04-l

Izbrisana (2019)

Ana (Judita Franković) je mlada mamica, ki le nekaj dni po rojstvu svoje hčerke ugotovi, da ne obstaja. Ne, tu ni govora o simboličnem “neobstoju”, ampak o dobesednem; Ana namreč ni registrirana v nobenem računalniškem sistemu in tako dobesedno čez noč postane tujka v lastni državi. Kar sledi, je kafkovsko zasnovana drama o blodenju skozi birokratski labirint, kjer se Ana prelevi v Alico, le da je njena dežele vse prej kot čudežna. Gre za deželo strogih pravil, neuporabne pisarniške moči s hlinjeno prijaznostjo ter praznih obljub. Ana si tako deli usodo več kot 25.000 slovenskih državljanov, ki so bili takoj po osamosvojitvi vrženi iz sistem ter obravnavani kot socialni izmečki. Ana pa si sredi tega hladnega okolja, znotraj katerega je sistem zatajil, želi vnovično združitev s svojo hčerkico.

1

Problematika izbrisanih je bila svoje čase v Sloveniji enako vroča in polemična kot trenutno aktualne debate o beguncih in migrantih. V obeh primerih smo imeli opravka s političnim oportunizmom, hujskaštvom, širjenjem lažne propagande in ekstremističnimi razumevanji situacije (na obeh straneh). Izbris je hkrati tudi eno najbolj temačnih poglavij v zgodovini samostojne Slovenije, zato je skrajni čas, da je ta tematika našla svoj prostor tudi v domačem filmu. Izbrisana, režijski prvenec sicer pisatelja in publicista Mihe Mazzinija, preseneti z nenavadnim pristopom do obravnavane teme; namesto “spikeleejevske” ostrine, pozivov k mobiliziranju javnosti ter direktnega kazanja s prstom na odgovorne za izbris film ubere precej melanholični in spravni ton, katerega osrednji konflikt je ponovna združitev Ane in njene novorojene hčerke.

2

Mazzini se distancira od pretiranega politiziranja tematike izbrisa, kar mene osebno ni zmotilo, saj je Anina usoda, prikazana v filmu, dovolj tragična in čustvena brez vpletanja političnih sporočil. Da se zgodba gledalca dotakne, je sicer najbolj zaslužna fenomenalna Judita Franković v vlogi Ane, za katero si upam trditi, da je eden najboljših ženskih likov, ki smo ga imeli priložnost uzreti v slovenskem filmu. Frankovićeva z obrazno mimiko, očmi ter govorico telesa uspe zajeti čustva, ki z besedami gledalca ne bi zadela tako močno, nasploh pa je v filmu ogromno trenutkov, kjer dialoge nadomesti tišina. Ta tišina ni neprijetna, ampak povsem sovpada s temačnim vzdušjem, četudi je Mazzini poudaril, da ni želel narediti filma, ki bi gledalca zamoril, ampak predvsem ganil, kar mu tudi uspe.

3-2

Film pa žal ni brez svojih napak; kot sem že omenil, Mazzini v zgodbi ne išče obtožb, ampak predvsem odrešitev za glavno junakinjo. S tem načeloma ni nič narobe, toda vseeno se ni moč znebiti občutka, da se Izbrisana na trenutke boji biti preveč kritičen film, ki bi gledalcu naklonil konkretno klofuto iz poglavja slovenske zgodovine, pred katerim si zatiskamo oči. To je še posebej razvidno pri portretiranju pisarniških uslužbencev, ki z glavno junakinjo sočustvujejo, vendar ji nočejo / ne morejo pomagati, saj zaupajo, da bo sistem popravil vse krivice. Kot že rečeno; so gledalci, ki jim takšen nekritičen pristop ugaja, našli pa se bodo tudi takšni, ki se bodo počutili razočarane. Film na trenutke kvarijo nekateri pretirano melodramatični prizori (še posebej plesna točka z otroci na polovici filma, ki ni zgolj nevmesna, ampak zelo osladna), preveč očitni simbolizem ter medel (beri; nedokončan) zaključek.

4

Izbrisana ima kot filmski prvenec nekaj začetniških nerodnosti in verjetno bo nekatere gledalce zmotila odsotnost konkretnega družbenega komentarja na temo izbrisanih. Film je bolj uspešen kot intimna drama o posameznici, ki se znajde sredi pajkove mreže birokracije in praznih obljub, lahko pa ga tudi interpretiramo kot melanholični opomin na čase, ki se ne bi smeli ponoviti. Odlične igralske predstave, na trenutke preprosto čudovita fotografija in pogosto pristne emocije odtehtajo vse slabosti in upam, da se bo Mazzini v prihodnje lotil še kakšnega filma.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *