replicas-2018

Replicas (2019)

“Človeški um je moje življenjsko delo,” pravi znani nevroznanstvenik William Foster, ki v prometni nesreči izgubi svojo ženo in njune tri otroke ter se s pomočjo najboljšega prijatelja in znanstvenika Eda Whittleja odloči za riskanten eksperiment – kopiranje njihovih pokojnih teles. To je namreč višek karakterizacije, ki jo dobimo v mizerno spodletelem filmu, kajti čez nekaj minut smo že potisnjeni v prisiljen in nerodno izpeljan zaplet. Razočaranje režiserja Jeffreyja Nachmanoffa, ki je pred desetletjem posnel kvalitetno akcijsko dramo Traitor.

mv5bnzi4yjm3mwqtytrjyy00y2e2lwi5zjytmtmymjhkotzkndfjxkeyxkfqcgdeqxvynzi1nzmxnzm-_v1_

Srečna družina se odpravi na izlet, ampak pričakovano pride do grozljive nesreče. V popolnoma nevoznih razmerah, ob največjem nalivu se za las izognejo tovornjaku, ampak po skorajšnji nesreči oče mirno ostane na cesti z nespremenjno hitrostjo. In naslednjo sekundo pride do prave nesreče. Predvidljivo in opazno z aviona. In vsi razen njega umrejo – kakšen šok! – nato pa znanstvenik s svojim pomočnikom pride na idejo, da jih ponovno obudita in spravita k življenju.

Nekaj minut ekspozicije in potem “bang!”, akcija in že sta sredi noči z ukradenimi podi, ki jih očitno potrebujeta za kloniranje, ampak imata samo tri! En družinski član bo izvisel. In kako glavni junak sprejme to nepredstavljivo težko odločitev? Na listke napiše imena in izžreba. In tukaj pridemo do resnične težave; kako zdržati do konca ogleda, če je že prvih petnajst minut tako ogabno slabih, da bi raje strmel v prazno steno.

mv5bnwqwn2mxmzitzdi1yi00mtm3ltgynjytnwfhmtdmytzhmjmwxkeyxkfqcgdeqxvynzi1nzmxnzm-_v1_sy1000_sx1500_al_

Kloniranje ljudi je prepovedano, in ko njegova družina izve, da so zgolj ponaredki, se počutijo preklete. Res je šlo nekaj zares narobe – kot reče v nekem kvazi dramatičnem trenutku glavni heroj – ampak pri produkciji tega filma, ki je nevznemirljiv in dolgočasen. Zato, ker smo to vse že videli, sam končni izdelek pa je nenavdihnjen in brez kančka originalnosti. Še kinematografija je večinoma obupno zatohla, zatemnjena in prostorsko mrtva, kar filmu ne doda prav ničesar.

Potrata časa in talenta Keana Reevesa, ki se trudi, a v zgodbo ne more vdihniti življenja. Foster je odločen, da ga ne bo ustavilo nič, tudi če se mora po robu postaviti celemu vladnemu laboratoriju, policiji in predvsem zakonu fizike. Ta wannabe znanstvena fantastika, zaenkrat eden slabših filmov letošnje dosedanje filmske sezone, skuša spregovoriti o etičnosti vrnitve mrtvih v življenje ter se sooča s problemom moderne tehnologije in kloniranjem družine. Vse zaman.

maxresdefault

Kaj pa če gre kaj strašljivo narobe!? Nekaj je že šlo! Začel sem gledati ta film. Težko prebavljiv scenarij, ki nam na hitro predstavi šablonsko družinico z očetom znanstvenikom, ki sam s prijateljem vodi laboratorij, ki se ukvarja s celičnim kloniranje in prenosom možganskih aktivnosti v robotizirane androide. Popoldanska dopolnilna dejavnost, očitno. Na tem nivoju smo, people. In stvari ne postanejo nič boljše, kar je verjetno krivo za eno slabših igralskih predstav s strani Keana Reevesa, ampak igralec je pač poskušal potegniti kar se da iz prežvečene in izpljunene zasnove. Potencialno zanimiv film brez koncepta ali dinamične zgodbe. Preskočite ogled.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *