črno-bele like, nerazburljivo zaporedje dogodkov in dramatični vrhunec, je pa zato toliko bolj izstopajoče delo animatorjev računalniško generiranih podob.

mv5bnzdiytjmmwitm2e0yi00ymyylwi3mjctnzc4ztc5mjexzjk1xkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq-_v1_sy1000_cr0017761000_al_

Grdi raček, ki postane prečudoviti labod. Ali pa cirkuška spaka, ki vsem pokaže, česa je v resnici sposoben. Dumbo vsebuje nekaj čustveno močnih prizorov, v glavnem pa ubere varno, dolgočasno pot. Tako na primer ne tvega pri prizorih, ko mali slonček izgubi svojo mater, s čimer zamudi priložnost za vzbuditev občutkov trpljenja in jeze nad nepravičnostjo in krutostjo, ki so še kako pomembni pri končni razrešitvi pripovedi. Dumbov najboljši in edini prijatelj mišek Timothy je prav tako izvzet iz zgodbe. Tukaj so Dumbovi prijatelji izključno ljudje. Tisti dobri po srcu v kontrastu z zgolj plehkim, zlobnim direktorjem Dežele sanj, katerega edini motiv je izkoriščanje in zaslužek. Burton je bil mojster velikih nadrealističnih in grotesknih podob, preko katerih je odkrival težke čustvene življenjske zgodbe malih ljudi. Od očeta filmskih presežkov, kot so Edward Scissorhands (1990), Big Fish (2003) in Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007), bi pričakovali več.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *