mv5bm2zjnguwyjutowy3ny00ogizlwe1zdetmju1mjqxntu4m2y4xkeyxkfqcgdeqxvymtg2nzy5nja-_v1_sx1777_cr001777755_al_

Posljednji Srbin u Hrvatskoj (2019)

Čeprav je zgodovina ustvarjanja filmov na Balkanu že pred nekaj leti praznovala svojo 100-obletnico, odkar je Đorđe Bogdanović filmsko ovekovečil podvige srbskih vojakov, ki so se leta 1913 borili na bojiščih druge balkanske vojne, regionalni filmarji ne mirujejo. Še več, ustvarjajo vsebine, ki se lahko brez težav kosajo z najbogatejšimi produkti zahoda.

Zgodile so se Sence nad Balkanom, verjetno ena najboljših post-jugoslovanskih serij, katere prva sezona je bila deležna velikega zanimanja tudi izven meja nekdanje skupne države. Po verjetno prvi balkanski različici Imperija pregrehe oziroma Iger prestolov je napočil čas še za prvo »zombijado«. Zgodba prve hrvaške zombie komedije je postavljena v bližnjo prihodnost. Sedem let po namišljenem hrvaškem bankrotu, če smo natančni. V čas, ko je tudi v preostalem svetu voda postala dragocenejša od nafte, posledično pa tudi nov razlog za vojno. Vendar ne v klasičnem pomenu vojskovanja, temveč v sodobnejšem, bolj biološkem. Ko namesto da bi sovražnika zavojeval s silo, med njegove vrste spustiš saboterko z biološkim orožjem.

mv5bowixndizzjmtzthhzs00mdvllwexndmtzmq0yzfizmnlyjyyxkeyxkfqcgdeqxvymtg2nzy5nja-_v1_sx1777_cr001777755_al_

Nadaljnji potek filma je tipično balkanski. V filmu namreč spremljamo vsakodnevno življenje zagrebškega bon vivanta Mića (Kresimir Mikić), čigar življenje se pretežno vrti okrog obiskovanja masažnih salonov, zapeljevanja lokalnih lepotic, nakupovanja in obedovanja v imenitnih restavracijah. Poleg omenjenih dejavnost se na seznamu nahaja še obiskovanje kinematografov, kjer se vrtijo herojski filmi z njegovo najljubšo igralko Franko Anić  (Hristina Popović), ki za svojim svetniškim sijem ne skriva le goreče ljubezni do domovine. Poti glavnih junakov se znova prekrižata v bližji bolnišnici, ko se nad Hrvaško zgrnejo temni oblaki apokalipse bibličnih razsežnosti. Biološko orožje je začelo delovati, živi mrtveci so tu!

mv5bzjljnmexymqtnzeyms00mwuxltg4yzetnmvjyji5nzgwmdvkxkeyxkfqcgdeqxvymtg2nzy5nja-_v1_sx1777_cr001777755_al_

Do zdravila pa bo še dolga. Sploh če je pred vami pot, ob kateri se zdi tista, ki so jo prepotovali junaki iz filma Ko to tamo peva, kot nekakšen sprehod v parku. Potovanje je namreč prepleteno s številnimi regionalnimi stereotipi in humorjem, ki omogočajo, da so predstavljene scene videti še bolj avtentične. Kot da bi okvir prej omenjenega filma premaknili v prihodnost. Za kakšnih osem ali devet desetletij in dodali žive mrtvece. Ko navkljub vsem učinkom globalizacije in procesa priključevanja Evropski uniji Balkan še zmeraj ostaja Balkan. Ko nekdaj dobri trgovski partnerji zaradi menjave interesov že naslednjo minuto postanejo smrtni sovražniki.

mv5bzjexowi1mgitzdbizi00nzmzlwi4zwutnzmwmjc5ztljyzk0xkeyxkfqcgdeqxvymtg2nzy5nja-_v1_sx1777_cr001777755_al_

Z novim izdelkom režiserju Predragu Ličini ni uspelo zgolj odpreti novega poglavja v zgodovini hrvaškega oziroma širšega balkanskega filma. Uspelo mu je namreč ustvariti tudi izdelek, ki navkljub dejstvu, da danes filme z živimi mrtveci snemajo že skoraj povsod, izstopa iz množice. Tako dobrega prikaza tujcem pogosto nerazumljivega fenomena o balkanskem polotoku kinematografi niso predvajali že zelo dolgo časa!

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *